На зустріч із бандитами "Блюка" в Мукачево бійців "Правого сектора" послав Дмитро Ярош – Стойка "Чесний"

За підозрою в участі у перестрілці в Мукачеві влітку минулого року затримали члена «Правого сектору» Сергія Деяка. Водночас у «Правому секторі» стверджують, що його і ще одного бійця викрали у Черкасах працівники столичного управління СБУ без відома місцевих представників відомства. Нібито одного бійця потім викинули з машини за містом, а Деяка у супроводі 20 озброєних працівників СБУ повезли в Київ. Пізніше Печерський райсуд Києва ухвалив рішення про арешт Сергія Деяка на два місяці. Радіо Свобода вдалося поговорити про минулорічні мукачевські події з Романом Стойкою із позивним «Чесний», він каже, що тоді очолював групу бійців «Правого сектору», які потрапили у перестрілку.

На зустріч із бандитами "Блюка" в Мукачево бійців "Правого сектора" послав Дмитро Ярош – Стойка "Чесний"

Сам Стойка перебував в розшуку, але згодом зник з бази МВС. Після липневих сутичок у Мукачеві боєць через Київ поїхав до зони АТО і нині очолює розвідувальну роту Добровольчого українського корпусу.

Влітку разом із двома десятками бійців Роман Стойка брав участь у стрілянині в Мукачеві на Закарпатті. Тоді один з бійців «Правого сектору» був смертельно поранений, загинув боєць і з протилежного боку. Але почалося все з рішення проводу націоналістів припинити фінансування київських політиків з чорних кас, говорить Стойка.

«Не є секретом, що на Закарпатті 90% населення залежить від контрабанди. І я колись входив в ті 90% і не бачу в цьому криміналу – хай мене штрафують і ловлять. Як відбувається контрабанда? Чоловік приховав щось і навіть якщо це не знайшли, він має заплатити на митниці, на посту ДАІ, працівникам державної служби боротьби із економічними злочинами і ще на посту біля селища Нижні Ворота. Усі мають отримати!», – розповідає боєць.

В 2013 році Стойка став «героєм» телерепортажів про контрабандистів. Прикордонники Закарпаття затримали його вночі на кордоні і звинуватили у контрабанді сигарет на зробленому власноруч мотодельтаплані. Тоді Стойка відкидав це звинувачення і говорив, що ловив рибу.

За словами «Чесного», дії «Правого сектору» влітку цього року не сподобались місцевому криміналітету і працівникам міліції. Пізніше боєць нібито отримав наказ від тоді ще лідера «Правого сектору» Дмитра Яроша зі зброєю в руках розібратися з конфліктною ситуацією. Роман Стойка наполягає, що не хотів спровокувати стрілянину і тому залишив більшість бійців на вулиці, а на зустріч до спортивного клубу пішов лише з однією людиною. Міліція з’явилася за кілька хвилин після початку їхньої розмови.

«Ми попереджали про можливе загострення ситуації, тому нам керівництво дало два підрозділи в підтримку. Ярош дав наказ іще двом бойовим групам, крім моєї, туди приїхати. Нас мало бути не 20 людей, а близько сотні. Але врешті-решт наш підрозділ опинився сам на сам, і наразі ми розслідуємо, чому решта не приїхали», – розповідає Стойка і зазначає, що 20 «правосеків» постали проти 3 сотень людей – і міліціонерів, і представників криміналітету.

Роман Стойа запевняє, що саме противник почав стріляти першим і саме з боку «Правого сектору» був перший поранений – Руслан Ігнатоля із позивним «Пух», який пізніше помер. Вогнем у відповідь вбили одного з представників місцевого криміналітету.

«Ми перші не починали. Можливо нам треба було приходили взагалі без зброї, але тоді вбили би усіх. Потім ми виходили звідти, із мертвим побратимом. Пройшли через 2 блокпости, не поклали ані 200-х, ані 300-х. Потім ми переховувалися в лісі, і тут почалося найцікавіше. Ярош зі мною зв’язувався, питав, як так вийшло. Я навіть кричав на нього, говорив, що попереджав, що буде стрілянина»», – пригадує Стойка.

Ярош хотів, щоб ми здалися – Стойка

Поки командир розвідувальної роти Добровольчого українського корпусу разом із бійцями переховувався в лісах Закарпаття, до них нібито на президентському чартері прилітав Дмитро Ярош і пропонував здатися. Стойка відмовився. На той момент у підрозділі було п’ятеро поранених і двоє загиблих.

«Спочатку він сказав, що здатися мають всі. Я сказав, що відповідно до декалогу українського націоналіста ми не маємо права здаватися, і припинив слухатися наказів Яроша. Єдине, попросив, щоб він нас вивів з оточення – ми не хотіли стріляти по нацгвардійцях. Ми не вистрілили в них ні разу, хоча вони намагалися нас взяти штурмом. В лісі до нас приєдналися ще два моїх загони, і нас взагалі було близько 70 людей», – розповідає Стойко.

Через день Ярош повернувся і сказав, що з оточенням можна вирішити проблему, якщо двоє бійців здадуться правоохоронцям. Він також пообіцяв, що їх випустять за тиждень чи два, але цього не відбулося. Навпаки – пізніше правоохоронці заарештували ще двох поранених «правосеків».

Боєць говорить, що вийшов з оточення за допомогою місцевого населення і пізніше зустрівся із Дмитром Ярошем, але лише для того, щоб остаточно розійтися. Тодішній лідер «Правого сектору» назвав конфлікти всередині країни «грою на руку Путіну».

Нині Стойка говорить, що не переховується від слідства, а представники СБУ знають, де він перебуває – він постійно зустрічає їх на військових нарадах. Вважає, що поки воює – його не затримають.

Ярош не надаватиме коментарів ще кілька тижнів – заступник екс-лідера «Правого сектору»

Радіо Свобода запропонувало Дмитру Ярошу прокоментувати слова Романа Стойки, але той відмовився. Як заявив нам його заступник, боєць Добровольчого українського корпусу Андрій «Богєма» Шараскін, колишній провідник «Правого сектору» візьме кілька тижнів тиші і не буде спілкуватися зі ЗМІ.

28 грудня Дмитро Ярош оголосив про вихід з «Правого сектору» і створення нового національно-державного руху. Разом із ним створювати новий рух буде частина активістів «Правого сектору», зокрема про підтримку заявила блогер і боєць Добровольчого українського корпусу Олена Білозерська, а також головний медик корпусу Яна Зінкевич і її підрозділ «Госпітальєри».

На момент нашої зустрічі із Романом Стойкою той перебував у розшуку, але пізніше інформація про його розшук зникла з офіційного сайту МВС.

Прес-служба Генпрокуратури повідомила Радіо Свобода, що Головне слідче управління розслідує кримінальні провадження як проти бійців «Правого сектору», так і проти працівників міліції Закарпатської області. Останніх підозрюють у перевищені службових повноважень при затриманні бійців. «Правосєків», в свою чергу, – у створенні злочинної організації, підготовці терористичних актів і незаконному поводженні зі зброєю.

«У кримінальному провадженні оголошено підозру шістьом особам, з яких трьом підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Ще троє підозрюваних переховуються від органів слідства та перебувають у розшуку», – йдеться в відповіді Генпрокуратури на інформаційний запит Радіо Свобода.

Згідно із офіційною інформацією, внаслідок вчиненої бійцями ДУК ПС стрілянини було поранено 10 працівників правоохоронних органів та цивільних осіб. Також під час бою повністю знищили і пошкодили 7 службових автомобілів МВС. Інформацію щодо контрабанди перевіряють, говорять слідчі, а правомірність дій працівників міліції встановлюється.

Звіт про Мукачево слухали всього 35 народних депутатів – член парламентської комісії

Події в Мукачеві також розслідувала тимчасова слідча комісія Верховної Ради, яка оприлюднила свої висновки 18 вересня. Парламентарії зазначили, що збройний конфлікт був у значній мірі спровокований діями керівництва УМВС і УСБУ в Закарпатській області, які брали участь в організації зустрічі, під час якої й почалася стрілянина. Причиною конфлікту, на думку депутатів, могли стати протиріччя між керівниками конкуруючих політико-бізнесових угруповань.

Член парламентської ТСК, народний депутат Валерій Пацкан говорить, що у комісії хотіли б поспілкуватися із Романом Стойкою, але не змогли цього зробити.

«Для повного і об’єктивного висвітлення подій, які відбулися в Мукачеві, було б добре почути його точку зору – чому вони опинилися там, яка була їхня мета, які були їхні цілі. На той момент у нас не було із ними ані зв’язку, ані можливості поспілкуватися. Коли вони ще перебували в лісі, я був однім із ініціаторів, того, щоб народні депутати вивезли їх в Київ і забезпечили об’єктивне розслідування» – розповів Пацкан. Він передавав цю пропозицію через свого батька Романа Пацкана, який раніше працював у закарпатському управлінні СБУ.

Не вдалося комісії поговорити також із Дмитром Ярошем – у приватній бесіді із Валерієм Пацканом екс-лідер «Правого сектору» погодився, але потім не прийшов на засідання. Нардеп припускає, що Ярош не зробив це через проблеми із здоров’ям, але наполягає, що його покази є вкрай важливими.

«Ми чекаємо, щоб голова Верховної Ради Володимир Гройсман поставив на голосування цей звіт. Взагалі було дуже прикро, що коли ми оприлюднювали цей звіт, в залі було всього 35 народних депутатів. Коли піаритися на темі Закарпаття – усі нардепи висловлювалися, а коли проголосувати звіт – 35 народних депутатів в залі», – обурюється Пацкан.

Поки Верховна Рада не проголосувала за звіт, робота тимчасової слідчої комісії не закінчена. За словами Пацкана, депутати готові слухати свідчення очевидців і посадових осіб і надалі.

 

Радіо Свобода

24 січня 2016р.

Теги: Правий сектор, Роман Стойка, Дмитро Ярош

Коментарі

злюка 2016-06-25 / 12:47:01
бачу, що коментатори знайомі між собою та добре обізнані з ситуацією. хочу дещо прояснити для себе і буду вдячна всім, хто відповість. після цих подій кілька хлопців (мунчак, бурча, горбенко, деяк) опинилися за гратами. ім інкримінують тяжкі злочини. хотілося б прояснити для себе щодо саме цих осіб. те, що відбувається з тими судами, дуже дивне. здаеться, що з хлопців хочуть зробити цапів-відбувайлів та спустити все це по-тихому. на днях в інеті бачила пости, що багато судових засідать по запобіжним заходам по хлопцям не відбулося через неодноразову неявку їх адвокатів. працює тільки адвокат мунчака. 22 червня мало відбутись чергове судове засідання, яке не відбулося через те, що хлопців етапували до мукачево. і у той же день сачко заявив, що адвокати у хлопців є, що один з них почав фотографувати матеріали справи і поділиться цим з іншими адвокатами. а вчора, 24 червня, вже прошла інфа, що адвокати вже ознайомились з кількома десятками томів справи… щось не те відбувається.
ще хотілося би почути щось щодо особи сачка олександра.

от тобі маєш. 2016-01-25 / 10:33:50
ту мукачівці кажуть що з лісу хлопців прямо на Схід вивозили сБУ на броньованих авто банку ( інкасаторці)

ППШ 2016-01-24 / 22:41:57
що стойка - шестьорочка і пустозвон навіть не обговорюється, його місце давно на нарах у кращому випадку. А от про все інше - більше схоже на шизофренію. Маючи певні спостереження безпосередньо під час подій склалося враження, що все це було зрежисоване і інсценоване постановниками, що вже мають певний досвід у таких "фільмах". А продовження постановочного серіалу було 31 серпня під ВР, потім у самій ВР із кіном про мосійчука. А тепер питання - де і коли вони навчилися писати такі сценарії і втілювати їх ц реальність! Звичайно у Києві, у період з листопада 13 по квітень 14 років. І щонайменше половину (якщо не всю) небесну сотню вони самі принесли в жертву, і побиття студентів (з чого все і почалося) самі організували, і штурм адміністрації на банковій вони проплатили корчинському, і засоби пихологічного впливу (практично зрмбування) що використовувалися на айдвні, і все інше. Всі ці кроки і кров задля одного - безмежної і бнзкарної влади нвд країною. Єдине, що їм заважає - люди, що живуть у країні!

Taras Hanych 2016-01-24 / 22:18:09
Копчі: спасибі, зразу видно професіонала. )) Моя помилка була в тому, що по-батькові Стойки писав не по-російськи (нічого собі вимога як на українське МВС!). Так що Стойка Роман дійсно формально в розшуку. А фактично - ні, бо що його шукати, ось він, як на долоні, доступний СБУшникам, фейсбучним друзям і журналістам. Так що у всьому іншому дозвольте залишитись при тезах, висловлених вище.

Копча 2016-01-24 / 21:34:02
http://wanted.mvs.gov.ua/ → ОСОБИ, ЯКІ ПЕРЕХОВУЮТЬСЯ ВІД ОРГАНІВ ВЛАДИ → Вписати прізвище та і’я, буде достатньо → Отримуй - ОСОБИ, ЯКІ ПЕРЕХОВУЮТЬСЯ ВІД ОРГАНІВ ВЛАДИ.Регіон (орган внутрішніх справ):ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ В ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ.Прізвище:СТОЙКА
І'мя:РОМАН
По батькові:ВАСИЛЬЕВИЧ
Дата народження:18.08.1983

Taras Hanych 2016-01-24 / 21:17:35
1.Стойка - СБУшний стукач, тому він апріорі не міг бути ніяким героєм, месником, "чесним" і т.д. Жодному його слову не можна вірити ( ну, майже жодному. Видається, він лише тоді каже правду, коли "говорить, що не переховується від слідства, а представники СБУ знають, де він перебуває – він постійно зустрічає їх на військових нарадах". Все-таки, брат Романа Богдан - високопоставлений спец з центрального апарату СБУ, ну і батько Василь - далеко не остання людина в СБУшній ієрархії.
2. Я теж перевірив сайт http://wanted.mvs.gov.ua/.І нічого там не знайшов. Нема там Романа Стойки - ні серед осіб, що переховуються від влади, ні серед зниклих осіб. І пошук по запиту не дав нічого. Може, я погано шукав? Переконайте мене в цьому. А поки видається, що МВС на закарпатському рівні прекрасно знає, хто такий колишній їхній співробітник Роман Стойка (донощик на своїх в конкуруючу СБУ, паяц,контрабандист тощо),ненавидить його як СБУшну шістьорку класовою ненавистю, але на центральному МВСному рівні прийнято рішення Стойку залишити в спокої (родичі постарались і, можливо, невідомі бізнес-покровителі "за кадром"). Тому він фактично розгулює, як хоче, контактує з СБУ, видає шизофренічні речі типу організації нової УПА під своїм проводом проти "режиму внутрішньої окупації", світиться в Фейсбуку і т.д. А на ньому - труп охоронця (навіть якщо він виявився, як заявляє ПС, членом російської диверсійно-розвідувальної групи "Рязань" - звідки Стойка знав про це наперед, коли стріляв?). І коли "Чесний" заявляє, що першими почали стріляти люди Блюка, смертельно поранивши друга Ігнатолю, це видається повною брехнею. На кадрах оперативного відео ПС на базі Блюка тягав туди-сюди практично бездиханного охоронця, а ніяких своїх поранених там не було і близько.
з. Дмитро Ярош велів Стойці збройно розібратися з бандитами Блюка-Ланьо? Не смішіть мою мачку. Ярош, з якого всі поголовно робили новоявленого Ісуса, а тепер так же активно записують в національні Іуди, і шпиняти його останніми словами стало лейблом істинного патріота-націоналіста-радикала? Весільний генерал Ярош, людина, що практично не контролювала оборудки регіональних ПС-очільників на місцях? Це саме Стойка з таким же бізнесменом від правого націоналізму Гласнером привозили Яроша на зустрічі з Ващуком, Ратою, намагаючись під маркою популярності Яроша виторгувати персональні преференції для своїх темних справ. А коментар до цієї статті під ніком "Закон" видається коментарем людини, яка повністю "в темі". Так що валити все на Яроша - це навіть не смішно. У сотню разів імовірніше, що Стойку і компанію послав на бізнес-кримінальну стрілку побазарити за сфери впливу його бізнес-хазяїн - наприклад, той, що в часи попереднього негласного хазяїна Закарпаття Гєші-Токаря прекрасно ладив з тодішнім обласним міліцейським очільником Геннадієм Москалем, був в одній команді з Ланьом-Блюком, навіть вигороджував його від підозри у вбивстві компаньйона, ну а потім путі-доріжки всіх трьох розійшлись. Прагнення грошей і влади - не фіглі, а дуже заразна штука.

Магас 2016-01-24 / 20:08:49
Мутна історія.Але якщо взяти до уваги те що Стойка "стукачок"-все стає в логічний ряд.

О.Д. 2016-01-24 / 19:53:53
Дивно. Я якось не перевірив, часу не мав. Довірився інфі з солідного видання... :(

Копча 2016-01-24 / 19:51:03
Перевірив - http://wanted.mvs.gov.ua/. Стойка Роман Васильович знаходиться у розшуку.

Закон 2016-01-24 / 18:57:59
Все це брехня.
Стойка з ГлаССнером творили чудеса самовільно, Ярош взагалі не був у курсі. Робилось це як, заведено у блатних, через дольку. Її і отримував Лєтун, прикривав, отримував. Тому все цим двом ідіотам сходило з рук.
Стойка - права рука покійного Кобили. Все робив "по-понятіях", ніяким патріотизмом і не пахне. Все для того, щоб відмазатись за провал, козачок засланий від СБУ. Старий Стойка - всімзапрвляв і кришував полінії СБУ.
ГлаССнер - все вирішував з мусорами чер свого кума прокурорчика і вуйка жони... Рекетування митників - його коньок. Після стрільби по волонтерах, його послали, але залишили при його ділі, контрабанда "секонгенду". Жона чуть на коліна не падала, щоб ...
В кінцевому результаті маємо - Приватизований сектор на Закарпатті і розвалений, тепер - пересварений Ярош пішов, залишились патріоти, на чолі із перевертнем Стойкою, цікаво, коли вони його розкусять. Або вже розкусили, бо почалось петляння Стойки...
Чекаємо крапок на чолах Стойки і ГлаССнера

О.Д. 2016-01-24 / 17:55:48
Так кажу ж, не заперечую, що Стойка - клоун. Говорив це і тоді, коли всі обціловували Стойку з Гласнером в попи. І те ж саме кажу і тепер.

Через це "комбата "Чесного" до цього інтерв'ю на ЗО не було (хоча у Фейсбуку і в і-неті загалом його повно). І, в плані піару цієї особини, і не буде.

Але це інтерв'ю цікаве кількома моментами: можливо цілком реальними "откровеніями" щодо ролі в подіях 11 липня Яроша - в контексті його попередніх перемовин з Ващуком, Ратою і т.д., а також постійних контактів з СБУ. А ще - в контексті оприлюдненої інформації щодо зникнення Стойки з розшуку МВС.

Цікаві тези в тексті редакцією ЗО виділені жирним шрифтом. Це - інформація для мислячих. Заради неї і опубліковано цю інформацію.

Ще раз наголошую - не задля піару непотребу. І, тим більше, не задля сприйняття на віру сказаного ним. А щоби ДУМАТИ. Звичайно, для тих, хто здатен... )

Копча 2016-01-24 / 17:12:59
Олеже цілком згоден, що у подіях в Мукачеві ми не знаємо усіх підкилимних домовленостей але те, що Стойка клоун моєї думки не змінить як і того, що клоуном від був задовго до "мукачівських подій". За загибель хлопця з ПС та інші наслідки діяльності "комбата")))) (без сміху не можу сприймати таку кличку) за наслідками війни з Блюком несе безпосередньо Стойка так як він по посадових обов'язках мав погодитись чи відмовитись приймати участь у цій операції. Зараз коли стало зрозуміло, що допомога не прийде і за власні прорахунки треба нести відповідальність цей фантазер буде видавати на гора різноманітні конспіративні версії основною метою котрих буде применшення власної ролі і відповідальності за не сплановану та бездарно проведену стрілку з Блюком.

Пітьо 2016-01-24 / 15:00:30
Стойка - х..ло сбушноє, шістьорка мукачівська, іди на Схід там людям мозги промивай!

кумисько 2016-01-24 / 14:51:12
злодій той стойка!!вже давно мав сидіти а наркоту і нелегалів аж гидко читати про такого псевдо патріота

О.Д. 2016-01-24 / 14:40:44


Копчі

Стойка, безумовно, паяц, але певна суть в цій бесіді є. Саме Стойка з Гласнером поливали мене брудом, намагаючись приховати візит Яроша в Ужгород, коли той зустрічався з Ващуком, Ратушняком і т.д.

За Ярошем тягнеться багато мутного ще з часів його таємного візиту до Януковича в часі розстрілу Небесної сотні.


****олизу 2016-01-24 / 14:37:35


не лайно , а блюк

не дав ****юлєй, а побіг до мусарні

не бандитів п.с. а ГЕРОЇВ

а так в цілому іди на йух


Копча 2016-01-24 / 14:01:44
Трава минулого року вродила хороша але цьому блазню навіть вона не потрібна))))

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини