Закарпатці демонструють зневіру щодо бажання владних інститутів боротися з корупцією

Громадяни вважають проблему корупції в повсякденному житті однією з найнагальніших для України (94,4%), а корумпованість органів влади як окремий випадок, на думку українців, практично не поступається їй за серйозністю (93,8%). Остання хвиля дослідження 2015 р. демонструє зростання корумпованості державного сектору за оцінкою населення, хоча цей висновок не має підтвердження на реальному досвіді.

Закарпатці демонструють зневіру щодо бажання владних інститутів боротися з корупцією

Цьому сприяє, зокрема, інформаційний супровід корупційних викриттів у ЗМІ.

Утім, у Закарпатській області частка жителів, які вказують на зростання рівня корупції, скоротилася. Якщо у 2011 році 46,7% опитаних відзначили збільшення корупції в регіоні, то у 2015 році її помічають 41,8% усіх респондентів. Водночас фактично не змінилась за чисельністю група, яка вважає, що рівень корупції знизився. Дещо більше (44,4% у 2015 році проти 33,5% у 2011 році) опитаних закарпатців вважають, що рівень корупції лишився незмінним.

У 2015 році з проявами корупціїз позиції учасника або спостерігача принаймні раз на рік стикалися 71,4% жителів Закарпатської області. Подібний досвід має 65,5% населення всієї країни.

Загалом українці вважають надто корумпованими 42,8% усіх основних галузей та інституцій. Лише у трьох сферах зафіксоване незначне скорочення корумпованості в сприйнятті громадян, а саме: надання медичних і комунальних послуг, соціальної допомоги для населення. Найбільш відчутним у сприйнятті населення стало посилення корупції в таких структурах, як прокуратура та митниця, хоча традиційно контактує з цими сферами не більше 3,5% населення. 

Найбільш корумпованими галузями жителі Закарпатської області вважають судову систему (83,8%), медицину (79,9%), працівників ВНЗ (76%), міліції (73,3%) та ДАІ (72,1%).

За результатами опитування громадської думки, практика вимагання хабара неістотно, а використання особистих зв’язків – помітно зросли за останній період і дещо перевищують загальнонаціональний рівень.Водночас жителі регіону стали рідше вдаватися до добровільного хабарництва. 

Так, 43,3% мешканців Закарпаття вважають, що корупція ніколи не може бути виправдана. А частка жителів області, яка не згодна виправдовувати корупцію, близька до рівня по Україні загалом (65,1% і 64,9%, відповідно). 

Закарпатці демонструють падіння довіри до всіх органів влади, окрім уряду та Верховної Ради, до яких рівень довіри не змінився. Попри загалом невисокий рівень довіри до інститутів влади, населення регіону, як і України в цілому, здебільшого продовжує розглядати вище керівництво держави як найбільш відповідальні за боротьбу з корупцією. Зокрема, 72,3% опитаних вважають боротьбу з корупцією обов’язком Президента. 

Водночас населення Закарпатської області демонструє зневіру щодо бажання всіх владних інститутів боротися з корупцією. Найбільше прагнення протидії корупції закарпатціпомічають з боку Президента – 14,2% та місцевої влади – 12,8%.

Дослідження зафіксувало певні зрушення в питаннях, пов’язаних із громадянською активністю.Серед жителів Закарпатського регіону зросла чисельність людей, які вважають себе відповідальними за боротьбу з корупцією, і наразі складає 31,1% опитаних. У середньому по країні такої думки дотримується 37,4% громадян. Утім, рівень готовності до боротьби з корупцією в Закарпатській області (53,2% опитаних) помітно вищий, аніж по країні в цілому (36,7% опитаних).

Усе ж практика подання скарги до органів влади або до правоохоронних органів у зв’язку з випадком корупції залишається малопоширеною серед мешканців усіх без виключення регіонів країни – лише 2% українців намагались захистити свої права перед чиновником. Таким чином, спостерігаємо певні зміни у свідомості громадян, які, однак, поки що не втілилися у їхній поведінці.

Валентин Волошин, благодійний фонд «Європейський дім»:

Серед закарпатців існує високий рівень толерування корупції. Це не є темою про яку соромно говорити. Чому так, цікаво було б дослідити. Якщо брати регіон, то напевне вплинули часті зміни держав, часті зміни влади «над головою», зрештою, відірваність закарпатця від влади. Все це призвело до того, що люди постійно шукають як простіше вирішувати питання, прагматично, у вузькому колі людей яким довіряють.

Дмитро Іванчулинець, Закарпатський окружний адміністративний суду:

Тема важлива і заперечувати дослідження важко. Закарпатський адміністративний окружний суд намагається через відкритість судових засідань демонструвати неупередженість судового процесу. Однак, відчуваємо що для формування позитивного іміджу не вистачає тісної взаємодії зі ЗМІ, адже останні можуть доносити інформацію про якісні зміни в судах України сьогодні. 

Іван Пайда, «ОСББ»:

Бути нестерпним до корупції. Цього ми повинні вчити дітей від садочків. Які є права у людини, що вона може -зі школи. Щоб знали права і готові були відстоювати їх. Я часто їду через кордон і в мене ніхто досі не просив хабаря. Я при цьому нічого не порушую. Іншими словами, якщо я чесний – то я не буду давати хабаря, і в мене його навряд чи попросять. Якщо в людини є знання як відстоювати права, йому навряд чи запропонують дати хабар.

Мирослава Лендьел, Ужгородський національний університет:

Дуже цікаве дослідження, вражають результати. Багато громадян розуміють що таке корупція, але в Закарпатській області високі показники тих хто готові звертати на неї увагу і несприяти корупції. Якщо згадати 90 роки, наприклад,практику давання хабарів працівникам ДАІ, то про неї не говорили ЗМІ, що це є корупція. Сьогодні всі публічно визнають що корупція - основна проблема України. І це добре. Більше того, зараз створюється мережа органів, які повинні боротися з корупцією. Приймаються відповідні нормативно правові акти. Справедливо, виховання повинно бути на рівні шкільного віку. Нам потрібно вчити цьому наших дітей, вчити бути нетерпимим до корупції. Адже людина навіть своєю поведінкою налаштовує чи буде зиск з неї. От ця поведінка,неприйнятності корупційної практики нам потрібна. 

Довідка

Дослідження «Стан корупції в Україні. Порівняльний аналіз загальнонаціональних досліджень: 2007, 2009, 2011 та 2015» проведене Київським міжнародним інститутом соціології в координації з Лейк Ресеч Партнерс та Каракоюн Стретеджіз в рамках проекту «Об’єднуємося заради реформ (UNITER)», що фінансується Агентством США з Міжнародного Розвитку (USAID) та здійснюється Pact, Inc. в Україні. Масштабне загальнонаціональне дослідження громадської думки про стан корупції в Україні було проведене протягом липня – жовтня 2015 року. Вибірка є репрезентативною для дорослого населення (віком 18 років і старшим) України в цілому, а також для кожної області України. Дослідження проводились за випадковою багатоступінчастою вибіркою з квотним відбором на останньому етапі.

 

ГО ОПОРА

26 лютого 2016р.

Теги: корупція, хабарництво, боротьба

Коментарі

Святослав 2016-02-26 / 15:33:17
Титанична робота проведена, висновки колосальни, спасиби Вам, треба втилювати в життя!

Янко 2016-02-26 / 14:30:00
Прокурор Закарпаття особисто координує боротьбу з корупцією і контрабандою

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини