Окрім естрадно-духового, симфонічний оркестр на Закарпатті також святкує 10-річчя

26 листопада у Закарпатській обласній філармонії відгриміли фанфари ювілейного концерту естрадно-духового оркестру. Улюбленець публіки, цей колектив практично кожного разу збирає повні зали. Тож не дивно, що розділити з ним свято прийшли і друзі, і шанувальники, і колеги.

Окрім естрадно-духового, симфонічний оркестр на Закарпатті також святкує 10-річчя

Це був незабутній вечір, сповнений гарної музики, щирих привітань і несподіваних сюрпризів. Колектив не просто підготував цілковито нову програму – він вкотре продемонстрував свою унікальність, високий професійний рівень та необмежені виконавські можливості.

Впродовж святкового вечору слухачі мали змогу почути музику різних стилів і жанрів – від популярної української естрадної пісні до знаменитої джазової «Hello, Dolly!», від зворушливого «Ноктюрну» Бабаджаняна до «Африканської симфонії» В.Маккоя. Кожен наступний номер був несподіванкою, адже за дві години на сцені побувало багато яскравих солістів, для яких естрадно-симфонічний оркестр став прекрасним музичним обрамленням. Можна без перебільшення сказати, що святковим і піднесеним настроєм був охоплений не лише колектив-ювіляр, а й усі без винятку присутні в залі. 

А тим часом у філармонії є ще один «ровесник» естрадно-духового оркестру – симфонічний оркестр. Адже рішення про створення цих двох колективів було ухвалено в один день – 25 листопада 2005 року. Тож за кілька днів головна концертна зала краю знову гостинно відчинить двері для меломанів: 10 грудня там відбудеться святковий вечір з нагоди 10-річчя симфонічного оркестру Закарпатської обласної філармонії.

Ця подія також обіцяє стати грандіозною і незабутньою – про це свідчить і музичне наповнення концерту, і його учасники. Зокрема, цього вечора на сцені разом із симфонічним оркестром виступлять такі яскраві солісти, як заслужений артист України Олександр Садварій (тенор), лауреати міжнародних конкурсів Мар’яна Гаврилко (сопрано), Мирослава Швах-Пекар (сопрано), Діана Гавата (віолончель), Світлана Глеба (сопрано). Знамениту «Оду радості» із симфонії №9 Л.ван Бетховена у супроводі оркестру виконає Академічний камерний хор «CANTUS» (керівник – народний артист України Еміл Сокач). Загалом програму концерту склали  кращі твори із репертуару симфонічного оркестру філармонії, серед яких частини із ораторії «Месія» Г.Генделя та Симфонії №9 «З Нового Світу» А.Дворжака, «Ніч на Лисій горі» М.Мусоргського, «Астурія» І.Альбеніса, «Pomp and Circumstance» Е.Елгара, Арія Діви Плавалагуни із голлівудської кінострічки «5 елемент» та інші. Диригент – Вікторія Цанько. Ведуча – музикознавець Наталія ПІЦУР. Початок концерту о18.30.  

Колектив зустрічає свій ювілей на підйомі творчих сил. Йому є чим пишатися і чим потішити своїх шанувальників. Зараз навіть важко уявити собі мистецьке життя нашого обласного центру без симфонічного оркестру. За десять років існування він посів гідне місце серед інших колективів філармонії, а в культурному просторі Ужгорода симфонічний оркестр став просто законодавцем «музичної моди» – моди відвідувати концертні зали, цікавитися серйозною музикою, знайомитися з відомими вітчизняними і зарубіжними виконавцями. Адже завдяки цьому колективу та його молодому і завзятому керівнику закарпатський слухач насолоджувався грою відкрив для себе творчість піаністів Йожефа Ерміня, Етелли Чуприк, Олега Котюка, Анжеліки Фукс, Олега Рудницького, Сюзанни Касо, Євгена Іршаї (Словаччина), Ольги Чіпак та Олександра Кушніра (Німеччина), Анатолія Затіна та Влади Васільєвої (Мексика), Фермо Рошиньо (Італія), Антті Сіірала (Фінляндія), Келвіна  Джонса (США); співаків Петра Матія, Олександра Садварія, Мирослави Швах-Пекар, Мар’яни та Галини Гаврилко, Світлани Глеби, Мар’яни Боднар, Олександри Дерій, Чжао Юан Сі (Китай); скрипалів Михайла Штефка (Угорщина), Мілана Палі (Чехія), Давіде Алонья (Італія), кларнетистів Ференца Томича, Юліуса Кляйна (Словаччина); органістів Олесі Гайдук, Катерини Гажо-Ісак; віолончелістів Діани Гавати, Наташі Серванскі-Каває (Англія), флейтиста Станіслава Зубицького (Італія), гітариста Ференца Берната (Угорщина) та багатьох інших. 

Від моменту створення оркестр працював під керівництвом двох талановитих диригентів – Олени Короленко та Вікторії Цанько. Разом вони доклали максимум зусиль до становлення і професійного зростання молодого колективу. А з 2010 року і по сьогодні вся повнота відповідальності лягла на плечі Вікторії Цанько. Випускниця факультету оперно-симфонічного диригування Львівської національної музичної Академії ім.М.В.Лисенка, вона має досвід участі і в інших мистецьких проектах: встигла попрацювати з камерним оркестром «Leopolis» (м.Львів, 2007, 2008 рр); підготувала програму з творів закарпатських композиторів із симфонічним оркестром оперної студії Львівської національної музичної Академії ім. М.В.Лисенка; двічі побувала на фестивалі «Январские вечера» (м.Брест, Білорусь) – у 2010 році з камерним оркестром «Кантабіле» Волинської обласної філармонії, а в 2011 році з симфонічним оркестром та солістами Закарпатської обласної філармонії; представляла Україну на мистецькому проекті «Кошіце – головне культурне місто Європи» під патронатом президента Словаччини Рудольфа Шустера (2013р.), у рамках якого було вперше за кордоном виконано Концерт для фортепіано з оркестром F-dur Л.Ревуцького (соліст – заслужений артист України Йожеф Ермінь). 

Симфонічний оркестр Закарпатської обласної філармонії під орудою Вікторії Цанько був учасником 2-го Фестивалю музики Є.Станковича «Музичний всесвіт Євгена Станковича» (2007 р.), відкритого конкурсу-фестивалю виконавських мистецтв національних меншин України та закордонного українства «Гран-прі Карпатського регіону» (2011 р.), Міжнародного фестивалю «Музика без кордонів» (Ужгород, 2012, 2013 рр), неодноразовим учасником фестивалю класичної та сучасної музики «Музичне сузір’я Закарпаття» (Ужгород), Міжнародного молодіжного фестивалю органної музики ім.Н.Висіч (Ужгород), Фестивалю сучасної духовної музики (Ужгород). 

Жодна вагома подія в культурно-мистецькому житті краю, жодна визначна дата у світі музики не обходиться без участі симфонічного оркестру Закарпатської обласної філармонії. Творчий діапазон колективу відзначається різноплановістю та гнучкістю. Свідченням цього є такі яскраві концертні програми, як «Україна-Мексика», «Symphonie espagnole», «Світлій пам’яті Маріанни Валковської», «Вечір музики Ференца Ліста», «До 150-річчя Єдності Італії», «Strauss Gala», «До 70-річчя Євгена Станковича», «Vivat opera!», «Музика Мирослава Скорика» (до 75-річчя композитора), «Небесній сотні присвячується!», «Історії кохання», «Геніальний Моцарт», «Музика, народжена Україною», «У світі Діснея» та ін. Особливою популярністю серед меломанів  користується програма «Музичний хіт-парад «Голівуд» - колектив неодноразово повторював її на численні прохання шанувальників. Разом із Заслуженим академічним Закарпатським  народним  хором та солістами симфонічний оркестр Закарпатської обласної філармонії здійснив такі масштабні проекти, як концертна постановка опери «Запорожець за Дунаєм» Гулака–Артемовського (2014 р.), кантата-ораторія «Мати» та «Український реквієм» Василя Гайдука (2015 р.). Окрім того колектив отримав цінний досвід співпраці з такими відомими диригентами, як Богдан Дашак (м.Львів), Еціо Монті (Італія), Віктор Плоскіна (Білорусь), Ондржей Врабец (Чехія), Сергій Черняк (м.Луганськ), Роман Ревакович (Польща), Ференц Рожа (Угорщина), Анатолій Затін (Мексика). 

Ще одна цікава подія відбудеться у Закарпатській обласній філармонії 8 грудня: до нас вперше приїде classic-jazz-folk-гурт «SPIEL DE TROIS» (м.Харків). До складу цього інструментальне тріо входять Марія Матвієнко (скрипка), Денис Карачевцев (перкусія, віолончель) та Олександр Мовчан (терменвокс, баян та ін.). Молоді й енергійні музиканти сміливо експериментують і вміють догодити навіть найвибагливішим поціновувачам мистецтва. Репертуар гурту охоплює від класики в оригінальних аранжуваннях до народної музики різних народів, від творів у стилі аргентинця А. П'яццоли до оригінальних авторських композицій. Але головна «фішка» ансамблю – це використання незвичних музичних інструментів. Адже «Spiel de trois» поряд із традиційними скрипкою, віолончеллю, баяном використовує губні гармошки, ірландські вістли, ксилофон, варган, перкусія і такий малознайомий нам електроінструмент, як терменвокс. Початок концерту о 18.30. Свою програму гурт назвав «Музикою для справжніх меломанів». 

Таїсія Грись

04 грудня 2015р.

Теги: оркестр, ювілей

Коментарі

Олександр 2015-12-06 / 20:58:11
Олена Короленко кращий музикант та диригент,ніж Свалявчик-Цанько! І це знають всі!

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини