"Дворові землеволодіння" Ужгорода: обережно, потенційна забудова (ФОТО)

Складається враження, що в обласному центрі Закарпаття радянські архітектори заклали "квест-завдання" для сучасних діячів міськради – де б знайти вільну земельку між дворовими кварталами, яку можна комусь виділити. І знаходять: на дитячих майданчиках, серед клумб та навіть прямо під вікнами багатоповерхівок. Початок вулиці Заньковецької – один із кричущих прикладів.

"Дворові землеволодіння" Ужгорода: обережно, потенційна забудова (ФОТО)

Двір – приватна власність

Невідомо, чи знають жителі «малосімейки» по вул. Заньковецької, 3, що прилегле подвір’я – вільний простір між будинком та меблевим магазином – приватна власність. Напевне, більшість мешканців дізнається про це, коли власник огородить територію. «Як можна огородити двір?», – може обуритися хтось, але такі реалії: земля двору – приватна.

Дивимося на територію з висоти на Кадастровій карті. І бачимо, що територія «розрізана» на 4 шматки. 

Ділянка №2110100000:15:001:0100 – 0,065 га належить громадянину Большакову Олегу Сергійовичу.

Як повідомили у міськраді у відповідь на запит, дана ділянка була виділена у приватну власність 5 лютого 2010 року рішенням №1368 – у пункті 1.11 зазначається: 0,065 га в районі вул. Заньковецької переходить громадянину Клюй Сергію Дмитровичу для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд.

Ділянка №2110100000:15:001:0110 – 0,13 га належить також громадянину Большакову Олегу Сергійовичу.

Як повідомили у міськраді у відповідь на запит, дана ділянка була виділена у приватну власність. А 4 червня 2010 року рішенням №1466 – у пункті 3.3 зазначається, що щодо ділянки на 0,13 га по вул. Заньковецької змінюється цільове призначення – для комерційного використання. Сьогодні призначення ділянки фігурує – «для будівництва та обслуговування будівель торгівлі». А ще, йдеться у довідці із Кадастрової карти, ділянка має обмеження у використанні – санітарно-захисна зона навколо об’єкта.

Ділянка №2110100000:15:001:0101 – 0,03 га належить громадянину Студеняку Роману Романовичу.

Як повідомили у міськраді у відповідь на запит, дана ділянка була виділена у приватну власність 5 лютого 2010 року рішенням №1368 – у пункті 1.11 зазначається, що наділ на 0,03 га в районі вул. Заньковецької виділяється громадянину Синишину Владиславу Анатолійовичу для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд. Сьогодні призначення ділянки фігурує – «для розміщення та постійної діяльності органів МНС».

Ділянка №2110100000:15:001:0102 – 0,065 га належить громадянці Гончаренко Ользі Сергіївні.

Як повідомили у міськраді у відповідь на запит, дана ділянка була виділена у приватну власність 5 лютого 2010 року рішенням №1368 – у пункті 1.11 зазначається, що територія на 0,065 га в районі вул. Заньковецької виділяється цій громадянці для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд.

Обидва рішення – віддати землю посеред подвір’я на початку вулиці Заньковецької – ухвалили депутати каденції 2006-2010 років, а легалізували їх, поставивши підпис, тодішній голова міськради Сергій Ратушняк та секретар ради Юліана Бедь

Відтоді минуло вже 6 років, а власники ділянок не поспішають робити щось. Не мають грошей? Бояться жителів, які можуть фізично не дозволити забрати частину вільного простору? А, може, бояться закону? Адже з документами не зовсім чисто хоча б тому, що три із чотирьох ділянок виділені власне для житлового будівництва.

А ще три новоспечені власники ділянок серед двору повинні були створити, згідно з тим же рішенням міськради, товариство забудовників. І лише тоді отримати документи, що посвідчують право власності на землю. Але наразі ситуація така – вільний простір поки є, але він – приватний. Чи все тут законно? Це вже питання до правоохоронців.

Залізти під вікна – для торгівлі

Якщо глянути Кадастрову карту у цьому ж місці – вул. Заньковецької біля будинків 3, 7 та 9, то можна побачити ще й чотири «нарізані» трикутником, мов шматки торта, приблизно однакові ділянки на 0,055 га. Усі мають однакове цільове призначення – «для будівництва та обслуговування будівель торгівлі».

І це – між трьома будинками. Хто ж додумався виділити ділянки на прибудинковій території? А це вже, як з’ясувалося, депутати каденції 2010-2015 років та міський голова Віктор Погорелов, який на виборах позиціонував себе як захисник зелених зон та прибудинкових територій. Та одна річ – обіцяти це на виборах, інша – робити кардинально протилежне: роздавати землю у дворах.

Ділянки передані у власність 19 грудня 2013 року рішенням міськради №1172 чотирьом громадянам.

Це – Гренцер Андрій Іванович, Бессарабова Ольга Олександрівна, Каргаполов Володимир Євгенійович, Марфинець Михайло Васильович. Вони власники ділянок, згідно з інформацією Кадастрової карти, й до сьогодні. І от уже три роки не поспішають прийти на «свої» землеволодіння. Можливо, бояться, що жителі просто не впустять на свою прибудинкову територію. І тим більше, люди можуть протестувати проти вирізки дерев, які тут ростуть. І хоч трохи, та все ж захищають від вихлопів авто – дорога проходить поруч.

Втім, може, «дворові землевласники» не спішать щось робити на своїх ділянках, бо усі чотири наділи мають обмеження – вони розташовані в охоронній зоні вздовж об’єкта транспорту; вздовж об’єкта зв’язку; навколо інженерних комунікацій. Одна з ділянок  входить ще й до зони санітарної охорони об’єктів централізованого питного водопостачання. Ця вся інформація фігурує у довідці з Кадастрової карти про власність ділянок.

Та попри це, як бачимо, ніщо не завадило земельним чиновникам міськради готувати сумнівний проект рішення, а депутатів не зупинило проголосувати за нього. Ось список обранців, які у 2013 році вирішили, що землю під вікнами будинків слід віддати у приватну власність:

Андріїв Богдан (теперішній міський голова від партії «Відродження», на той час – депутат)
Бадида Василь

Бедь Юліанна (секретар ради часів каденції 2006-2010 рр.)
Беляков Юрій (на даний момент числиться начальником відділу інвестицій, інновацій, розвитку та туризму Ужгородської міськради, але не виконує обов’язки, бо перебуває в АТО; з 2010 року і до кінця 2013 – заступник міського голови Ужгорода, очільник фракції Партії регіонів у міськраді з 2010 до кінця 2013)
Бобіта Віктор
Булина Михайло
Гасинець Ярослава
(на даний момент – декан біологічного факультету УжНУ)
Гетманенко Олексій
Гомонай Василь (теперішній депутат ради від партії «Відродження»; голова комісії з питань соціально-економічного розвитку, бюджету, фінансів та оподаткування)
Горбань Сергій
Данч Михайло
Доктор Олександр
Жменяк Віра
Зілгалова Марія
Кіндрат Олексій
Кіндюх Петро
Ковальський Анатолій
(теперішній депутат ради від Європейської партії України; секретар комісії з питань соціально-економічного розвитку, бюджету, фінансів та оподаткування; начальник КП «ЖРЕР №5»)
Ковач Олександр (деякий час працював заступником міського голови каденції 2010-2015 рр)
Козак Тетяна
Король Світлана
(деякий час працювала секретарем Ужгородської міськради каденції 2010-2015 рр)
Костюк Юрій
Кулін Золтан
(теперішній депутат ради від «КМКС. Партії угорців України»; заступник голови комісії з питань освіти, культури, охорони здоров’я, спорту та соціального захисту населення, міжнародних, міжконфесійних відносин та туризму)
Лях Єлізавета
Мандич Юрій
(теперішній депутат ради від партії «Відродження»)
Мартин Віктор
Мегеш Михайло
Мильо Володимир
Німчук Степан
Оксьон Юрій
(теперішній депутат ради від партії «Відродження»; керівник КП «ЖРЕР №8″)
Пацкань Богдан
Погорелов Віктор
(міський голова каденції 2010-2015 рр)
Погорєлов Андрій
Пономарьов Станіслав
(теперішній депутат ради від партії «Відродження»; голова комісії з питань регулювання земельних відносин, містобудування та архітектури; керівник КП «КАТП-072801»)
Румянцев Тарас
Семаль Віталій
(деякий якийсь час працював заступником та першим заступником міського голови каденції 2010-2015 рр)
Соханич Федір
Станкович Михайло
Тарахонич Вікторія
(на даний час – начальник відділу міжнародного співробітництва та європейської інтеграції міськради)
Торич Золтан
Травіна Ольга
(деякий час працювала заступником міського голови Ужгорода каденції 2010-2015 рр; на даний час – головний спеціаліст відділу інвестицій, інновацій, розвитку та туризму міськради)
Травницький Сергій
Феєр Віктор
Чурило Михайло
(теперішній депутат ради від партії «Патріот»)
Шафарь Ярослав (деякий час працював заступником міського голови каденції 2010-2014 рр)
Шевчук Григорій (теперішній депутат ради від «Європейської партії України»)
Яцківський Вадим.

Тож, саме цим людям слід буде найпершим «подякувати», якщо станеться конфлікт між чотирма землевласниками та місцевими мешканцями за землю на прибудинковій території. Особливо, якщо останні надумають зрізати дерева.

Принагідно нагадаємо список депутатів, які не голосували за сумнівне земельне рішення.
Баганич Андрій
Буланов Ростислав
Ващук Федір
Волошин Іван
Галас Святослав
Гнатків Василь
Колодій Іван
Щадей Віктор
.

Історія із земельними наділами в районі початку вулиці Заньковецької демонструє: всім ужгородцям просто необхідно вже зараз відкрити Кадастрову карту і глянути, чи, бува, подвір’я під їх вікнами  не у приватній вже власності. Краще з’ясувати це зараз, бо коли прийде забудовник із тітушками, відстояти свій двір може вже бути пізно.

P.S. 10 березня 2016 року депутати міськради затвердили новий Генплан міста. У додатку 1 рішення у пункті 9 згадується описаний нами житловий район як – «зелені зони по вул. М.Заньковецької (в районі спорткомплексу «Юність» та трьох 9-ти поверхових будинків)».

Згідно з цим рішенням, ця територія у переліку тих, де встановлено мораторій щодо прийняття містобудівної документації. Але є невеличке але – мораторій стосується ділянок, які де-юре комунальні. А всі згадані у матеріалі ділянки – приватна власність. Крім того, сам Генплан, як зазначають місцеві активісти, сам по собі дає зелене світло знищенню інших зелених зон, тому прийняття такого варіанту Генплану зараз оскаржують у суді.

Ярослав Гулан, кореспондент Бюро журналістських розслідувань «Варто ЗНАТИ!»,      фото автора

18 березня 2016р.

Теги: землеволодіння, забудова, генплан

Коментарі

Папарацііі 2016-03-30 / 16:39:46
Де суть Яна Шутко???? містна дівка?

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини