Патріотичні та націоналістичні організації Закарпаття висловили протест проти "самоврядного" звернення облради

Низку протестних заяв із вимогами відкликати звернення, ухвалене обласною радою на останньому засідання 5 квітня, оприлюднили національно свідомі, патріотичні та політичні організації області. У заявах патріоти вимагають як мінімальних кроків від депутатів ради, як от відмежування від заяви, аж до радикальних - розпуску облради.

Патріотичні та націоналістичні організації Закарпаття висловили протест проти "самоврядного" звернення облради

Спільна заява Закарпатської обласної організації Народного Руху України, Закарпатського обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім.. Т. Шевченка, Рухівського братства Закарпаття та Закарпатської греко-католицької спілки ім. владики Івана Маргітича

5 березня поточного року на першому засіданні третьої сесії Закарпатської ради було ухвалено «Звернення» до керівництва держави «Щодо внесення змін до Конституції України та законів України з метою надання широких адміністративних і фінансових повноважень органам місцевого самоврядування». 

У Зверненні закарпатські депутати вимагають визнати Закарпаття «спеціальною самоврядною адміністративною територією». Аргументують вони тим, що «Невиконаними залишилися вимоги результатів загальнообласного референдуму 1 грудня 1991 р., чим  проігноровано волю 546 450 виборців Закарпатської області, або 78,6%, які віддали свої голоси «за» проголошення Закарпатської області України спеціальною самоврядною територією, як суб’єкта в складі незалежної України». 

Вказується також, що: «Закарпатська обласна рада 24 січня 1992 р. своїм рішенням затвердила і прийняла звернення до Верховної Ради України «Про внесення змін і доповнень до Конституції України», у якому в порядку законодавчої ініціативи звернулась до Верховної Ради України щодо внесення змін та доповнень до Конституції України. Зокрема, ч. 1 ст. 77 пропонувалося доповнити словами: «В Україні є спеціальна самоврядна адміністративна територія Закарпаття». 

Автором зверненя є депутат від Опоблоку, член «більшості», колишній голова облдержадміністрації часів режиму Януковича О. Ледида.

Зазначене безумовно можна характеризувати, як чергову спробу сепаратистів – україноненависників та агентури іноземних спецслужб здійснити дезінтеграцію Української держави. 

Адже, як доведено дослідниками, сепаратистський рух на Закарпатті був започаткований, організований наприкінці 80-х  – на початку 90-х років ХХ ст. за вказівкою ЦК КПРС та КДБ для боротьби із українським національно-визвольним рухом. Особливу активність сепаратисти проявили восени 1991 р. на сесії обласної ради. Добиваючись автономії, а то і незалежності для Закарпаття (Підкарпатської Русі), депутати тодішньої облради, де переважну більшість складала недавня комуністична номенклатура, ухвалили рішення про проведення, з цією метою, 1 грудня 1991 р. обласного референдуму. 

За подібним сценарієм агентура КДБ вимагала автономії для Криму, Новоросії, Донецько-Криворізької республіки тощо. Метою всіх цих скоординованих КДБ дій була дезінтеграція щойно проголошеної Української держави. Домогтися свого сепаратистам тоді вдалося лише у Криму, який було оголошено «автономною республікою». Чим це врешті-решт закінчилося ми чудово знаємо. 

Два роки тому антидержавниками та агентурою ФСБ Росії було реанімовано ідею «Новоросії» та ін. «народних республік». Що ми у результаті маємо – теж є загальновідомим.

І ось нині, за всіма ознаками агентурою ФСБ Росії, яка є спадкоємницею КДБ СРСР, маємо відверту спробу здійснити атаку на Соборність України у найзахіднішій області. Характерним є те, що у «Зверненні» міститься відверте апелювання до «вимог обласного референдуму 1991 р.».

Зазначені антидержавні дії здійснені «коаліційною більшістю» обласної ради, яка є «ширкою» колишніх регіоналів (фракції «Відродження», «Опоблок») із БПП, «Батьківщиною» та депутатами-угорцями.

Враховуючи небезпеку для Української держави, не бажаючи повторення на Закарпатті жахіть, які нині мають місце на Донбасі, вимагаємо:

1. Від керівництва держави та правоохоронних структур –  негайно необхідним та відповідним до Конституції і законодавства України чином прореагувати на дії антидержавників у Закарпатській обласній раді. Вважаємо, що є всі підстави для порушення кримінальної справи за ознаками «державної зради». Стосуться це і керівництва облдержадміністрації, позаяк голова ОДА Г. Москаль є очільником Фракції БПП, ініціатором та «протискувачем» створення «ширки»;

2. Патріотично налаштованим депутатам обласної ради – негайно відмежуватися від антидержавного звернення, вийти із антидержавної «більшості». Ширка повинна бути ліквідована, винні притягнуті до відповідальності. У іншому разі, Закарпатська рада повинна бути розпущена, проведені її дострокові перевибори.

3. Патріотичні, майданівські сили Закарпаття докладуть усіх зусиль для недопущення перетворення області, в інтересах Путіна, на ще один «донбас». Закликаємо до цього все населення області. Ніяких «автономій» та «самоврядних територій» нам не потрібно.

4. Запрошуємо політичні партії, громадські організації, інші об’єднання громадян, всіх людей доброї волі приєднатися до цього звернення, до консолідації зусиль на захист Української держави, збереження миру і спокою на Закарпатті.

За дорученням ініціаторів:

Володимир Піпаш

Заява ГО "Карпатська Січ"

В ході засідання сесії Закарпатської обласної ради 05.04.2016 р. депутатський корпус ухвалив відверто сепаратистське звернення до центральної влади з вимогою визнати Закарпаття «спеціальною самоврядною адміністративною територією».

Платформою для відповідної вимоги використовують дані референдуму, проведеного в пострадянському Закарпатті 1 грудня 1991 р., коли більшість скомунізованого населення висловилась за проголошення Закарпатської області спеціальною самоврядною територією як суб’єкта в складі незалежної України. Через два десятки років, коли Українська держава перебуває у фазі війни, а сотні закарпатців зі зброєю в руках захищають її цілісність і суверенітет та гинуть на східному фронті, в їх рідній домівці у тилу плюють на могили і честь усіх полеглих за Вільну Україну Героїв, сіють розкол та прагнуть відділити Закарпаття від материка. Якщо до цього моменту сепаратизм розводили підпільні проугорські та прокремлівські діячі, то зараз він відкрито пропагується і підтримується у владній системі області.

Депутати наголошують на суто економічній стороні законопроекту, однак це лише перший, найважливіший крок, якому послідує і власне територіальне відокремлення. Нахабність закарпатських нардепів не зрівняється навіть із діяльністю сепаратистів у Донецьку та Луганську. Показово, що сепаратистське угрупування «Підкарпатська Русь», главарям якого висунуто обвинувачення щодо посягання на державну цілісність України і які переховуються закордоном, практично моментально «вловило хвилю» і підтримало ініціативу облради. Ініціатором звернення є депутат від Опоблоку, екс-губернатор Закарпаття Олександр Ледида.

Тему "автономій" в Україні давно розхитує кум Путіна та фактичний керівник Опоблоку Віктор Медведчук. Представники "Українського вибору" вимагають "автономій" в низці промислових регіонів, зокрема спецстатусу для Запорізької області та спеціальної економічної автономії для Дніпропетровської. Тому цілком логічно те, що дане питання було ініційоване саме Опоблоком. Однак незрозумілою залишається мовчазна позиція інших депутатів, а також очільника області Геннадія Москаля. Прослухали під час шуму про «замінування» ОДА? Адже проект звернення не деталізовували та не роз’яснювали, а прийняли у спільному пакеті рішень. Частина депутатів дізналась про вимогу автономії взагалі із ресурсів ЗМІ.

Репресії проти націоналістів, безкарність вандалів, які нищать пам’ятні знаки захисникам України минулого і сьогодення, потурання проугорським та прокремлівським антиукраїнським діячам, а зараз і ухвалення вимоги автономії Закарпаття під відвертання уваги міфічним «замінуванням» адмінбудівлі, де проходило засідання.

Україну намагаються розірвати на шматки, активно залучаючи ворожу агентуру у владних колах різних рівнів, крім того усе це активно використовують у балогівсько-москальських «розбірках». Закарпаття в силу свого географічного розташування є чи не найбільш ласим шматком і про своє царство у ньому мріє не один чиновник, контрабандист і навіть держава.

У зв’язку із усіма загрозами, які носить прийняте рішення про особливий статус Закарпаття, вимагаємо від керівного апарату Закарпатської обласної ради обґрунтованого пояснення необхідності даних змін у Конституцію України, аби громадськість та незалежні правники мали змогу оцінити наявність чи відсутність факту сепаратизму, а також погодитись або не погодитись із ухвалою. Крім того, наполегливо просимо СБУ зайнятись своїми прямими обов’язками та розслідувати факти наявності кримінального злочину у діях депутатів Закарпатської облради, котрі ініціювали законопроект, а також тих, хто його підтримав.

Як би там не було, ми, націоналісти, констатуємо : Україна є єдина, неподільна, самостійна соборна держава і за неї є кому постояти. Жоден сепаратизм не пройде, бо ми цього не допустимо. Закарпаття – це Україна!

 

Керівник ГО «Карпатська Січ» Тарас Деяк

Заява ВО "Свобода" на ухвалення "самоврядного" звернення Закарпатської обласної ради

5 квітня 2016 року депутатський корпус Закарпатської обласної ради ухвалив рішення звернутися до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем'єр-міністра України з вимогою визнати Закарпаття "спеціяльною самоврядною адміністративною територією" нібито на підставі результатів референдуму 30 грудня 1991 року.

Закарпатська обласна організація ВО "Свобода" розцінює це рішення як спробу державного перевороту та зміни конституційного ладу України. Рішення Закарпатської обласної ради із посиланням на референдум, що відбувся 25 років тому, є не лише безглуздим - це відвертий акт сепаратизму й зазіхання на цілісність держави. Ба більше, у нинішній важкий для країни час це - очевидна державна зрада.

Варто додати, що згадане рішення ухвалили всупереч регламенту та потай від громадськости в нібито замінованій будівлі ОДА. Не дивно, що це ганебне звернення підтримали майже всі русинські сепаратистські рухи включно з відомим сепаратистом Петром Гецком, який нині переховується в Москві.

Закарпатська обласна організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" наголошує, що такі рішення слід сприймати цілком серйозно, адже за аналогічним сценарієм відбувалась окупація Криму, Луганська та Донецька. У зв'язку з цим Управління СБУ в Закарпатській області має негайно розпочати кримінальне розслідування щодо всіх організаторів та учасників змови з метою посягання на зміну конституційного ладу України, а Верховна Рада України - негайно розпустити Закарпатську обласну раду.

Наголошуємо, що політичну відповідальність за інцидент несе Президент України, іменем якого названа політична сила, що сформувала більшість та обрала голову обласної ради. Вимагаємо рішучих дій від гаранта Конституції, яку своїми діями так зухвало топчуть депутати облради.

 

 

08 квітня 2016р.

Теги: протест, патріоти, націоналісти, звернення, самоврядність

Коментарі

віктор 2016-04-15 / 00:20:16
москаль ти що здурів

ІВАН 2016-04-08 / 15:27:47
Спробу феесбешного сепаратистського заколоту у Закарпатті треба ліквідовувати у зародку, а не "тягнути" так, як це було зроблено на Донбасі!

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини