Закарпаття: Сміятися вже нема з чого

Якщо реформ не видно у масштабі України, то на Закарпатті не видно навіть натяків на них. Всупереч усьому весна все-таки наближається. Перші два місяці мали значно менше подій, ніж аналогічний період минулого року. Ну, за винятком хіба що кримінальної хроніки – тут побито усі рекорди.

Закарпаття: Сміятися вже нема з чого

Можна було би припускати, що журналісти згущують барви, бо не мають про що писати. Але днями і сам був свідком в автобусі, як жіночка непевної зовнішності перед самою зупинкою намагалася витягти з кишені у дівчини її гаманець. Та, щоправда, вчасно зреагувала і підняла ґвалт. Злодійці довелося повернути вкрадене і втекти. Подібні речі стали вже побутовим явищем. Публіка реагує на них епічно – як на зливу чи повінь. Мовляв, зло, але що ж із ним поробиш!

Дивно, але в кількох місцях Ужгорода ведеться бурхливе будівництво багатоквартирних будинків. Хоча – чому дивно? На Закарпаття перебралися (за офіційною статистикою) чотири тисячі втікачів за Сходу. Неофіційно, мабуть, ще більше. Ясно, що не всі з них купують житло у новобудовах, більшість підшукує щось простіше. Але і серед ужгородців багато хто прагне вкласти гроші у нерухомість, оскільки ті швидко знецінюються. Тож будівництво активізувалося.

У традиційних місяцях продажу квітів – бабусі з пролісками, підсніжниками і котиками. Проте мало хто бере. Ціни на продовольство стрибнули, тож більшість витрачається виключно на харчі. Та й на базарах публіки відчутно поменшало, беруть усе невеликими порціями, затято торгуються і клянуть дорожнечу. Торгівці теж накручені. Це дещо стримує ріст цін, але відчутно, що минулорічні запаси вичерпуються, а тепличні овочі не надто доступні рядовому покупцеві. Колись закарпатці робили бізнес на тепличній городині, вивозячи її за перевали. Зараз, схоже, і там проблеми.

Люди, взагалі, порядком озлоблені. Але і розгублені. Не вірять нікому і нічому. Суспільна апатія буквально заливає усе навколо. Проводити якісь вибори у такій ситуації – справа безнадійна. Хіба що для того, щоб отримати якийсь наперед потрібний результат. Переважна більшість готова продавати свої голоси. Схоже, що цей відсоток значно стрибнув порівняно з останніми нашими виборами восени минулого року. Тобто виборчу процедуру в нас вже доведено до цілковитого абсурду. Правда, не дуже видно і тих, хто купував би голоси – витрачені гроші потім все тяжче «відбивати» назад.

Те саме стосується і невиборних посад, на яких з’являються найбільш несподівані кандидатури. Активісти намагаються з цим боротися, але за зростаючої апатії це стає усе тяжчим. Навіть відзначення другої річниці революції не переросло у якісь акції протесту – не вистачає публіки. Втім і два роки тому на ужгородських мітингах людей було кіт наплакав. Місто зовсім не схильне до радикалізму, а зараз просто складає руки. Злоба нікуди не вихлюпується, а просто нуртує десь в глибинах душ без жодного виходу. Люди отруюються нею зсередини.

Дехто намагається, що називається, працювати на позитиві. Зараз це усім потрібно як ніколи, бо суспільні реалії жодних підстав до оптимізму наразі не дають, всі очікують виключно весни, тепла, вітамінів, втечі за кордон на сезонні заробітки. Не хочеться навіть думати про центральні області України. У закарпатців хоч якась надія на заробітки у західних сусідів, а на що сподіваються люди десь на Кіровоградщині, незрозуміло.

Зростає недовіра до влади – і центральної, і місцевої. Та довіра, власне, ніколи і не була високою, але зараз це взагалі щось. Навіть у Геннадія Москаля, який традиційно за словом у кишеню не лізе, тепер ті кишені стають порожніми. Сміятися вже ні з чого. Якщо реформ не видно у масштабі України, то на Закарпатті не видно навіть натяків на них. Все підпорядковано одному – пережити скрутні часи і дотягти до кращих. Більшість чиновників просто відбуває час, аби ні у що не вляпатися і не ризикувати кар’єрою. Дійсно, доба така, що найкраще нічого не робити – тоді і критикувати тебе нема за що. Натомість будь-який реальний вчинок може стати підставою чи хоча би приводом до звільнення.

Статистика дуже суперечлива, але у більшості галузей – спад. Не виключено, що дані, які подають статистикам – ще завищені, бо наші люди звикли до приписок. Але демографічна ситуація в області таки погіршується – уперше за багато років. Усі, хто планує сім’ю, уникають нових дітей – візочків у місті практично не видно. Так звані дитячі гроші вже не рятують – вони знецінилася, як це і прогнозувалося від самого початку.

Але весна все одно наближається – вигідно це комусь чи ні. Її чекають, як мало коли раніше. Бо нічого іншого поки чекати не доводиться. Весна все-таки прийде – на відміну від багато чого іншого обіцяного.

 

Сергій Федака, газета "Наш Ужгород"

03 березня 2016р.

Теги: реформи, влада, вибори

Коментарі

Ник 2016-03-07 / 11:10:01
Як не погодитися, коли чиста правда.де малий бизнес, инвестиции, будивництво смиттепереробних заводив, ремонт дорог. Лем вмрубка лису, цини и вийна

Учасник 2016-03-04 / 00:21:53
Накінець то ! Одна з " рідких" статей ,про нинішній стан на Закарпатті .
Звичайно з усім ,на жаль,погоджуюся .
Такої темної стіни перед людьми не було з 96-го .Звичайно Адекватний аналіз ...
От де біда для держави , реальна біда .Особисто я вже не нахожу епітетів для
тих долбо...ів у владі .
Якийсь коктель хохло-жидів у владі .
Там у владі нема ні українців ні євреїв .
Ситуація дуже і дуже СЕРЙОЗНА !
МВФ вже цим злодіям гроші давати не
хоче ,реформ нема ,розкрадання процвітає !
От де загроза !, а ви ,хлопці,цілі талмуди коментів понаписували під статями " про що думають декотрі мадяри ".
Якщо цю банду не зупинити я не знаю
куди нас ще заведуть ...

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини