Ужгород не може клопотати перед ЮНЕСКО щодо кафедрального собору, поки Мінкульт не визнав його охоронною зоною (ФОТО, ВІДЕО)

Один із найкращих архітектурних ансамблів Ужгорода - Хрестовоздвиженський кафедральний греко-католицький собор і резиденція мукачівських єпископів - уже давно стали візитівкою міста. Храм входить до числа найвизначніших архітектурних пам’яток обласного центру Закарпаття.

Ужгород не може клопотати перед ЮНЕСКО щодо кафедрального собору, поки Мінкульт не визнав його охоронною зоною (ФОТО, ВІДЕО)

Включення собору, як цілісного комплексу, до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО дозволило б зберегти для світу видатний зразок історично-архітектурного ансамблю XVII століття й дало б потужний поштовх для туристичного розвитку краю, його популяризації за межами України.Саме про це йшлося сьогодні на спільній прес-конференції Владики Мілана Шашіка та Ужгородського міського голови Богдана Андріїва.

За словами Мілана Шашіка, наразі у переліку об’єктів культурної спадщини ЮНЕСКО є дві закарпатські церкви – Святого Михайла у селі Ужок на Великоберезнянщині і церква Вознесіння Господнього, так звана Струківська церква, у селищі Ясіня.

В Ужгороді ж знаходяться одна з найстаріших архітектурних пам'яток України загальноєвропейського значення Х-ХІ ст. – Горянська ротонда, а у самому центрі міста - кафедральний собор із резиденцією XVII століття. Вони заслуговують, аби бути під охороною міжнародної організації, переконаний Владика.

Мілан Шашік, зокрема, розповів, що було докладено багато зусиль, аби врятувати собор від руйнування, провести реставраційні роботи, повернути відібрані колись радянською владою приміщення. Крім того, у жовтні 2010 року до Міністерства культури України надіслано звернення з проханням внести собор і резиденцію до переліку об’єктів, які знаходяться під охороною держави.

До цього часу прохання не задоволено. Була відповідь Мінкульту обласному управлінню культури, що прохання про визнання культурної зони буде розглядатися у належному порядку. Але результату й досі нема. А без визнання архітектурного об'єкту охоронною зоною на рівні держави не можна звертатися до ЮНЕСКО. Багато залежить і від того, як підготовлено ці подання і чи змогла країна довести, що той чи інший об’єкт є унікальним для світу.

Наразі собор реконструюється за пожертви вірян та благодійників – як місцевих, так і з-за кордону. А включення його до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО відкрило б більше можливостей і для реставрації, і для збереження собору, і для розвитку туристичного потенціалу Ужгорода.

Богдан Андріїв зазначив, що це дуже хороший задум і висловив сподівання, що його вдасться втілити в життя. «Якщо це буде реалізовано і Хрестовоздвиженський греко-католицький собор охоронятиме ЮНЕСКО, це стане нашим спільним вкладом у збереження цієї унікальної пам’ятки. І як культурної та історичної, і як духовного осередку, адже це діючий храм, який є невід’ємною частиною нашої історії. Міська влада, я особисто, докладемо всіх зусиль, щоб домогтися включення об’єкту під охорону ЮНЕСКО. Упевнений, що в цьому питанні матимемо і повну підтримку депутатського корпусу», - наголосив міський голова.

Довідка

У Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО від України наразі знаходиться не так багато об’єктів. Це Києво-Печерська Лавра, ансамбль історичного центру Львова, Геодезична дуга "Струве” - транскордонний об’єкт, що проходить територіями 10 країн Європи, Букові праліси Карпат - транскордонний українсько-словацький об’єкт, резиденція митрополитів Буковини і Далмації ум. Чернівцях, Херсонес Таврійський та його хора, дерев’яні церкви Карпатського регіону України і Польщі. Щодо останнього, то від України до переліку пам’яток увійшло 8 храмів, які є зразками найдосконаліших досягнень у сакральній архітектурі: 4 - у Львівській області, й по 2 - у Івано-Франківській та Закарпатській областях.

17 березня 2016р.

Теги: собор, охоронна зона, клопотання, ЮНЕСКО

Коментарі

Ник 2016-03-17 / 14:06:20
Владика Милан доклав чимало зусиль, щоб зберегти храм.

Зоро 2016-03-17 / 13:19:47
Так було б не погано

укр 2016-03-17 / 08:58:56
Андріїв міг би із тих 13,4 МЛН,ГРН, які хоче направити (покласти собі в кишеню) на перевезеня маршрутками пільговиків, половину віддати на реконструкцію храму

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини