Закарпаття налагодило міжрегіональну співпрацю із найбільшою в Угорщині областю – Бач-Кішкун (ФОТО)

На запрошення керівництва регіону Південний Великий Альфельд (Угорщина) закарпатська делегація з одноденним офіційним візитом відвідала м. Кечкемет, аби обговорити з місцевою владою Бач-Кішкун перспективи двосторонньої співпраці та можливості залучення угорських інвестицій.

Закарпаття налагодило міжрегіональну співпрацю із найбільшою в Угорщині областю – Бач-Кішкун (ФОТО)

Це перший ознайомчий візит керівництва Закарпатської облради за всю її історію до найбільшої за територією медьє (області) Бач-Кішкун. До її складу входить 10 кіштершегів (районів), що знаходяться у центрально-південній частині Угорщини в межиріччі Тиси і Дунаю, поблизу кордону із Сербією та за 400 км від закарпатських рубежів. В області проживає понад півмільйона населення.

Цьому візиту передували приятельські стосунки з місцевими органами самоврядування та бізнесовими колами представника КМКС у Закарпатській області, обласного обранця Пейтера Чаба, який очолює комісію з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації.

Участь у двосторонніх перемовинах з угорського боку представляли: голова загальних зборів області Бач-Кішкун Ласло Рідег, його заступник – Шандор Рауш та уповноважений Уряду області Бач-Кішкун Ерне Ковач, а з української сторони: голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, його перший заступник – Йосип Борто, депутат облради Пейтер Чаба, заступник директора Європейського об’єднання територіального співробітництва ТИСА, радник голови облради Юдіта Євчак та інші.

Насамперед угорські партнери привітали закарпатську делегацію та висловили сподівання у налагодженні та розвитку транскордонних зв’язків двох регіонів.
"У нас є цікаві проекти, насамперед, у сфері туризму та виноробства. Готові поділитися досвідом та напрацюваннями, обговорити спільні плани, які наближатимуть українців до євроспільноти. А також пропонуємо встановити побратимські відносини та спільну участь у програмах Європейського Союзу", – зазначив Ласло Рідег.

У свою чергу Михайло Рівіс розповів, що наш край найбільш інтегрований до Європи, який називають «Західними воротами» України в ЄС. Він запевнив про тверді наміри новообраної ради втілити в життя програмні цілі розбудови нашого краю та докласти максимум зусиль у проведенні необхідних реформи в усіх сферах суспільно-економічного життя.

"На сьогодні Закарпаття має партнерські зв’язки з 16-ма регіонами різних європейських країн, з якими укладено угоди про співпрацю, – поінформував угорців Михайло Рівіс, – Та найбільш дієвою є співпраця з Угорщиною, зокрема, з Саболч-Сатмар-Берег, Гевеш, Боршод-Абуй-Землен областями. Відтак, у рамках Східного Партнерства реалізовується підписана угода з Міністерством зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини, яка передбачає співфінансування проектів модернізації систем енергозбереження та опалення освітніх, медичних та культурних центрів.

Не обійшов керівник облради й питання суспільно-політичної ситуації на Закарпатті, зазначивши, що після минулорічних місцевих виборів партія КМКС посіла почесне місце у законодавчому крайовому парламенті. Нині вперше за всю історію незалежної України представники угорської партії займають високі пости не лише в облраді, а й в обласній адміністрації та приймають безпосередню участь у розбудові краю.

Завдяки налагодженій тісній співпраці на міжрегіональному рівні в контексті зближення України до ЄС, встановленому діалогу можна залучити значні фінансові ресурси європейського співтовариства, стимулювати іноземне інвестування. В умовах нинішнього обмеженого фінансування на рівні держави, це дасть змогу реалізувати на Закарпатті найнеобхідніші проекти з розбудови соціальної, інформаційної та виробничої інфраструктури, будівництва та модернізації пунктів пропуску, розвитку транспортної та туристичної мережі, наукової та культурної співпраці, охорони навколишнього середовища, і, насамперед, створити робочі місця.

Область Бач-Кішкун має досвід залучення інвестицій та успішно співпрацює з німецькими партнерами у виготовленні запчастин для автівок. На Закарпатті також є хороші можливості створити технопарк з угорськими інвестиціями.

Уповноважений Уряду області Бач-Кішкун Ерне Ковач, якому дуже сподобалося, що половина закарпатської делегації вільно володіє угорською, запевнив, що угорський Уряд зацікавлений у підтримці закарпатських угорців, адже «ми говоримо спільною мовою», повідомили у прес-службі Закарпатської облради.

29 лютого 2016р.

Теги: співпраця, Угорщина

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 2
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини