Геотермальні джерела Закарпаття можуть стати базою для водної спортивної інфраструктури України

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему «Перспектива розбудови водної спортивної інфраструктури України на геотермальних джерелах Закарпаття».

Геотермальні джерела Закарпаття можуть стати базою для водної спортивної інфраструктури України

Обговорення відповідної теми відбулося й у Верховній Раді України, де тему представив Роберт Левицький, голова Федерації водних видів спорту Закарпаття. За його словами, Федерація діє вже 9 років, за кількісними показниками стала однією з перших в Україні, хоч починала у 2007 році фактично з нуля, на ініціативі ветеранів спорту. Більше 1000 юних плавців сьогодні – це значний показник. У зв’язку з бурхливим розвитком нашої федерації ми постійно запрошуємо керівників Федерації плавання України, до нас приїздив Денис Силантьєв, а також вже вдруге ми раді вітати першого віце-президента Федерації Володимира Шуміліна».

Роберт Левицький також пояснив суть своєї пропозиції щодо розбудови водної спортивної інфраструктури України на геотермальних джерелах Закарпаття. Їх унікальність полягає у розташуванні родовищ за 200 метрів до поверхні, тоді як в інших регіонах – за кілометр й більше, що здорожчує видобуток. «Ми пропонуємо всій Україні розглядати геотермальні води Закарпаття як потенціал для розвитку всього регіону. Так само, як Буковель став прикладом комплексного розвитку інфраструктури на Франківщині. Також корисний і досвід сусідньої Угорщини: на своїх геотермалах вона збудувала цілу державну політику та економіку, систему реабілітації, оздоровлення, розваг», - каже Роберт Левицький.

Володимир Шумілін, перший віце-президент Федерації плавання України зауважив: «Я вдячний Федерації водних видів спорту Закарпаття за активну роботу на Закарпатті, розвиток плавання. Сьогодні ми працюємо над організацією змагань, розвитком плаванням у регіонах, розбудовою інфраструктури. Мені приємно було побачити, як відбулися змагання серед дітей в Ужгороді – на високому рівні, з живою конкурентною боротьбою. Роберт Левицький глибоко вивчив тему можливості розбудови інфраструктури на Закарпатті і це дуже цікава пропозиція».

Щодо розбудови інфраструктури на Закарпатті, Роберт Левицький пояснив власну позицію: «Основні водні види спорту – олімпійські. Разом з тим сьогодні в Україні гостро постало питання відсутності професійної спортивної бази для водних видів спорту. Вважаю, що саме Закарпаття потенційно має найкращі можливості для розбудови потужного спортивного комплексу, який стане базою для українських спортсменів та залучить до країни професійних спортсменів найвищого рівня з-за кордону. Наявність геотермальних джерел в Закарпатті дає можливість не тільки звести тут потужний комплекс, а й значно здешевити його експлуатацію. Води Закарпаття завдяки їх геотермальним властивостям можна використовувати як у лікувальних цілях так і для теплопостачання та обігріву плавальних басейнів.

Близькість 4 кордонів з країнами Євросоюзу робить майбутній водний комплекс привабливим для розвитку міжнародних контактів, а найголовніше – дає можливість проводити як тренувальні, так і спортивні турніри між цими країнами протягом цілого року. Для спортсменів із країн ЄС приїзд на Закарпаття є набагато  реалістичним, аніж до центральної чи Східної України».

Держава витрачає наразі колосальні кошти для проведення тренувальних зборів (у т.ч. спарингів) за межами країни. Натомість ми на Закарпатті, за умови зведення професійного водного комплексу, можемо забезпечити проведення спільних тренувань наших спортсменів із східноєвропейськими колегами. 

Національний центр  дефлімпійської підготовки спортсменів в Євпаторії відійшов окупанту. Ми повинні створити альтернативу».

На Закарпатті нараховується 260 родовищ мінеральних та геотермальних вод, більшість з яких є унікальні.

Закарпатський артезіанський басейн має високі експлуатаційні запаси термальних вод, які могли б забезпечити розбудову цілої інфраструктури, в тому числі: лікувальна, реабілітаційна, оздоровча, розважальна і насамперед – спортивна. 

Головними складовими необхідності будівництва водного комплексу у Закарпатті є: геополітична локація, наявність потужних запасів геотермальних вод, необхідність надання ефективного економічного імпульсу регіону, потреба держави та водних видів спорту у створенні потужної професійної бази для підготовки збірних команд всіх рівнів.

 «Таким чином, Закарпаття готове стати центром українського водного спорту, залучити міжнародний спорт та забезпечити олімпійцям найвищу якість підготовки», - переконаний Роберт Левицький.

Відомий тренер Ісрафіл Васількін додав: «У нас є великі перспективи. Навіть серед дітей з обмеженими можливостями є майстри спорту! Наразі дуже багато залежить від інфраструктури. Сьогодні ми випереджаємо Львів, але вже завтра ситуація може змінитися, тому що для розвитку потрібен сучасний басейн. У нас немає наразі жодного муніципального басейну на Закарпатті, і це проблема номер один. Так, ми займаємося у комерційних басейнах, а навчання плаванню - це життєво необхідний навик, це важливо для оздоровлення та для фізичного розвитку, уникнення проблем з хребтом». 

09 квітня 2016р.

Теги: геотермальні джерела, водний спорт

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини