Закарпаття - Пряшівщина: Перемовини були плідними й конструктивними (ДОПОВНЕНО)

Цими днями на Закарпатті перебувала офіційна делегація Пряшівського самоврядного краю на чолі з його головою Петером Худіком, до складу якої увійшли: голова депутатської комісії з питань освіти Станіслав Матій, керівник фінансового управління Марія Голікова, представник Відділення міжнародної співпраці канцелярії голови Пряшівського самоврядного краю Юрай Латта, прес–секретар голови Вероніка Фітзекова, генеральний консул Словацької Республіки в м. Ужгород Маріан Сладічек та інші.

Закарпаття - Пряшівщина: Перемовини були плідними й конструктивними (ДОПОВНЕНО)

Мета приїзду в наш край, як зазначив Петер Худік, – зміцнення та поглиблення напрацьованих партнерських стосунків та обговорення головних напрямків щодо подальшої співпраці.

Голова облради Михайло Кічковський та голова ОДА Олег Гаваші зустрілись із гостями у камінному залі, де й відбулась ділова розмова із зазначених питань.

У переговорах узяла участь Надзвичайний і Повноважний Посол України у Словацькій Республіці Інна Огнівець.

Українську сторону на перемовинах представляли: заступник голови ОДА Володимир Гоблик, представник МЗС України в Ужгороді Галина Гороховська, начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічний зв’язків і туризму Ернест Нусер, начальник управління освіти і науки Юрій Герцог, начальник управління культури Юрій Глеба та ін.

Олег Гаваші привітав делегацію, зазначивши, що такі зустрічі вже стали доброю традицією й переконливим свідченням того, що наші добросусідські відносини, ділові партнерські контакти – міцні й мають усі підстави й передумови на логічне продовження. Підсумки попередньої співпраці – вагомі й значимі у всіх сферах економічного, соціально–культурно життя. Але ще більш значимішими вбачаються перспективи українсько–словацьких взаємин.

Ернест Нусер детальніше розповів про співробітництво двох сусідніх країн, яке, як наголосив він, вибудовується послідовно, динамічно, фахово.

Так, торік підписано Меморандум про співробітництво між Закарпатською областю та Кошицьким самоврядним краєм, якому передувала аналогічна угода про співпрацю з Пряшівським самоврядним краєм ( 15 березня 2005р). В обох документах закладено тісну співпрацю на рівні органів місцевого самоврядування. Двічі на рік проводиться засідання українсько–словацької Міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва. Останнє відбулось 21–22 червня ц.р. у м.Михайлівці (Словаччина). Як результат, відмічається збільшення зовнішньоторговельного обороту нашої області зі Словаччиною, який у 2006 році становив 87,6 млн.дол. США. За січень–серпень 2007 р. він склав 78,7 млн.дол.США і збільшився порівняно з аналогічним періодом 2006 року на 21, 1 млн.дол.США (36,6 %). За обсягами прямих іноземних інвестицій, що надійшли в економіку Закарпаття, Словаччина посідає восьме місце після США, Німеччини, Японії, Угорщини, Австрії, Польщі, Нідерландів. Найбільш привабливими для словацьких інвесторів є міста –Ужгород, Мукачево, райони – Ужгородський та Мукачівський. Суттєво пожвавилась діяльність спільних українсько–словацьких підприємств, культурно–мистецьких зв’язків, і, безумовно, родинних між українцями й словаками, які проживають по різні сторони кордону. До слова, на Закарпатті проживає 5,6 тисяч словаків, а у Словацькій Республіці теж чимала діаспора русинів–українців. „Розбудовується також мережа контрольно–пропускних пунктів, інфраструктура тощо – наголосив Ернест Ернестович. – Відкрито міжнародний пункт пропуску „Малий Березний – Убля“ з цілодобовим режимом роботи, запрацював перехід „Малі Селменці – Велкі Селменці“ (міжнародний пішохідний), ведеться реконструкція найстарішого українсько–словацького КПП “Ужгород – Вишнє Нємецьке“, розвиток якого включено в інвестиційний проект реконструкції Програми прикордонного співробітництва ТАСІS“. Опрацьовується ще одна спільна ініціатива керівництва Пряшівського самоврядного краю та Закарпатської області – відкриття нового пункту пропуску “Уліч–Забродь“ та проект міжурядової пропозиції наших держав – розвиток „малого прикордонного руху“.

Співпраця в галузі освіти, науки й культури, як розповідали учасники переговорів, також спрямована на задоволення національно–культурних потреб наших народів. Діє угода про творчу співпрацю між Ужгородською гімназією та Пряшівською українською гімназією ім.Т.Г.Шевченка, філологічним факультетом УжНУ і відділенням української філології Пряшівського університету тощо. Проводяться Дні добросусідства, які збирають тисячі жителів прикордонних регіонів, а це – Закарпаття, Пряшівського та Кошіцького самоврядних країв. Цьогоріч травневого дня вшосте поспіль з часу набуття нашими державами незалежності, як і личить добрим сусідам, зустрілись знову і підписали План співробітництва між регіонами на 2007 рік.

„На потребу українців Словаччини та на виконання протокольних рішень Двосторонньої українсько–словацької комісії з питань нацменшин, освіти і культури словацькою стороною виділено у м.Пряшів приміщення під Центр української культури – 700 кв.м “, – розповіла Інна Огнівець. При цьому просила керівництво нашої області посприяти у виділенні відповідного приміщення в Ужгороді для аналогічного Центру словацької культури. На що Олег Гаваші повідомив, що це питання – на контролі влади, і сьогодні йдеться про будівництво та реконструкцію третього та мансардного поверхів ЗОШ № 21 зі словацькою мовою навчання, де й повинен розташуватись згаданий Центр.

Сторони висловили побажання обговорити головні питання співпраці, підписати Програму спільних дій, в рамках якої затим провести круглий стіл стосовно розвитку співробітництва в галузі підприємництва та ринку праці у прикордонних областях, міжнародну конференцію з розвитку прикордонного туризму, де презентувати свої інвестиційні можливості тощо, а також продовжити Дні добросусідства, які сприяють зміцненню напрацьованих зв’язків. Оскільки Словаччина з початку наступного року увійде в Шенгенську зону, то важливо підписати й міждержавну угоду про малий прикордонний рух між Україною й Словаччиною якомога скоріше.

Презентуючи Стратегію розвитку області до 2015 року та найпривабливіші інвестиційні проекти нашого краю, Ернест Нусер наголосив, що співробітництво сусідніх держав, самоврядних прикордонних регіонів створює підгрунття для розбудови гармонійної європейської родини, веде до порозуміння і щирої взаємоповаги.

Голова облради Михайло Кічковський у своєму зверненні до словацьких сусідів, підмітив, що в Державний курс України, її Президента спрямовані на поглиблення євроінтеграційних процесів, що зобов’язує напрацьовувати системний, плановий підхід стосовно співробітництва із зарубіжними партнерами, забезпечувати регіональне і транскордонне планування, як важливих передумов сталого розвитку регіону.

Тому, далі вів Михайло Михайлович, як на мій погляд, заслуговує високої оцінки здійснена Українським державним науково-дослідним інститутом проектування міст «Діпромісто» велика за обсягом і за своїм значенням науково-дослідна робота «Спільний проект містобудівного розвитку транскордонного регіону Україна-Словаччина». У цій праці дано всебічний аналіз природного середовища, розселення, транспортної, інженерно-технічної інфраструктури, культурної спадщини, рекреації, туризму, господарського комплексу, стану навколишнього середовища. Маючи такий науково опрацьований матеріал, Закарпатська область, Кошицький і Пряшівський самоврядні краї можуть реально здійснювати територіальне планування, раціонально вкладаючи інвестиції у розвиток прикордонної інфраструктури, напрацьовувати і реалізовувати важливі проекти в економіці, соціальній і культурній сферах.

Звичайно, що все це дасть потужний імпульс для розвитку прикордонного співробітництва, зокрема, між Закарпаттям і Пряшівщиною.

„Нещодавно ми, – підкреслив голова облради Михайло Кічковський, – провели нараду сільських, селищних голів, депутатів місцевих рад населених пунктів прикордонної зони Закарпаття. Й повинен відмітити, що на сьогодні представники самоврядних територій щиро хочуть якнайскоріше налагодити співпрацю між територіальними громадами прикордоння. По–перше, сьогодення розкриває перед нашими громадами широке поле діяльності, є чимало точок дотику на рівні сільських, селищних, міських громад, окремих трудових колективів, родин тощо. По– друге, Закарпаття, як і Україна в цілому, послідовно реалізовує євроінтеграційний курс політики нашого Президента Віктора Андрійовича Ющенка, який закликає до співдружності з країнами Європейського Союзу. Більше того, наш край має багатющий досвід у питаннях транскордонного співробітництва, з яким ми хочемо поділитись, хочемо повчитись цій співпраці у вас, бо ваш край став у вашій державі як Закарпаття в нашій своєрідним спектром відпрацювання прогресивних форм економічного й соціально–культурно співробітництва.

І ще одне. Я цими днями повернувся із Швеції, де в м. Умеа відбулося засідання Комітету соціальної рівності Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. Разом із багатьма питання, які хвилюють європейське суспільство, а це – соціальна рівність у рівній Європі, інтеграція іммігрантів, безпритульні діти, екологічно–чисті продукти харчування, обговорювалось й ініційоване мною на минулій сесії Конгресу питання «Екологічного стану Карпатських гір та шляхи його поліпшення». Зараз готується розгляд поданих мною матеріалів на засіданні базового Комітету, а відтак - на сесії Конгресу. Прийняті таким поважним Європейським форумом рекомендації стануть планом наших спільних дій щодо поліпшення екологічного стану Карпат. Я переконаний, що в результаті нашої зустрічі керівництвом виконавчої влади і місцевого самоврядування Пряшівського самоврядного краю будуть внесені пропозиції до проектів документів щодо екології Карпат, які розглядатимуться на сесії Конгресу місцевих і регіональних влад ради Європи.

Водночас, висловлюю сподівання, що нинішня зустріч матиме свій позитивний вплив і на активізацію роботи Міжрегіональної Асоціації „Карпатський Єврорегіон“.

Авжеж, перед нашими країнами та самоврядними громадами стоїть багато спільних справ. Чимало й таких, що потребують конструктивних підходів у їх вирішенні. Всі вони – взаємопов’язані, всі - важливі. Аби пришвидшити їх вирішення, на Закарпатті планується провести засідання Міжурядової українсько–словацької комісії з транскордонного співробітництва. А за самоврядними громадами по обидва боки кордону, ясна річ, діло не стане. Бо серед них – наші друзі, брати. Як словацького, так і українського роду.

Анна Романенчук, Офіційний сайт Закарпатської обласної ради
16 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини