На Закарпатті оскаржують виділення ще майже 80 га земель прикордоння

Сьогодні у прес-центрі Закарпатської ОДА відбувся брифінг начальника Мукачівського прикордонного загону, під час якого керівник загону розповів про особливості повернення земель у державну власність.

На Закарпатті оскаржують виділення ще майже 80 га земель прикордоння

Зокрема йшлось про те, що на сьогоднішній день Адміністрація Держприкордонслужби спільно з Мукачівським прикордонним загоном вживають дієвих заходів щодо повернення у державну власність земельних ділянок, розташованих вздовж лінії державного кордону, які в порушення закону були передані рішеннями місцевих органів влади у власність фізичним особам. Ця робота проводиться у тісній взаємодії з прокуратурою Закарпатської області 

Так, на підставі отриманих архівних документів опрацьовано та подано до суду ряд позовних заяв про скасування рішень та повернення у державну власність земельних ділянок з незаконного володіння.

Результатом кропіткої праці є відповідні рішення суду. Так, 21 січня Берегівський районний суд виніс рішення щодо повернення у державну власність в особі Мукачівського прикордонного загону 18 земельних ділянок загальною площею майже 35 га. Вартість цих земель складає більше мільйона (1 013060,21) гривень.

Раніше 24 грудня 2015 року, внаслідок проведеної роботи, рішенням Апеляційного суду Закарпатської області вже повернуто у державну власність 9 земельних ділянок загальною площею 17,1 га вартістю майже 520 тисяч гривень. Все це позитивно вплине на вирішення питань з організації охорони державного кордону.

Щоб надати беззаперечні докази, правоохоронці активно працювали в Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України, галузевому державному архіві Держприкордонслужби та архівних установах Закарпатської області. Після цього було подано відповідні позови до  Берегівського районного суду Закарпатської області стосовно фізичних осіб, а також Головного управління Держземагентства в Закарпатські області, Берегівського районного управління юстиції про скасування низки наказів Головного управління Держземагентства в Закарпатській області і повернення у державну власність земельних ділянок з незаконного володіння.

Загалом на сьогоднішній день 28 земельних ділянок загальною площею 54 га, оскаржено до суду з метою повернення їх у державну власність. Разом з тим, підготовлені документи та подано позов до суду щодо оскарження рішень по виділенню ще майже 80 га земель розташованих у безпосередній близькості до кордону.

Слід зазначити, що землі в межах прикордонної смуги та інші землі, необхідні для облаштування та утримання інженерно-технічних споруд і огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій та інших об’єктів надаються в постійне користування військовим частинам Державної прикордонної служби України. Крім того, відповідно до абз. 3 п. 5 ст. 20 Земельного кодексу України, земельні ділянки, що належать до земель оборони, використовуються виключно згідно із Законом України «Про використання земель оборони». 

Державні органи у Закарпатській області при виданні наказів про відведення та передачу у власність земельних ділянок не врахували всіх норм чинного законодавства. Помилково визначили, що до відання центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, належить розпорядження цією земельною ділянкою, яка відноситься до земель оборони. Зазначені накази є протиправними та створюють загрозу для забезпечення належного виконання прикордонниками завдань з надійної охорони державного кордону та негативно впливає на забезпечення безпеки державного кордону, повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Мукачівського прикордонного загону.

Як повідомляло Закарпаття онлайн, колишнім керівництвом головного управління Держземаґентства у області було незаконно виділено 28 земельних ділянок уздовж лінії державного кордону, фактично в прикордонній смузі. Ці землі є землями оборони і надавати їх у приватну власність не мали права - це є  грубим порушенням законодавства. Проте, внаслідок тривалої у часі бездіяльності службових осіб органів охорони державного кордону на сотні гектарів земель прикордонної смуги відсутні правовстановлюючі документи, що дозволило окремим посадовцям скористатися і незаконно виділити закарпатцям вказані землі.

Нещодавно резонансний сюжет про приватні ділянки на кордоні, які, вочевидь, використовуються задля переправлення контрабанди в Європу, і про спецоперацію силовиків зі стріляниною по ним з боку "охоронців" відзняли журналісти телеканалу ТСН.

26 січня 2016р.

Теги: землі, прикордоння, виділення

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 3
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини