В Іршаві орієнтувальники відкрили черговий спортивний сезон (ФОТО)

Стартами у традиційних змаганнях "Закарпатська весна" в Іршаві відкрили черговий спортивний сезон зі спортивного орієнтування.

В Іршаві орієнтувальники відкрили черговий спортивний сезон (ФОТО)

Іршавщина – край унікальних ландшафтів. Спортивне орієнтування почало тут розвиватися з 70-х років минулого століття, коли випускник Ужгородського держуніверситету, вчитель французької мови Ільницької середньої школи Володимир Чепа створив при школі гуртки, де навчав дітей азам туризму та орієнтування.

Його вихованці Лариса Фірцак, Ярослав Урста, Ірина Ромочуська, Михайло Сенина та Віктор Лутак були призерами обласних змагань, виступали на першостях України. Згодом Володимира Івановича як хорошого педагога і організатора запросили працювати до Ужгороду, де він очолив обласний центр туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді. У 1989 році в Іршаві створили першу в Україні районну станцію юних туристів. Тоді директором був призначений Богдан Ільницький. Тепер цю посаду обіймає палкий ентузіаст спортивно-туристичної роботи Іван Терпай. Саме з ініціативи Закарпатського центру туризму і спорту учнівської молоді та Іршавської райСЮТур й був проведений на Іршавщині цей чемпіонат.

"Попри всі проблеми, що присутні зараз в Україні, ми намагаємося допомагати молоді займатися улюбленими видами спорту, – розказав під час відкриття змагань Іван Терпай, – бо завжди вигідніше займатися спортом і бути здоровим, ніж лікуватися. В рамках «Закарпатської весни» проводиться й чемпіонат області на спринтерських дистанціях, тож траси цих змагань ми проклали в центрі міста, в його парках і скверах, щоб всі учасники могли не лише позмагатися, але й побачити всі найцікавіші місця Іршави". 

Незважаючи на уявну простоту, міське орієнтування – це серйозна дисципліна навіть для досвідчених спортсменів. Воно ставить перед учасниками високі вимоги: треба дуже швидко обрати по карті найоптимальніший варіант до контрольного пункту і зуміти на високій швидкості безпомилково подолати його, результати тут часто відрізняються на секунди. Точність результатів і якість проходження дистанції гарантується системою електронної відмітки.

"Наступного тижня я стартуватиму в Києві на престижному напівмарафоні, тож зараз вийшов на непогану фізичну форму. Зі старту набрав таку високу швидкість, що голова не встигала за ногами: після першого контрольного пункту вилетів зразу на сьомий. Втратив на цьому щонайменше зайву хвилину. Надалі дистанцію проходив швидко та чітко. Ноги несли мене по квітучим вулицям Іршави. Задивившись по сторонах «пролетів» одинадцяте КП і потрапив зразу на чотирнадцяте. Довелося повертатися. Це було дуже прикро, тільки-но відіграв відставання і знов втратив зайвий час. Та все ж зумів зібратися і надолужив згаяне. Обігнав срібного призера на 34 секунди, – каже переможець чемпіонату, учасник чемпіонатів світу і Європи мукачівець Сергій Расчупкін. – Дякую організаторам за чудову роботу над картою. Дуже цікаві дистанції, заплутана мережа доріг та будівель змушують весь час бути уважним. Завдяки цим змаганням я відкрив для себе ще одне прекрасне місто України, куди хочеться повертатися знову і знову".

Всього в цих змаганнях взяли участь півтори сотні учасників у п’яти вікових категоріях. У наймолодшій групі серед дівчаток перемогла десятирічна іршавчанка Ольга Коровська. Серед хлопчиків двічі першим фінішував мукачівець Владислав Цепурдей. Також двічі, але з другим результатом дистанцію долав його друг з клубу «Товариш» Іван Солонець. А ось бронзову медаль на першій дистанції виборов іршавчанин Валентин Осійський, а на другій – мукачівець Владислав Леськів.

В категорії спортсменок не старших дванадцяти років всі нагороди вибороли представниці «Товариша»: у суботу до призової трійки увійшли Людмила Калчева, Валерія Смочко та Алла Басараб, в неділю – Валерія Смочко, Яна Брунцвик і Алла Басараб. Серед хлопців цього віку двічі перемагав іршавчанин Михайло Лелітко, а срібло й бронзу між собою розіграли представники ужгородського «Максимуму»: першого дня вони дісталися Денису Кононову і Валентину-Крістіану Вішколцу, другого – Олександру Варзі й Денису Кононову.

Серед дівчаток віком до 14-ти років беззаперечною була перевага 11-річної Катерини Цепурдей. На обох дистанціях мукачівка випереджала найближчу з суперниць на дві-три хвилини. З другим і третім результатом в суботу фінішували Ганна Солонець з Мукачева та Євгенія Олексій з СК «Кам’яниця» Ужгородського району. Наступного дня призери помінялися місцями: друга Олексій, Солонець – третя.

У змаганнях дівчат до 16 років стартувало 13 спортсменок. Перші два місця на обох дистанціях займали кам’янчанка Христина Бобер та Олександра Осійська з Іршави. Бронзу на першій трасі виборола 12-річна Ніна Цепурдей, на другій – іршавчанка Анна Дякова. Серед юнаків двічі впевнено перемагав Андрій Василина з Ужгороду, його земляк Дмитро Яцкулинець та мукачівець Едуард Брунцвик стали срібним і бронзовим призерами на суботній дистанції; а у неділю з другим і третім результатами фінішували Едуард Сушанин з Ільниці та Володимир Манцулич з Кам’яниці.

У головній віковій категорії, де змагалися дорослі спортсмени, всі нагороди також виборювали лише мукачівці. До трійки лідерів на трикілометровій трасі увійшли Наталія Шозда, Ніна Расчупкіна та Ірина Пренделович, з недільної чотирикілометрівки призери фінішували у такому порядку: Расчупкіна, Шозда і Пренделович. Серед чоловіків, як вже згадувалося вище, на першій дистанції чемпіоном став Сергій Расчупкін, слідом за ним дистанцію подолали Владислав Французов і Олександр Касьянов. Заключного дня чемпіонату «золото» отримав вже Французов, а другий та третій результати показали брати Расчупкіни – Сергій та Андрій. 

Серед ветеранів кращі результати у іршавчанина Івана Терпая та ужгородців Сергія Давиденка і Петра Назаренка. В змаганнях жінок медалі вибороли довжанка Ольга Боднар, Леся Осійська з Ільниці та мукачівка Людмила Сташко.

Змагання, гру, розваги, активний відпочинок, численні інтелектуальні вправи, досягнення кращих результатів, тренування фізичних навичок – невеликий перелік того, що знаходять у своєму улюбленому спорті спортсмени-орієнтувальники. Він сприяє розвитку і є життєствердним в усіх відношеннях. Тож вже невдовзі закарпатські атлети вийдуть на старти нових змагань.

Олександр Цепурдей

13 квітня 2016р.

Теги: орієнтування, змагання, сезон

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини