Суд погодив ексгумацію тіла померлої внаслідок менінгококцемії дівчинки на Закарпатті

Про таке Закарпаття онлайн повідомив представник потерпілих, батьків померлої на Ужгородщині дитини, правник Роман Бухтояров.

Суд погодив ексгумацію тіла померлої внаслідок менінгококцемії дівчинки на Закарпатті

Як повідомляло Закарпаття онлайн, наприкінці листопада на Закарпатті у лікарні померла дворічна дитина. Як пояснювали за наслідками трагедії лікарі, дівчинка померла через надто блискавичний розвиток менінгококцемії, яку медики спочатку через нехарактерні для хвороби симптоми сприйняли за алергічну реакцію.

Втім, батьки дитини у смерті дівчинки винуватять саме лікарів, ставлячи їм у провину халатність та недостатню реакцію одразу по зверненні по допомогу. Так, за словами батька дитини Гейзи Горвата, саме він звертався до лікаря амбулаторії загальної практики-сімейної медицини у Холмоку за допомогою. Після поверхневого огляду дитини лікар наказала медичній сестрі ввести дівчинці жарознижувальне, відтак батько повіз дитину додому.

Згодом у дівчинки почалися побічні ефекти у вигляді блювоти, після чорго її стан став стрімко погіршуватися. Батьки викликали «швидку», по прибуттю лікарі швидкої медичної допомоги почали робити ін’єкцію. При цьому голка зламалася в тілі дитини. Згодом лікарі швидкої допомоги зробили ще одну ін’єкцію та поїхали. А ще через півгодини у дівчинки почав синіти рот та з’явилася висипка по тілу. 

Намагаючись зарадити ситуації, батько самостійно повіз дитину в лікарню. В місті його, фактично з дівчинкою на руках, перенаправляли з дитячої в інфекційну лікарню і назад. Таким чином, дорогоцінний час було безповоротньо згаяно і дитину врятувати не вдалося – 27 листопада вночі вона померла в реанімаційному відділені дитячої лікарні.

Аби знайти та покарати винних у злочинній халатності, батьки надали справі розголосу та звернулися у правоохоронні органи. Втім, справа, зазначає представник потерпілих Роман Бухтояров, який офіційно вступив у справу, постійно гальмувалася.

«Достукатися на той час до процесуального прокурора Андрія Стефанцова було фактично неможливо. Людина ігнорувала не тільки закон, але і людську мораль. Тільки задуматися, що прокурором Стефанцовим ігноруються законні клопотання представника потерпілого, навмисно затягується час досудового розслідування. Представником потерпілого через такого процесуального прокурора втрачається важливий час: замість того, щоб працювати по справі, я гаю час на підготовку скарг на бездіяльність прокурора та відвідую судові засідання по цих скаргах... Врешті-решт, завдячуючи голові Ужгородського міськрайонного суду та слідчим суддям, клопотання розглянулися вчасно та були задоволені. 

А після зміни керівництва прокуратури справи пішли на лад: те, що мав зробити Стефанцов, маючи для цього три тижні, нове керівництво міської прокуратури разом з процесуальним прокурором Галушкою робить за день. Тобто, розглядає клопотання представника потерпілого, задовольняє їх та призначає слідчі дії відповідно до вимог Кримінально-процесуального кодексу, змінюється процесуальний прокурор замість Стефанцова А.М. призначається Галушка Ю.І. Тож тепер у мене є питання: а чи вживуть заходів, відповідно до закону, щодо бездіяльності прокурора Стефанцова? Чи призначать внутрішню перевірку щодо нього?.. Що стосується кримінального провадження по смерті дитини, то в ньому наразі тривають слідчі дії», – розповів Роман Бухтояров. 

Одразу після зміни процесуального прокурора розпочалися повторні допити усіх потерпілих. Встановлені прізвища лікарів швидкої медичної допомоги, які того дня виїжджали на виклик, а також прізвища лікарів інфекційної та дитячої лікарень, які приймали дитину і надавали медичну допомогу. З-поміж цих лікарів троє уже допитані безпосередньо по кримінальній справі.

Станом на 21 грудня подано три скарги в порядку ст. 303 кримінально-процесуального кодексу України про визнання протиправними дій попереднього процесуального прокурора щодо нерозгляду адвокатських клопотань. Дві з цих скарг задоволені слідчими суддями Ужгородського міськрайонного суду. 

«Принциповим питанням у всій цій справі було отримання дозволу на ексгумацію тіла померлої дитини, який повинен надати прокурор. Попередній прокурор, який вів цю справу, в силу ряду обставин навмисно затягував цей процес, чим порушив усі встановлені законодавством терміни та проявив власну бездіяльність. Контроль над проведення процедури ексгумації повинен бути покладений на Холмоцьку сільську раду. Власне ексгумація повинна проводитися у присутності процесуального прокурора.

Діагноз, який вказаний як причина смерті Марії, дочки Гейзи Горвата – це «загострена форма менінгіту». Для чого ж потрібно провести ексгумацію тіла? Справа в тому, що наразі є певні незрозумілі обставини по справі, відповіді на які для встановлення істини може надати тільки ця процедура. Зокрема мова йде про відбір взірців мертвих тканин тіла. Зі свого боку, слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду вже задовільнив моє клопотання про ексгумацію тіла Марії Горват. Згідно зі КПК України та Закону України «Про судову експертизу», сама експертиза проводиться протягом до тридцяти днів.

На сьогодні обсяг усієї документації по кримінальній справі становить близько трьохсот сторінок», – розповів Роман Бухтояров, принагідно подякувавши суддям Ужгородського міськрайонного суду, які розглядають скарги та клопотання по даній кримінальній справі, й особисто голові суду Вікторові Данку за професіоналізм та оперативність.

Розслідування у справі триває.

 
 
 
24 грудня 2015р.

Теги: менінгокок, смерть, дитина, дівчинка

Коментарі

Катерина 2015-12-26 / 20:14:29
Чому потрібно пройти через таке щоб чогось добитись,це проблема не тільки нашого міста я впевнена що така проблема існує майже повсюди!!!Але чому до тепер нічого не змінюється!!!Я звичайно не була в такій ситуації в мене дитина Слава Богу жива після такого перекидування з лікарні в лікарню.Я особисто потрапила в нашу дитячу лікарню і була сказати шокована це нічого не сказати,я була свідком як інші батьки прийшли з дитино на руках в лікарню відсиділи годину в черзі після чого їх записали в стаціонар і лікували від струсу мозгу хоча дитина по словам батьків не падала,коли дитина почала відключатись від інтоксикації,батьки перезвонили знайомій у відділ здоровя і та тільки змогла викликати реаніматолога який поставив дитині капельницю,таких дітей на той час було там десь 7,і всіх лікували під шумок одним антибіотиком,після чого батьки бачили що дітям не краще і тікали в інфекційне.І після того були випадки коли діти потрапляли туди з такими самими симптомами вони нічого не робили скидували шо це не вони діагноз ставили а підставляти колегу не хотять)))))Це нормально!Коли батьки потрапили в інфекційне відділення діти вже були на волосинці і у всіх був простий ротавірус з яким не змогли справитись лікарі Дитячої лікарні бо лікували струс мозгу або грипп!!!!

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини