В Ужгороді презентували книгу про клуби Закарпаття та колективи при них (ФОТО)

Сьогодні, 10 березня, в Ужгородській центральній міській бібліотеці відбулася презентація довідково-інформаційного видання "Заклади культури клубного типу Закарпатської області. Народні та зразкові аматорські колективи".

В Ужгороді презентували книгу про клуби Закарпаття та колективи при них (ФОТО)

Видання упорядкували Юрій Глеба – заслужений працівник культури України, Ганна Дрогальчук – директор Обласного організаційно-методичного центру культури, Марина Офіцинська – завідувач редакційного сектору ООМЦК. Над художнім оформленням попрацював відомий книжковий графік Микола Дем’ян, комп’ютерну верстку здійснила Маріанна Лазорець-Стан.

Відкрили презентацію музичним вітанням народний дует "Рідна пісня" у складі Тетяни та Сергія Раховських Ужгородського районного будинку культури. Вони виконали пісні на слова Ольги Тимофієвої та Марії Купарь.

Вагоме слово про книжку сказав заслужений працівник культури України Юрій Глеба. Він коротко охарактеризував книжку, відзначив, що це видання – своєрідна фіксація певного етапу історії культури краю. Розповів також і про складнощі, що виникали в процесі написання книжки, збору матеріалів.

Директор Обласного організаційно-методичного центру культури Ганна Дрогальчук справедливо зазначила, що книга обов’язково ввійде в історію, адже в ній є цінна інформація про творчі колективи та їхню роботу.

У рамках презентації виступили Ангеліна Трушевська, Марина Прісняк, Даніела Якобчук – учасниці народної аматорської студії поезії "Чарівне слово" Ужгородського міського центру дозвілля – будинку культури, лауреати ХІІ обласного конкурсу українського художнього слова імені Івана Ірлявського "Моя весна".
Марія Панько – керівник народного аматорського фольклорного ансамблю "Ґаздині" будинку культури села Пацканьово Ужгородського району, розповіла про свій колектив, його творчі здобутки. Керівник народного інструментального ансамблю "Рапсодія" Ужгородського районного будинку культури Леся Дубенко виконала музичну композицію.

Заслужений діяч мистецтв України, провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури Іван Хланта відзначив високий рівень і професіоналізм упорядників та авторів публікацій і висловив побажання не зупинятись на досягнутому, а продовжувати видавничу діяльність. Зокрема, він побажав, щоб більша увага приділялась фольклору нашого краю. Він зауважив, що підготував до друку чергову свою книжку "Коломийкарі Закарпаття", що вийде в світ, як будуть кошти.

Серед учасників презентації Микола Дем’ян – відомий художник-оформлювач, дизайнер, знаний книжковий графік, художній редактор Закарпатської філії Київського видавництва "Знання", Ярослав Федишин – директор видавництва TIMPANI, Віктор Шостак – керівник народного аматорського фольклорно-етнографічного ансамблю "Ужгород" Ужгородського міського центру дозвілля – будинку культури.

До видання ввійшли статті 37 авторів. Серед них кандидат мистецтвознавства Василь Андрійцьо, заслужені працівники культури України Василь Кобаль та Василь Попович, заслужений діяч мистецтв України Іван Хланта. Цікаві та змістовні матеріали до книжки підготували працівники культури Володимир Власюк, Тетяна Гудачок, Марина Офіцинська, Наталія Сасин, Іванна Яворська та інші. 
У книзі запропоновано 68 творчих довідок про колективи, які працюють при будинках культури і клубах, також подано список “народних” (“зразкових”) колективів, які існують при інших відомствах.

Матеріали розміщено у чіткій послідовності. Відкривають видання розповіді про колективи Обласного організаційно-методичного центру культури. Потім усе розташовано за адміністративним поділом – міста обласного підпорядкування та райони. Послідовність витримана за алфавітним порядком. Якщо є два і більше колективів, то вони розміщені за жанрами (у межах одного жанру – від великої форми до малої).

Це видання є своєрідним підсумком роботи колективу Обласного організаційно-методичного центру культури. Воно послужить працівникам культури краю, науковцям, усім, хто цікавиться культурно-мистецьким життям краю.

Гарно провела презентацію бібліотекар відділу обслуговування Ужгородської центральної міської бібліотеки Андріана Гузак.

Володимир Мишанич, провідний методист 
Обласного організаційно-методичного центру культури

10 березня 2016р.

Теги: клуб, культура, колектив

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини