На Закарпатті пропонують запустити "з'єднувальну" туристичну велодрезину з Рахова до Румунії

Cеред багатьох важливих, хіба що не історичних проблем, які вдалося останнім часом вирішити для розвитку Гуцульщини, беззаперечним є факт відкриття руху пасажирських потягів зі столиці України до Рахова, у географічному центрі Європи. Важливою в цьому контексті є також порушена ідея щодо відновлення руху історичних потягів до Румунії, Будапешта та Праги.

На Закарпатті пропонують запустити "з'єднувальну" туристичну велодрезину з Рахова до Румунії

Як повідомили з цього приводу закарпатську владу у листі з Міністерства інфраструктури за підписом заступника міністра, керівника апарату В.Корнієнко, згадане питання знаходить вирішення в Мініфраструктури та Укрзалізниці. 

Більше того, урядовець наголошує: «запровадження руху міжрегіональних поїздів через станцію Рахів до Румунії, Угорщини, Чехії створило б умови для розвитку міждержавних стосунків, збільшення потоку туристів в обох напрямках, економічного та соціального розвитку прилеглих регіонів». Тож нині, за його словами, міністерством «здійснюється актуалізація регіональної карти Транскарпатської транспортної мережі та опрацьовується питання залучення фінансування для реалізації цього проекту».

Крім того, відповідно до Програми спільних дій Закарпатської ОДА та Префектури румунського повіту Марамуреш на 2016 рік, у першому кварталі цього року передбачено проведення робочої наради зацікавлених сторін з опрацювання організаційних та інженерно-технічних аспектів відновлення руху історичних потягів через м. Рахів (Україна) до міст Румунії, а також до Будапешта та Праги.

Але для реалізації цього проекту потрібні значні кошти та й чимало часу. І тому, вважають фахівці, тут могла би бути корисною запропонована ідея київського підприємця, члена ініціативної групи із опрацювання проекту відкриття руху пасажирських потягів до Рахова і далі до Румунії Івана Шостака щодо використання на ділянці залізничної колії, яка зараз не використовується (Рахів-держкордон) велодрезин - як туристичної атракції та транспортного засобу для екскурсій відпочиваючих із Рахова до Костилівки, географічного центру Європи та румунського сусіднього поселення Валя Вишеулуй.

На думку Івана Шостака, осередком реалізації цього проекту може бути Центр Європи або станція Берлибаш (с. Костилівка) . Крім того, пропонується в старовинній станційній будівлі облаштувати «Берлибашський музей Марамороської залізниці», якій нещодавно виповнилося 120 років із дня введення в експлуатацію.

Актуальність такого проекту, на думку автора обумовлюється, по-перше, тим, що такої атракції в екологічному регіоні, та ще в самому Центрі Європи, немає в радіусі щонайменше 300 км. 

По-друге, у місті Вішеу-де-Сус (побратим Рахова), за 30 км від прикордонного поселення Валя Вишеулуй, успішно функціонує популярна серед туристів вузькоколійка, цільовою аудиторією якої є шанувальники колії (колійного транспорту). За один тільки сезон сюди приїжджає близько 15 тисяч туристів, значна частина яких – з країн Західної Європи (переважно із Австрії, Швейцарії, Франції та Німеччини).

По-третє, взаємна реклама вишівської вузьколійки та «Рахівських велодрезин», у поєднанні із «Відкритими ворота» на українсько-румунському кордоні, можуть дати значний приріст туристів для кожного із партнерів.

Пропонується паралельно опрацювати питання організації руху туристичних трамваїв, за маршрутом Рахів – Валя Вишеулуй. А таких прикладів  у Європі теж чимало, повідомив Закарпаття онлайн заступник директора Карпатського біосферного заповідника, професор, член ініціативної групи із відновлення руху історичних потягів через Рахів до Румунії, Будапешта та Праги Федір Гамор.

 
 
 
 
22 березня 2016р.

Теги: велодрезина, вузткоколійка, Румунія

Коментарі

Валерій 2018-07-19 / 23:43:24
2 роки минуло від часу публікації цієї новини - нічого там не змінилось... Був вчора біля станції Берлибаш - стоїть пуста, посеред колії біля переїзду ростуть молоді дерева...

Гість 2017-03-24 / 03:01:51
Якщо на Укрзалізниці зроблять відділення культури та історії то можна було б через нього просувати такі ідеї - потрібно їм цю ідею донести та втілити її, бо цікавих туристичних проектів можна розвинути безліч на залізниці!

Юра 2016-03-22 / 22:18:35
Дуже гарна ідея. Але з такою деревяною структурою, як Укрзалізниця дуже тяжко порозумітися і щось організувати.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини