Крадіїв електрики фахівці "Закарпаттяобленерго" виявляють за частотами (ФОТО)

За останні місяці ситуація із крадіжками електроенергії значно погіршилася. У відділі економічної безпеки ПАТ «Закарпаттяобленерго» майже щодня отримують повідомлення про виявлення крадіїв, як в області, так і в самому Ужгороді. Порушників енергетикам допомагає виявляти і Державний центр радіочастот, повідомляючи про підозріле випромінювання.

Крадіїв електрики фахівці "Закарпаттяобленерго" виявляють за частотами (ФОТО)

Володимир Фараджан, начальник служби економічної безпеки ПАТ «Закарпаттяобленерго»:

- У найближчому селі Ужгородського району діє незаконно діючий пристрій, який создає радіохвилі, які заважають роботі пристрою. В зв’язку з тим, що, як правило, такі пристрої використовують для зупинки лічильників, то вони звернулися до нас. В зв’язку з чим зараз ми поїдемо в цей населений пункт, візьмемо прилади і визначимо, звідки йде це джерело. Потім уже по обстановці.

До перевірок залучають енергетиків, оскільки лише вони мають право доступу до пристрою. Після відповідних звернень група збирається і виїжджає на місце з власними приладами вимірювання. За їх допомогою виявляють точне місце розташування незаконного генератора, встановленого для зупинки приладів обліку електроенергії.

Після прибуття за координатами, котрі надав Державний центр радіочастот, енергетики вмикають аналізатор спектру.

В центрі села чисто, нічого нема, ніяких сигналів. Поїхали далі.

О, тут щось слабеньке. Бачите, горбик з’являється?

О, стало більше. Сигнал став більшим. Тут зовсім великий. Їдемо трошки далі. Ще більшим став сигнал, значить ми наближаємося до нього.

Бачите, рівень сигналу росте, значить десь тут він знаходиться

Навіть при підозрі встановлення незаконного пристрою, працівники «Закарпаттяобленерго» не мають права зайти до двору чи будинку без дозволу господаря. Якщо виникають проблеми з порушниками, то викликають поліцію. Проте, конкретно у цьому випадку, господарі не чинили опору і добровільно показали лічильник.

З вашого подвір’я йде якесь випромінювання. З цього приводу, ми хочемо подивитись….. а що це шнур у вас, можемо подивитись?

А що тут на лічильнику?

Не знаю!

А це що за пристрій у вас? Не знаю, перший раз бачу.

Володимир Фараджан, начальник служби економічної безпеки ПАТ «Закарпаттяобленерго»:

- Це кустарного виготовлення пристрій. В інтернеті його скільки завгодно. Вони продаються саме з метою зупинення приладів обліку. Більше того, це шкодить здоров’ю людей.

Після вилучення незаконного пристрою та складання акту на порушника, спеціальна комісія визначатиме розмір штрафу.

Перший заступник генерального директора Артем Мартинюк наголошує на тому, що люди, встановлюючи подібні пристрої, завдають собі шкоду: псують власне здоров’я та здоров’я своїх дітей. Способи крадіжки електроенергії з часом урізноманітнюються.

Артем Мартинюк, перший заступник генерального директора, директор з енергозбуту ПАТ «Закарпаттяобленерго»:

- В основному крадіжки високотехнологічні. Використовуються або потужні неодимові магніти, або ж, популярними стали, високочастотні генератори, які ви сьогодні мали можливість бачити.

Для ефективної боротьби з нечистими на руку споживачами у «Закарпаттяобленерго» не тільки накладають чималі штрафи на порушників, а й покращують свої технічні можливості.

Артем Мартинюк, перший заступник генерального директора, директор з енергозбуту ПАТ «Закарпаттяобленерго»:

- Ми зараз змушені укомплектувати нашу службу з економічної безпеки надсучасними приладами, які використовуються в Укрчастотнагляді. Бо дуже розвинутим є порушення правил. І одним із видів крадіжок є використання високочастних приладів кустарного виробництва. В інтернеті його можна купити до 300 доларів. Але ще раз наголошую, це не тільки дорого але й дуже шкідливо для здоров’я.

За словами першого заступника, крадіжки своїми масштабами вражають. А ще більше дивує те, що порушники, як правило, заможні.

Ужінформ

23 січня 2016р.

Теги: електрика, елекктроенергія, Закарпаттяобленерго

Коментарі

Закарпаттяобленерго 2016-01-26 / 10:24:25
З приводу відео-сюжетів щодо крадіжок електроенергії, інформуємо наступне.

Насамперед приносимо вибачення родині, в якої відео було відзняте, за завдані незручності, хоча одразу наголошуємо: ніхто не мав ніякого наміру «очорняти» сім’ю чи щось подібне – навпаки, було домовлено, що буде відзняте навчальне відео для населення з профілактичною метою.

Також інформуємо, що ми не розголошували ні населений пункт, ні вулицю, де було відзняте постановочне відео. Так само ніде не названо родину крадіями, і навіть «жителька» будинку, яка брала участь у постановочному відео, працівниця компанії, яка також добровільно погодилася взяти участь з метою допомогти компанії у зйомці навчального відео для населення. Тільки з опитаних колег, де, на їхню думку, здійснювався запис, кожен називає інший населений пункт.

Тому для всіх, кого це стосується, інформуємо: відео виключно постановочне, родина, в якої воно відзняте – чесна, працьовита, яка не має ніякого відношення до крадіжок. Знімаючи відео, ніхто навіть не сумнівався в даному факті, був розрахунок на усвідомлення ситуації та бажання допомогти в нашій копіткій щоденній роботі.

Настуні репортажі, які ми плануємо відняти, проводитимуться в інших будинках, які належать працівникам компанії. Ми це робимо тому, що розуміємо, наскільки сьогодні для нас важлива енергетична стабільність держави. Простіше кажучи, всі ми хочемо мати світло в будинках, а отже, мусимо розуміти, наскільки важливо вчасно і повністю оплачувати дану послугу і не зловживати нею. Попри все, ми щиро дякуємо тим споживачам, хто розуміє нашу роботу, а також родинам, котрі досі брали участь у постановочних відео-сюжетах.

енерго 2016-01-24 / 19:25:02
хай енергетики виносять прилади обліку за межі приватного обійстя (на вулицю) і доступ буде цілодобовий і ніхто всілякі там магніти-генератори не буде пхати. Не вже дешевше створювати проблему(спокушати не чесних на руку споживачів), а потім бігати з висолопленим язиком за порушниками. Який красний офіс маєте, то ж виділіть кошти і облаштуйте свої прилади обліку, приведіть до ладу лінії, та подавайте струм відповідно до стандартів, та вже поверніться кінець-кінцем до, Його Величності, СПОЖИВАЧА лицем, ви ж живете(жирієте) за його рахунок. Не вже це так складно зрозуміти????

ваня 2016-01-24 / 10:22:43
сеся хозяйка робить у них.най ся не пряче.

Славік 2016-01-23 / 22:22:04
Класно ми поїмали крадачу, пох шо лем у кінови

басараб 2016-01-23 / 21:39:38
Липове відео. Постановка.

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини