У Часлівцях відкриють сільську майстерню з виготовлення сонячних колекторів

В Ужгороді відбулося засідання, головною темою якої стало відкриття першої на Закарпатті і в Україні сільської майстерні з виготовлення сонячних колекторів, яка працюватиме у Часлівцях. Відкриття такої майстерні - спільний проект Асоціації студентів-економістів Закарпаття, Часлівецької сільської ради та Агентства підтримки регіонального розвитку Кошиці (Словаччина).

У Часлівцях відкриють сільську майстерню з виготовлення сонячних колекторів

Детальніше про незвичайну ініціативу розказала Леся Носенко, координатор проекту "САНРАЙЗ - Стале використання природних ресурсів малими підприємствами".

«Мета проекту – активізувати людей, широку громадськість, бізнес на використання та впровадження альтернативної енергії. Наш проект тривав три роки і у грудні дійшов до завершальної стадії. Упродовж цього часу ми проводили ознайомчі поїздки, тренінги, показували, як словаки розвивають альтернативну енергетику. Підготували мобільний дослідницький експонат, за допомогою якого визначаємо доцільність використання сонячних колекторів. 16 грудня проводимо семінар, який вже переростає у конференцію через велику зацікавленість. На заході словацькі колеги будуть представляти, який є у них досвід у цій сфері. Але найважливіша подія – це відкриття майстерні з виготовлення сонячних колекторів у с. Часлівці. До її запуску ми реконструювали клуб, закупили необхідне обладнання та проводили і проводимо практичні тренінги з виготовлення сонячних колекторів. Запрошуємо учасників познайомитися і спробувати виготовляти власноруч сонячні колектори», - розповіла Леся Носенко.

Ярослав Пацарнюк, енергоаудитор допомагав підібрати ту технологію, по якій можна було у сільській місцевості виготовляти сонячні колектори. «Це не є щось нове, але треба підібрати, оптимізувати, як розміри колектора, так і ті матеріали, з яких він бути зібраний. щоб отримати максимальну якість при мінімальних цінах, - каже Ярослав Пацарнюк.

У рамках цього був розроблений прилад -- аналог піранометра,-- який дає можливість вимірювати сонячну інсталяцію. Ми пішли далі, на основі цього приладу він використовується як дозиметр. Можемо протягом якогось часу, виміряти скільки надійшло сонячної енергії на квадратний метр у тій чи іншій місцевості.  Це дає можливість у різних селах та містах визначати реальний потенціал сонячної енергії, яку можна використати в сонячних колекторах для нагріву води. Широти в Ужгородському районі, до речі, мають сонячний потенціал більше, ніж Німеччина, Польща тощо. Ми можемо мати понад 1200 кВт годин з квадратного метра», - каже Ярослав Пацарнюк.  

У рамках проекту організатори започатковують майданчик для обговорення впровадження нових ідей для тих, хто цікавиться джерелами альтернативної енергії. Майстерня, в якій сьогодні вже виготовили кілька сонячних колекторів, буде працювати і надалі.  

«Популяризація даного проекту має бути у рамках держави, - переконаний Ярослав Пацарнюк. - Мати таку майстерню у селі (або кілька сіл можуть об’єднуватися і створювати таку майстерню), де люди самі можуть робити з власних матеріалів сонячні колектори, дуже важливо». Офіційна ціна сонячного колектора в Україні – від 400 у.о. Виготовляючи його самостійно, можна витратити власні кошти тільки на матеріал. У такому разі вартість колектора становитиме від 50 у.о. і вище, якщо знайти необхідні матеріали у себе на господарстві (бляху, труби і т.д.). «У 200 у.о. можна вкластися, якщо закуповувати матеріали у будівельних магазинах», - каже експерт.

10 грудня 2015р.

Теги: сонячнийх колектор, Часлівці

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини