Закарпатське містечко Берегове живе за мадярськими традиціями

У закарпатському містечку Берегове переважна більшість населення — етнічні угорці. Все тут, як у сусідів: термальні джерела, витончена кухня, винні погреба. Місцеві жителі переважно говорять українсько-угорським суржиком, а на вулицях та в магазинах рідко зустрінеш україномовні вивіски — все мадярською. Там навіть годинник звіряють "по Будапешту". Та все ж Берегове чудове українське містечко над тихою річкою Верке, яке здавна славиться виноробством. До того ж це міні-центр паломництва українських та угорських гурманів.

Закарпатське містечко Берегове живе за мадярськими традиціями

Від закарпатського Берегового до Угорщини якихось кілька кілометрів. Місцева молодь вечорами їздить на дискотеки до сусідів, а ті, своєю чергою, теж не минають нагоди навідатися до курортного містечка. До слова, приїздять вони часто і, як правило, сім’ями: відпочити та полікуватись. Розпещені термальними курортами угорці впевнені — склад тутешніх мінеральних джерел — унікальний. Та й оздоровлення обійдеться дешевше. А ще угорські гості в Береговому відчувають себе як на батьківщині, адже тут для них немає мовного бар’єру, швидше він постає перед українським туристом. Там майже всі дорожні вказівники, таблички з назвами вулиць, меморіальні дошки — по-угорськи і без перекладу. Замість звичних для українця “вул. Тараса Шевченка” — Sevcsenko utca. Причому більшість центральних вулиць названі іменами угорських письменників, вчених, художників. Береговці розмовляють українсько-угорським суржиком, малозрозумілим, зате дуже колоритним. Втім, мандрівнику заблукати не вийде, адже містечко невелике — все поряд.

Прогулянка українським зарубіжжям

У Береговому навіть пізно восени багряніють квіткові клумби, туристи можуть, не поспішаючи, прогулятися тихими вуличками, дивуючись різноманітністю архітектурних стилів. Костел Воздвиження Чесного Хреста — взірець сакральної готики. Він зведений у 1418 році, як і годиться, з високою баштою, готичним склепінням та контрфорсами. Крім того, деякі його архітектурні фрагменти з рисами романтики, що для території України — велика рідкість. Недалеко від нього розташований бароковий палац графа Бетлена, нині історичний музей. Імпозантний та величний має вигляд приміщення міського суду, стара українська гімназія та споруда колишнього готелю “Роял” — колони, портики, глянцева черепиця та австрійська добротність. А тутешній готель “Золота пава”, зведений у стилі “сецесії” та розташований біля самого каналу Вірке, в оточенні клумб та охайних газонів, є своєрідною окрасою містечка. В ньому знаходиться затишне кафе з фотографіями, які ілюструють історію міста та ресторан у стилі срібного століття. Тут туриста пригостять (щоправда, за “кругленьку” суму) вишуканими стравами — перепелами, зайчатиною, медвежатиною в гострому соусі, подадуть юшку з коропів, токан з бринзою, лечо та кнедлі. Хоча є в Береговому місця й демократичніші, причому за цінами, та не за якістю.

Проте містечко здавна славиться не лише смачною кухнею, а й міцними напоями. Лише вин тут десятки сортів: біле, червоне, рожеве і навіть чорне, крім того, сухе, напівсухе, десертне, з корицею, медом, гвоздикою. Ціна літра коливається від 10 до 50 грн. Хоча не єдиним вином живе Берегове. Тут є ще й відомий береговський 50-градусний самогон на меду — “спотикач”. Закусують його натуральним овечим сиром від місцевих сироварів.

Родзинка міста

Основна гордість Берегового — термальні джерела кремнієво-азото-вуглекисло-хлоридно-натрієвих вод високої мінералізації. Аналоги яких зустрічаються на Камчатці, Сахаліні, Ісландії та Новій Зеландії. Температура води береговського басейну-купальні ніколи не опускається нижче 36 градусів, а мінеральна вода надходить у нього зі свердловини 1680 м. Тутешня вода благотворно впливає на здоров’я людей із серцево-судинними недугами, варикозом, артритом, остеохондрозом, захворюваннями нервової системи. Допомагає вилікуватися від наслідків травм кісткової тканини, м’язів та сухожиль. Купатися та поправляти здоров’я в такому басейні особливо приємно не в літню спеку, а пізно восени або навіть взимку. Тому Берегове може стати непоганою альтернативою традиційним зимовим лижам та Єгипту. Ті, хто заздалегідь подбає про візу та закордонний паспорт, можуть на кілька днів поїхати на екскурсію до Угорщини — дістатися, наприклад, до Будапешта, можна всього за 3—4 години. А до найближчих колоритних “винних” містечок усього година їзди.

Туристу для нотатника

Дістатися до Берегового можна, доїхавши потягом до Ужгорода, а звідти маршрутним таксі (відстань 72 км). До Берегового можна доїхати й від Мукачева (відстань 25 км).

Нічліг на спортивній базі “Закарпаття” обійдеться приблизно в 30 грн, а в гарному готелі до 150 грн.

Курс лікування термальними водами — як мінімум 5 днів по 2 години. Ціна одного сеансу від 8 до 10 грн.

Обід в піцерії або кафе коштуватиме від 15 до 20 грн, у гарному ресторані від 50 грн.

Марина Котлубай, “Хрещатик”
14 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
» Всі новини