Ужгородці пишаються своїм містом, чітко євроінтегровані, не довіряють судам і прокуратурі та негативно ставляться до міської влади

Безпрецедентне всеукраїнське соціологічне дослідження серед 24 міст України було презентоване нещодавно соціологічною групою “Рейтинг”.

Ужгородці пишаються своїм містом, чітко євроінтегровані, не довіряють судам і прокуратурі та негативно ставляться до міської влади

Дані в ході опитування були зібрані у 24 містах України 20 січня-8 лютого за допомогою face-to-face інтерв'ю на дому у респондентів. Загальна вибірка склала 19,200 інтерв'ю (по 800 у кожному місті). Цільова аудиторія - постійні жителі України віком від 18 років і старше. Вибірка є репрезентативною для населення міст по віку і статі. 

Аналіз навіть в першому наближенні дозволяє зробити дуже важливі висновки про настрої і тенденції, які панують в Ужгороді. Підсумки в цьому контексті підбив на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук перший заступник Ужгородського міського голови Іштван Цап.

"Перше і найголовніше — ужгородці пишаються своїм містом, займаючи при цьому 8-е місце у рейтингу з показником 67%. Участь громади у процесі прийняття рішень владою важливою вважають 94% ужгородців. Це далеко найвищий показник серед обласних центрів України! Ужгородці готові також долучатися до розробки пропозицій для міської ради (3-е місце). Серед опитуваних міст ми, практично, найкраще ставимося до людей з особливими потребами (97%). Ужгородці дуже песимістичні щодо прогнозів розвитку економічної ситуації в Україні — 74% вважають, що ситуація погіршиться. Це найвищий показник серед опитуваних міст! Ужгородці чітко євроінтегровані з показником у 84% тих, хто проголосував би за вступ до ЄС", - зазначив заступник міського голови Ужгорода.

Разом з тим, відзначив, що в багатьох питаннях містяни виявились хіба що не унікальними у своїх відповідях: "Насамперед, серед всіх опитуваних міст, саме у нашому місті найвищий показник довіри до Національної гвардії. Ми входимо в п'ятірку лідерів серед тих, хто підтримує діяльність армії, церкви, громадських організацій, сусідських об'єднань. Ужгородці — активні прихильники максимальної децентралізації: ми на першому місці серед тих, хто вважає, що важливі для міста рішення мають прийматися міською радою або міським головою. Ми також перші серед тих громадян, хто вважає, що генеральний план міста має прийматися міською радою (74%). Ужгородці високо цінують свої школи (2-е місце), дитячі садочки (3-е місце), виші (4-е місце). Жителі нашого міста на 3-у місці серед, тих до схвалює діяльність громадських організацій".

Не оминув Іштван Цап, аналізуючи настрої городян, і "дуже серйозні та негативні речі": "В ужгородців найнижчий рівень довіри до діяльності судів та прокуратури. Діяльність судів “зовсім не схвалюють” 82% (!) містян, а діяльність органів прокуратури - 78% відповідно. Ужгород у трійці міст, жителі якого негативно ставляться до свого виконавчого комітету, міської ради, комунальних підприємств. Ужгородці вважають, що у них найгірші тротуари, каналізація, громадський транспорт".

"Які висновки можна зробити з аналізу опитування. Насамперед, ужгородці люблять своє місто. В Ужгороді, у порівнянні з іншими містами, дуже активні і дієві громадянські організації, які користуються високою підтримкою громади. Очевидно, що абсолютну більшість міських проблем сьогоднішня влада отримала у спадок. При цьому громада дуже уважно спостерігає за діяльністю міської влади, не балуючи її при цьому авансом довіри. Мабуть, планка оцінки ужгородців висока, оскільки вона сформована, в тому числі, і від вражень результатів роботи місцевої влади в сусідніх Угорщині та Словаччині. І з цим не можна не рахуватися", - зазначає чиновник.

А відтак, визнає: нинішній владній команді "треба буде прикласти надзвичайно багато зусиль, виконати величезний обсяг складної і системної роботи для досягнення змін на краще. І цілком очевидно, що зробити це буде неможливо без дієвого діалогу і ефективної підтримки громади".

05 квітня 2016р.

Теги: ужгородці, рейтинг, настрої, Іштван Цап

Коментарі

суддя Дредд 2016-04-06 / 00:29:07
Надіє, 82% справді знають про корумпованість, продажність наших правоохоронних органів - або самі стикалися, або знають через родичів, друзів, знайомих.

З корумпованими ДАІшниками стикалися 100% наших водіїв. Хіба цього не досить.

Надія 2016-04-05 / 23:33:49
Як можна судити про роботу правоохорончих органів, не будучи обізнаними з їхньою діяльністю?Це що 82% містян судилися, а 78% ужгородців мали справу с прокуратурою??? оце так населення!!!! скандалюги і склочники получається.Або дебільне опитування.

Мішко 2016-04-05 / 20:13:29
Се вам не Мукачево, дєтка!

Суть 2016-04-05 / 19:39:05
За результатми опитування Ужгород випереджає абсолютну більшість міст України по розвитку громадянського суспільства. Не бачити цього, не розуміти цього, відмежовуючись від людей навіть на сесіях міської ради - це стрибок у політичне небуття будь-якої влади в місті. Приклад Погорєлова - дуже показовий.

Дмитро 2016-04-05 / 19:28:06
Чому відсутня довіра до новоствореноі і оновленоі прокуратури я не розумію?

унвар 2016-04-05 / 17:16:03
Ужгородці такі ужгородці!

НОВИНИ: Соціо

17:33
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
» Всі новини