"Ведмежу блокаду" її організатори наразі не завершують. Стаціонарні пости трансформували у мобільні

Дев’ятий день на Закарпатті громадські активісти блокують транзит вантажівок із російськими номерами. Розпочинали з трьох десятків фур, водіїв яких примусили повернутися додому. Акція згодом отримала назву «ведмежа блокада» і охопила 13 областей України.

"Ведмежу блокаду" її організатори наразі не завершують. Стаціонарні пости трансформували у мобільні

Незважаючи на те, що уряд вирішив тимчасово припинити транзит російських вантажівок через територію України, активісти продовжують наглядати за головними магістралями кількох областей. Натомість деякі експерти стверджують, що такими блокадами завдається шкода не стільки агресору, скільки самій Україні.

Попри рішення Кабміну, блокада триває, а свої стаціонарні пости активісти трансформували у мобільні. Російських вантажівок на території Закарпаття вже немає, кілька десятків розвернули ще у перший день блокади. Проте організатори акції планують відстежувати ситуацію до оголошення урядом остаточної заборони транзиту фур із Росії. Загалом в Україні діє 13 постів активістів.

Керівник громадської організації «Карпатська Січ» Тарас Деяк вважає, що підтримка їх владою та населенням – ще не привід завершити справу.

«У деяких областях замінили стаціонарний пост на мобільно-оперативний. Для того, щоб не виснажувати людей. Діє договір «Дорога додому», – пояснює активіст. – Ми просто залишили одну машину, яка стоїть на посту Нижні Ворота та катається по області, моніторить ситуацію на дорогах, рахує – скільки машин російських проїжджає. Інші регіони те саме. Стаціонарні пости залишаються у Чернівцях і Одесі. Є проблема, бо не знаю, як митники примудрилися після заборони пропускати російські вантажівки, які спокійно прорвалися і опинилися в Одесі».

До 25 лютого всі російські вантажівки відправлять з України додому

Тарас Деяк каже, що на таку швидку, позитивну для організаторів блокади, реакцію уряду вони не очікували. Також не передбачили, що Росія заблокує рух українських вантажівок. Довелося домовлятися з росіянами.

«Ми погодилися з ними, що до 25 лютого відпустити усіх заблокованих росіян додому. Натомість чекаємо всіх наших. Після того маємо надію, що тимчасова заборона буде змінена на повну заборону в’їзду російських вантажівок на територію України», – коментує Тарас Деяк.

Тим часом деякі експерти критикують такі методи активістів. Зокрема, економіст Олександр Охріменко в ефірі Радіо Свобода зауважив, що блокада негативно вплине на економіку України. Насамперед держава не отримає валюту за послуги транзиту. По-друге, товар, який транспортують росіяни, насправді європейський і претензії можуть бути вже від держав ЄС.

«Ми втратимо. Ви ж не забувайте, що ми, якщо у нас є транзит, ми за це отримуємо валюту. Немає транзиту – не отримаємо валюту. І це дійсно негативно, – каже Олександр Охріменко. – Я ще раз наголошую: тут не зовсім Росія. Ми трішки європейські товари блокуємо, які везуть з Китаю. Ну, що у фурах везуть? Як правило, оргтехніку. Ви хочете сказати, що айфони роблять в Росії і возять в Європу? Ви ж не смішіть людей! Як правило, це Китай».

На те, що також заробіток на території Росії втратять українські перевізники, організатори «ведмежої блокади» зважають, але відступати не збираються. Прибутки кількох сотень закарпатців у країні-агресорі ніщо у порівнянні із загиблими та понівеченими закарпатцями на війні на Донбасі, кажуть активісти. Тим більше, що можна переорієнтуватися на інші транспортні напрями.

Ірина Бреза, Радіо Свобода

19 лютого 2016р.

Теги: ведмежа блокада, пости

НОВИНИ: Соціо

11:28
/ 1
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
» Всі новини