В Ужгороді для мешканців та гостей міста відкриється "Філармонія туристична"

Ужгород – вельми привабливий і перспективний для туризму населений пункт. Старовинне місто, розташоване на крайньому заході України, просто на кордоні зі Словаччиною, називають "українським вікном до Європи".

В Ужгороді для мешканців та гостей міста відкриється "Філармонія туристична"

Сюди приїздять помилуватися древньою архітектурою й історичними пам’ятками, красою Карпат, що видніються звідусіль, та екзотичними деревами у період цвітіння. Тисячі наших співгромадян та іноземців щороку відвідують наш край, щоб насолодитися його м’яким кліматом та цілющими мінеральними водами, неквапливим ритмом тутешнього життя та його багатоетнічними особливостями.

Якщо ви вже потрапили до Ужгорода, то просто зобов’язані відвідати його визначні місця. І який би ви не обрали маршрут для знайомства з містом, він неодмінно приведе вас до яскравої будівлі – колишньої синагоги, а нині Закарпатської обласної філармонії. Розміщена у самому серці старого Ужгорода, на мальовничому березі Ужа, ця споруда мимоволі притягує до себе захопливі погляди. Поруч, у затінку каштанів, полюбляє відпочивати студентська молодь, літні люди і сім’ї з малечею. А вся площа Театральна є головною пішохідною і відпочинковою зоною Ужгорода, місцем призначення побачень і ділових зустрічей, майданчиком для проведення різноманітних концертів, фестивалів, виставок і свят. І поза всяким сумнівом, саме у філармонії знаходиться головна концертна зала краю з прекрасною акустикою, а особливою її цінністю є старий орган відомої чеської фірми «Riger Kloss».

Певно, не знайдеться жодного ужгородця, який би не мав своєї світлини на тлі Закарпатської обласної філармонії. Полюбляють тут влаштовувати собі фотосесії веселі зграйки дівчат і випускники навчальних закладів, відвідувачі концертів і приїжджі артисти. Та особливо манить велична, благородного червонуватого кольору споруда туристів. Поодинці і групами, з екскурсоводом і без, вони з цікавістю розглядають цю дивовижну пам’ятку архітектури – характерний фасад, масивні сходи і колони при вході, старовинні двері і рідкісні вітражі – і роблять світлини на згадку.

Природно, що багатьом кортить зайти до будівлі, щоб побачити її зсередини, відчути дух історії і вловити, чим сьогодні живе цей храм мистецтва. Досі його відчиняли лише перед концертами та іншими заходами, що відбуваються у Великій концертній залі. Але, враховуючи очевидну туристичну привабливість цієї пам’ятки архітектури та бажаючи всіляко сприяти популяризації культурної і духовної спадщини нашого народу, Закарпатська обласна філармонія започатковує новий проект «Філармонія туристична».

Відтепер у робочі дні з 10.00 до 16.00, а щосуботи та щонеділі з 12.00 до 15.00 двері колишньої синагоги будуть відчиненими для всіх охочих – містян і гостей Ужгорода, окремих відвідувачів і туристичних груп. Більше того, у вихідні тут звучатиме орган: музику цього величного інструменту даруватимуть слухачам молоді ужгородські виконавці, лауреати міжнародних конкурсів, в тому числі солістка Закарпатської обласної філармонії Катерина Гажо.

Відвідавши Велику залу філармонії, ви зможете не лише помилуватися її розкішним інтер’єром та зробити чудові світлини на пам'ять, а й відчути особливу атмосферу цієї сакральної споруди і насолодитися звуками одного із найпрекрасніших музичних інструментів. Вартість квитка – 15 гр. (пільговий – 10 гр.).

Довідка

Закарпатська обласна філармонія знаходиться у приміщенні колишньої синагоги ортодоксальної громади євреїв-ашкеназі в Ужгороді. Споруду зведено у 1904 році за проектом архітекторів Дюли Паппа і Саболча Ференца (таку ж синагогу вони збудували і в столиці Австрії). Архітектурний ансамбль синагоги поєднав романтичний, візантійський та мавританський стилі, що було даниною тодішній європейській моді. Кошторис синагоги склав 200 000 крон.

Міська управа пожертвувала для неї цінну ділянку землі на березі річки Уж, ще незабудованою на той час. Будівля була розрахована на 900 людей. У ній передбачалося обладнати центральне опалення, електричне освітлення, водопостачання, каналізацію. Це була одна з перших на той час залізобетонних споруд в Ужгороді.

Матеріали для її будівництва привозили з Італії. Кошти на це жертвували багаті євреї-меценати та вся єврейська громада. Мавританських мотивів синагозі надавали глиняні фігурні башти на даху та бляшані трикутнички по всій його довжині. Будівля стояла на цоколі з рожевого мармуру, стіни були оздоблені декоративною цеглою і червоними керамічними плитами, портали вікон прикрашені червоним штучним мармуром.

Яскравим елементом фасаду був центральний балкон з зображенням зірки Давида, вписаної у велике коло. На балкон можна було вийти через бокові дверцята. Один з написів свідчив «Збудовано у 5694 році за єврейським календарем». На даху були розміщені символічні скрижалі Заповіту. 27 липня 1904 року в синагогу урочисто було внесено священні книги – Тори – та відбулось перше богослужіння.

За роки Другої світової війни єврейської громади в Ужгороді майже не залишилось. Змінилася і доля синагоги: угорські війська перетворили її на конюшню, будівлю підмивали ґрунтові води, стіни потріскались.

Є свідчення, що певний час там навіть був склад зброї. У 1947 р. Радянська влада ухвалила рішення віддати це приміщення Міністерству культури СРСР, яке постановило розмістити в ньому Закарпатську обласну філармонію. Було розроблено план реконструкції споруди з метою «пристосування будівлі до сучасних потреб».

Всю єврейську символіку було знято. Велику зірку Давида на фасаді закрили стіною з круглим віконцем посередині. Повністю переробили дах: прозорий мозаїчний купол, через який сонце освітлювало все приміщення, закрили бляшаним покриттям. Башти замінили простішими колонами, а на місці символічних скрижалів Завіту на даху встановили ліру – символ музичного мистецтва. Радикальні зміни торкнулись також інтер’єру будівлі. До реконструкції вона була одноповерховою, з традиційними балконами для жінок. По рівню балконів будівлю розділили на два поверхи, що знищило унікальну акустику синагоги. Були обладнані вестибюль, зала, сцена. На головному місці синагоги – ритуальної шафи, де зберігаються сувої Тори та інші священні книги – спорудили сходи, що ведуть на другий поверх. По обидва боки сходів обладнали туалети. Прибрали огорожу двору синагоги (із самого початку споруда була обнесена невисоким парканом, із висадженими поруч молодими деревами). 

Закарпатську обласну філармонію як установу було створено у 1946 році, а в приміщенні колишньої синагоги вона розташувалася у 1957 році, після завершення реконструкції будівлі. Зараз це головна концертна зала Ужгорода, а за акустикою одна з кращих в Україні і навіть у Європі. У 1974 році до філармонії добудували адміністративний корпус, а у Великій залі було встановлено старий орган відомої чеської фірми «Riger Kloss», привезений із Прибалтики та попередньо відремонтований у Празі. Орган складається із трьох клавіатур та 2250 труб. Кількість місць у Великій концертній залі – 500.

За свою 70-літню історію Закарпатська обласна філармонія була і залишається «рідною домівкою» для кращих творчих сил краю. На сьогодні тут успішно працюють Заслужений академічний Закарпатський народний хор (керівник – заслужений працівник культури України Наталія Петій-Потапчук, балетмейстер – заслужений працівник культури України Михайло Сачко), ансамбль солістів «Гармонія» (керівник – заслужена артистка України Оксана Хархаліс), камерно-інструментальний ансамбль «Угорські мелодії» (керівник – Антон Штефко), камерний оркестр (керівник – заслужений артист України Владислав Юрош), естрадно-духовий оркестр (керівник – заслужений артист України Володимир Співак) та симфонічний оркестр (диригент – Вікторія Свалявчик-Цанько). Окрасою філармонії є також її солісти – народна артистка України Етелла Чуприк (фортепіано), заслужений артист України Олександр Садварій (тенор) та Катерина Гажо (орган). 

На сцені філармонії у різний час виступали відомі музиканти та колективи, серед яких піаністи Е.Гілельс, В.Єресько, С.Ріхтер, В.Сєчкін, М.Сук, скрипалі А.Винокуров, Б.Которович, О.Криса, Д.Ойстрах, Л.Шутко, альтист Ю. Башмет, віолончелісти М.Ростропович, М.Чайковська, співаки О.Басистюк, Д.Гнатюк, Н.Матвієнко, Д.Петриненко, А.Солов’яненко, струнний квартет ім.О.Бородіна, Московський камерний оркестр, Державний російський оркестр народних інструментів ім.М.Осипова, Державний симфонічний оркестр Грузії, Братиславський симфонічний оркестр, хорова капела Мічиґанського університету тощо. 

З 2008 року у Закарпатській філармонії успішно діє Міжнародний молодіжний фестиваль органної музики ім.Н.Висіч, а з 2012 року – Міжнародний фестиваль «Музика без кордонів».

08 квітня 2016р.

Теги: філармонія, туристи, проект

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини