Цьогоріч в Ужгороді висадили акації, катальпи, верби, декоративний мигдаль і троянди. 500 дерев, 900 кущів (ВІДЕО)

Ужгород – місто-сад. Цьогоріч в обласному центрі Закарпаття взялися за масове озеленення: висаджують не тільки дерева, а й декоративні кущі і квіти, впорядковують клумби і газони. До процесу озеленення підключили біологів та радилися зі спеціалістами, які рослини доцільніше висадити у місті над Ужем.

Цьогоріч в Ужгороді висадили акації, катальпи, верби, декоративний мигдаль і троянди. 500 дерев, 900 кущів (ВІДЕО)

«У плані висаджування дерев уже цього сезону, маю на увазі весняного, ніякі роботи не будуть проводитися. Якщо будуть відповідні кошти виділені міською радою, продовжимо роботу. Хочу загострити увагу: за останні роки ми дуже мало висаджували дерев, дуже мало. А цієї весни висадили, мабуть, ледь чи не більше за останні 15 років. Плануємо і далі. Новий район плануємо, і центр міста. Всюди є потреба, бо в основному дерева вирізалися, а нічого натомість не саджали. А зараз треба. І ми будемо продовжувати цю роботу на осінь», — розповідає Іван Опаленик, керівник ТОВ «Ужагромікс»

У міській раді повідомляють: наразі висадили понад 500 дерев та 900 кущів троянд, зараз їх регулярно поливають та підживлюють. У департаменті міського господарства є розроблений спільно зі спеціалістами план висадження, кожну рослину вносять у облік.

«Всі дерева і квіти висаджуються згідно із проектами. Ми як підрядна організація проводимо ці роботи. Замовник – департамент міського господарства – приймає у нас ці роботи, проводиться їх обрахунок, кожної штуки саджанця. На жаль, хочу відмітити, що дуже багато непорядочних людей є у нашому місті. Які просто викрадають саджанці. Зокрема, дуже багато троянд викопали на площі Кирила і Мефодія і на кругу Минайському», — каже Іван Опаленик, керівник ТОВ «Ужагромікс».

Дендрологи зазначають: в Ужгороді – м’який і досить гнучкий клімат, тож дерева тут приживаються порівняно легко. Молоді саджанці до їх «вкорінення» щотижня поливають.

«У нас більш проблематичною стає весна. Тому що дуже скоро наступають плюсові температури, після яких можуть вдарити заморозки. Це є досить негативним для рослин. Але ми бачимо, що у нас чудово приживаються, добре себе зарекомендували рослини із різних точок нашої планети, вони себе у нас добре почувають. Нещодавно на біологічний факультет прийшло звернення від міської ради про створення експертної групи по відновленню та підсадці деревних порід, які були тимчасово вилучені або які знаходяться в аварійному стані. У нас на біологічному факультеті була створена ця експертна робоча група. Вона дослідила ці дерева, вулиці (які були в переліку часткової і повної реконструкції). Був зроблений висновок, за яким зараз в основному і працюють тепер фахівці та служби, які виконують підсадку рослин на вулицях нашого міста», — говорить Андрій Сойма, викладач біологічного ф-ту УжНУ, дендролог.

Окрім традиційних сакур, які вже стали родзинкою Ужгорода, цього року висадили акації, катальпи, верби та декоративний мигдаль. Дендрологи застерігають: аби дерева прижилися, необхідно доглядати за саджанцями: удобрювати ґрунт, прополювати клумби, обприскувати рослини від шкідників та регулярно поливати. Адже нові зелені насадження мають не тільки декоративно-естетичну, а й екологічний функцію.

«Тобто це чисте повітря, це захист від прямих сонячних променів влітку, це кисень, це пиловловлення. З іншого боку, хотілося би, аби громадяни, виконуючи ці підсадки незаплановані заздалегідь, консультувалися із фахівцями своєї справи. Тобто приходили, консультувалися, ми завжди готові до питань і порад», — пояснює Андрій Сойма, викладач біологічного ф-ту УжНУ, дендролог.

Ужгородців просять не бути байдужими: самим не шкодити рослинам та застерігати інших від правопорушення. У разі виявлення вандалів, які псують дерева, викопують саджанці чи шкодять землі, повідомляти правоохоронні органи.

УжІнформ

06 квітня 2016р.

Теги: озеленення, акації, катальпи, троянди

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини