У Мінрегіонбуді поговорили з угорцями про Закарпаття

Підтримка, яку надає Угорщина у розвитку Закарпаття, має стимулювати область до більш активного впровадження переваг, що надає реформа місцевого самоврядування та децентралізація, яка відкриє двері до глибокого і рівноправного співробітництва регіону та громад з іноземними партнерами.

У Мінрегіонбуді поговорили з угорцями про Закарпаття

Таку думку висловив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час зустрічі з уповноваженим Міністра - керівником Канцелярії Прем’єр-міністра Угорщини з питань координації та співробітництва області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина) та Закарпатської області (Україна) Іштваном Грежею.

«Для нас дуже важливо, щоб урядова реформа місцевого самоврядування була підтримана в усіх областях країни. Створення спроможних громад, передача їм максимальних повноважень і ресурсів дає змогу муніципалітетам тісно і на рівних співпрацювати з іноземними колегами, залучати кошти на розвиток, спільно реалізувати інвестиційні проекти. На жаль, Закарпатська область єдина в Україні не підтримала ідею формування спроможних громад і на рівні обласної ради не схвалила відповідний проект перспективного плану. Така позиція консервує в регіоні неефективну систему управління, побудовану на принципах централізації повноважень органами виконавчої влади, що суперечить зусиллям Уряду імплементувати принципи Європейської хартії місцевого самоврядування. Але сподіваємося, що досвід угорських колег, тісна взаємодія з ними у реалізації регіональних та місцевих проектів на Закарпатті сприятиме більш активному впровадженню реформи», - сказав В’ячеслав Негода.

Він запевнив, що Мінрегіон готовий долучатися до спільних заходів, які б інформували мешканців і представників органів місцевого самоврядування Закарпаття про переваги децентралізованої системи управління, доводили, що можливість ефективно розвиватися у громад є лише за умови об’єднання їхнього потенціалу, ресурсів, чіткого розмежування повноважень і відповідальності, як і передбачено концепцією реформи.

У свою чергу Іштван Грежа зазначив, що уряд Угорщини у координації з українським Урядом готовий і надалі підтримувати Україну на її шляху до розвитку, до членства в Європейському Союзі.

«Ми готові і надалі розвивати різноманітні інфраструктурні проекти з Україною. Наша підтримка не обмежується Закарпатською областю, але, зрозуміло, особлива увага прикута до розвитку суміжного з нашою країною регіону. Зокрема, Урядом Угорщини запропоновано програму для підтримки економіки Закарпаття, яка передбачає інвестиції цього року у сумі 80 млн. євро в цей регіон, а також кредитні кошти на загальну суму понад 20 млн. євро», - повідомив Іштван Грежа.

Перший заступник Міністра нагадав, що Уряд України у 2016 році тільки через Державний фонд регіонального розвитку виділив 3 млрд. грн., які регіони, зокрема, можуть використати на співфінансування спільних з міжнародними партнерами проектів та програм розвитку.

«Сподіваємося, що Закарпаття зможе запропонувати якісні проекти, необхідні мешканцям регіону, корисні державі і цікаві угорським партнерам. В пріоритеті, звичайно, має бути розвиток дорожньої інфраструктури, підвищення якості якої значно впливатиме на інвестиційну привабливість регіону, поліпшить транспортний зв'язок між Україною і країнами Єврозони», - зазначив В’ячеслав Негода.

Підсумовуючи захід, Перший заступник Міністра запропонував угорським партнерам запланувати на найближчий час проведення засідання Українсько-Угорської змішаної комісії з питань транскордонного та прикордонного співробітництва, яка діє з 2004 року, де за участі представників місцевих влад двох країн обговорити усі нагальні питання та визначити пріоритети співробітництва.

27 квітня 2016р.

Теги: Мінрегіонбуд, угорці

Коментарі

RevaA 2016-05-07 / 14:11:59
Чи бажаєте Ви з перших вуст дізнатися про поточні результати #децентралізації? До Вашої уваги - #Васильковецька сільська #громада. Вибори сільських #старост, експертна думка, #звіт голови, інформаційна довідка та як то було в Литві - показує та розповідає ‪#‎Громадське - http://decentralization.gov.ua/news/item/id/2265

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини