Митним постом «Тиса», де виявили контрабандний канал постачання побутової хімії, керує митник, раніше звільнений за аналогічний злочин

Імітація чинної влади щодо, начебто, викорінення контрабанди набирає сміховинного вигляду, особливо, коли йдеться про діяльність раніше взятих «на гарячому» працівників кордону, які потім нахабно відновлюються судами на роботі, більше того – призначаються на керівні посади, і всіляко сприяють подальшому розквіту злочинної діяльності на закарпатському відтинку кордону України з Європейським союзом.

Митним постом «Тиса», де виявили контрабандний канал постачання побутової хімії, керує митник, раніше звільнений за аналогічний злочин

Торік у жовтні на угорському пункті пропуску «прогриміла» кричуща подія, коли антитерористичний спецпідрозділ TEK за підозрою в корупції та сприянні контрабанді затримав майже всю зміну митників і прикордонних поліцейських на пункті пропуску «Загонь-Чоп». Відтак майже 20 особам оголошено вирок і нині вони відбувають покарання у в’язниці. Цілком очевидно, що масштабна протиправна діяльність угорських працівників кордону не була б можливою без аналогічно незаконної діяльності їх українських колег. Але на Закарпатті – повна тиша. А голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль шле у ЗМІ парадні релізи про, начебто, подолання контрабандної діяльнгості на ввіреній йому президентом території.

Втім, днями СБУ відзвітувала, що у пункті пропуску «Тиса» співробітники управлінь внутрішньої безпеки СБУ та Державної прикордонної служби спільно з прокуратурою затримали на хабарі працівника Західного регіонального управління Держприкордонслужби. Як зазначається, хабарник у погонах отримав 270 тисяч гривень (10 тисяч доларів) за організацію «прикриття» контрабандного каналу постачання в Україну побутової хімії. Крім того, під час обшуку в авто та помешканні прикордонника вилучено валюту, наркотики, набої та блокнот із детальними записами про отримані хабарі. Силовики звітують, що наразі тривають невідкладні слідчі дії для встановлення спільників зловмисника, у тому числі і серед правоохоронців.

Все ніби правильно: оперативно затримали, безкоштовно пропіарилися, а далі... Наразі суд визначив, що вказана особа може вийти з-під варти, внісши заставу у розмірі близько 70 тисяч гривень. Виходячи з корупційної практики наших судів, не важко здогадатися, чим ця справа закінчиться у підсумку.

Утім, цілком очевидно, що контрабандні схеми на кордоні не працюють в обхід митників. Через найпотужніший у Західному регіоні міжнародний пункт пропуску «Тиса» йшла та й далі йде контрабанда різного ґатунку. А от щодо контрабандного каналу по ввезенню в Україну товарів побутової хімії, то є всі підстави підозрювати, чиїми конкретно стараннями в митних структурах його було налагоджено.

Нещодавно начальником митного поста «Тиса» Чопської митниці голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров призначив Івана Борсака. Суттєвим у цьому контексті є те, що свого часу ця особа була звільнена з тієї ж митниці саме за контрабандний пропуск через кордон товарів побутової хімії. Уникнути злочинного тавра йому, зрештою, «допоміг» лише Вищий Адміністративний суд. Завдяки його рішенню І.Борсаку вдалося відновитися на митниці і навіть стягнути з держави майже 100 тисяч зарплати за 2 роки вимушеного прогулу (поки судився). Більше того – далі продовжити роботу на митниці, при чому – вже на керівній посаді.

А все було так. Чотири роки тому на Закарпатті, на українсько-угорському кордоні у пункті пропуску «Лужанка» Чопської митниці стався резонансний випадок, коли працівники митної варти за шлагбаумом поста затримали «Ауді», салон та багажне відділення якої були завантажені майже півтонною прального порошку та упаковками фарби для волосся. Увесь цей контрабандний товар безперешкодно пропустив «зеленим коридором»  і, звичайно ж, без належного оподаткування, тодішній старший зміни Іван Борсак.

За цим фактом Чопською митницею було проведено службове розслідування, за результатами якого встановлено наступне: «О 10 год 29 хв 11.05.12 автомобіль марки «Ауді 100» р.н. АО 6743 АТ прослідував через пункт пропуску «Лужанка» на територію України як такий, що слідував без товару, що підлягав би оподаткуванню.

О 10 год 31 хв 11.05.12  нарядом відділу митної варти Чопської митниці було зупинено вказаний транспортний засіб на території України при виїзді з пункту пропуску на відстані 10 м від шлагбаума. В результаті здійснення переогляду в салоні та в багажному відсіку виявлено миючі засоби та фарба для волосся. Всього 485,856 кг миючих засобів та 228 упаковок фарби для волосся. Загальна вартість переміщуваних товарів  становила 41375, 76 грн.

Відповідно до відтиску особистої номерної печатки на Контрольному талоні для проходження «по зеленому коридору» та інформації, яка внесена до програмно-інформаційного комплексу «Інспектор 2006» митне оформлення вказаного транспортного засобу було здійснено старшим інспектором Гецко Я.М.

Митний контроль цим інспектором здійснювався шляхом огляду документів у приміщенні службового модуля, а на лінії «в’їзд» проводив огляд автомобілів Борсак І.А., який подав через вікно модуля документи та надав інформацію про відсутність в машині товару. Після вивчення документів і на підставі інформації Борсака І.А., що в машині відсутні товари, інспектором Гецко  Я.М. було проставлено відтиск митного забезпечення на талоні та внесено відповідну інформацію в програмно-інформаційного комплексу «Інспектор 2006» Усе це підтвердилося і в судових засіданнях, зокрема, поясненнями Я.Гецка, хоча в підсумку Берегівський районний суд закрив кримінальну справу у зв’язку із дійовим каяттям останнього. Але це аж ніяк не спростовує, а навпаки підтверджує  вину цих митників. Переконатися у цьому можна, зайшовши на відкритий Єдиний державний реєстр судових рішень, серед яких зазначена ця конкретна справа – http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/30403317.

Вказані докази спростовують пояснення І.Борсака, що при здійсненні  митного контролю та митного оформлення транспортного засобу він присутній не був. Крім того, наявні у справі фотографії транспортного засобу із затриманим товаром недвозначно вказують на те, що наявність контрабандного товару в авто легко могла бути виявлена навіть при поверхневому візуальному огляді.

Таким чином, фактичні обставини справи вказують на умисний характер дій І.Борсака, спрямованих на порушення законодавчих актів з питань митної справи, а також на його особисту причетність до пропуску транспортного засобу через митний кордон без належного контролю та оподаткування».

Як підтверджують наявні матеріали, апеляційний суд дійшов до висновку, що умисні дії І.Борсака у цій ситуації були спрямовані на протиправний пропуск товару без митного оформлення, несумлінне виконання своїх службових обов’язків, порушення, зокрема, норм ст.ст. 1, 40, 41, 42 Митного кодексу України, норм ст.ст.4, 8 Закону України «Про порядок ввезення в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних  засобів, що ввозяться громадянами на митну територію України», норм відповідних технологій та технологічних схем прикордонного та митного контролю, та мають ознаки порушення Присяги державного службовця.

Такі дії, на думку суддів, є наслідком невідповідності займаній посаді за моральними та діловими якостями державного службовця, суперечать покладеним на нього обов’язкам, підривають довіру до нього як до носія влади, що призводить до приниження державного органу, а отже,  унеможливлюють подальше виконання І.Борсаком своїх обов’язків.

Проте Верховний Суд України у своїй постанові зазначив, що звільнення за порушення присяги може мати місце лише тоді, коли державний службовець скоїв проступок проти інтересів служби, який суперечить покладеним на нього обов’язки, підриває довіру до нього як носія влади, що призводить до приниження державного органу та унеможливлює подальше виконання ним своїх службових обов’язків. І визнав, що застосування Вищим адміністративним судом України у даній справі норм Закону України «Про державну службу» є незаконним та суперечить практиці застосування цих самих норм судами касаційної інстанції в інших справах.

Абсурдність такого висновку слуг Феміди вищої інстанції очевидна, адже виходячи з ситуації цілком очевидно, що йдеться не про поодинокий факт, а налагоджений контрабандний канал, який на евному етапі дав збій, внаслідок чого митник, причетний до його функціонування, був випадково впійманий «на гарячому» і звільнений з митниці. Тож доведений факт порушення ним присяги, скоєні протиправні дії проти інтересів держави (пропуск товару без сплати податку) мали б поставити остаточну крапку в цій справі, але ні прокуратура, ні суд цього не зробили і не збираються робити. У підсумку такої бездіяльності митники-контрабандисти залишаються безкарними, продовжуючи займатися здирництвом на кордоні та повертаючи корупційні і контрабандні схеми, обдираючи власні народ та державу.  

Поки начальники митниці та СБУ розповідають нам про свої перемоги, десь продовжують осідати мільярди гривень, які призначалися для державної скарбниці. І як підтвердили минулорічні події в Мукачеві, осідають вони переважно в кишенях суддів, нардепів, керівників регіону, прокурорів, міліції, які за всім цим стоять, і самих митників. Бо все вирішують спрямована на підпорядкування контрабандних потоків кадрова політика місцевої влади, продажність судових органів та імітована можновладцями реформа.

Закарпатські та центральні ЗМІ, громадськість краю неодноразово наголошували: бездіяльність керівництва Закарпаття, силових органів, причетність їх до «кришування» контрабанди сигарет, наркотиків, брендових товарів свідчать про те, що в краї досі спокійно діють організовані злочинні угруповання та корумповані зв’язки в органах влади. Це і підтверджує нинішня реальна ситуація на кордонах. Державні органи Закарпаття продовжили роботу у звичному для себе режимі, характерні ознаки якої – корумпованість, кругова порука, недосконала кадрова політика, низький рівень розслідування кримінальних правопорушень, приховування злочинної діяльності, відсутність належної взаємодії між правоохоронними органами, їх конкуренція у контролі за контрабандними потоками, «забезпечення даху» владними структурами та посадовими особами правоохоронних органів організованим злочинним угрупуванням, які займаються контрабандою.

Тож на прикладі лише однієї людини із заплямованою репутацією, яка керує нині цілим потужним постом на кордоні, можна констатувати – контрабанда на Україні нездоланна, негативний імідж професії митника – не підлягає відновленню, а контрабандний «чорний кеш» набуває небувалих масштабів.

30 березня 2016р.

Теги: контрабанда, Іван Борсак

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини