Злива брехні від Віктора Зливи, або Як можна добру справу змішати з брудом

Газета “РіО” вперто домагається звання “борця за справедливість, проти всіх і вся”. Вважаючи при цьому, що для здобуття такого “титулу” треба вішати на вуха своїм читачам локшину – себто перекручені, а частіше і просто брехливі дані. Ось і в суботньому номері новинки якийсь Віктор Злива обурено вигукує: “Гаваші “привітав” ветеранів. У них вкрадено пільги на ліки та лікування”!

Підставою для такого “праведного” гніву автора стало розпорядження голови ОДА про виділення з обласного бюджету 100 тисяч гривень на допомогу постраждалим дніпропетровцям внаслідок вибуху газу 13 жовтня (до слова, крім цього, працівники ОДА перерахували ще і свій одноденний заробіток у фонд допомоги потерпілим. А як допомогла ужгородська міська влада дніпропетровцям?). Кишенькова газета “борця з мафією всіх часів і народів”, а заодно і мера Ужгорода Сергія Ратушняка і в цьому “умудрилася” побачити “злі наміри” обласної влади. Мовляв, 100 тисяч були відібрані “з коштів Ужгорода та й усієї області, передбачених “Програмою медикаментозного забезпечення ветеранів Великої Вітчизняної війни на 2006-2010 роки” і “Програмою профілактики та лікування стоматологічних захворювань на 2005-2007 роки”. Мабуть, у зливі бруду пан Злива не розгледів третій пункт вищезазначеного розпорядження, в якому сказано: “Здійснити відновлення обсягів іншої субвенції райміськбюджетам на 2007 рік за рахунок перевиконання дохідної частини обласного бюджету”.

Сто тисяч у Дніпропетровськ були перераховані 17 жовтня, а вже 23 жовтня відбулася сесія обласної ради, на якій депутати прийняли рішення відновити видатки у сумі 100 тисяч гривень на згадані програми, в тому числі і місту Ужгороду – в сумі 25 тисяч гривень. Крім того, 30 жовтня здійснено фінансування і по субвенції на виконання програм профілактики стоматологічних захворювань та програми медикаментозного забезпечення ветеранам Великої Вітчизняної, у тому числі і місту Ужгород в сумі 9 тисяч 325 гривень.

Загалом з початку року бюджет Ужгорода з обласного бюджету на виконання зазначених програм отримав майже 84 тисяч гривень. Оскільки представники міської влади здебільшого вважають нижче своєї гідності відвідувати важливі наради і навіть сесії обласної ради, то, мабуть, тому “міський глашатай” і не відає, що згадані ним  програми прийняті обласною владою тільки два роки тому. Це добровільна допомога обласної влади міськрайбюджетам – ці видатки не обов’язково повинні провадитися з обласного бюджету.

І знову ж таки до відома пана Зливи: бюджету обласного центру на ці програми у 2007 році передбачено 109,5 тисячі гривень, що становить 22 відсотки від усієї суми, передбаченої на область. До кінця 2007 року з обласного бюджету субвенція райміськбюджетам на виконання програм профілактики та лікування стоматологічних захворювань та на медикаментозне забезпечення ветеранів війни буде профінансована у повному обсязі до планових показників на рік. При цьому читачам “РіО”, очевидно, було б цікаво дізнатися, скільки коштів для ветеранів було виділено суто із міського бюджету.

Попутно нагадаємо, що переважна більшість обласних медичних закладів розташована в Ужгороді, лікуються в них і ужгородці, а фінансування здійснюється з обласного бюджету. До прикладу: у госпіталі для інвалідів війни і учасників ліквідації аварії на ЧАЕС за 9 місяців цього року було проліковано 1097 осіб і майже половина з них – мешканці Ужгорода. На цей рік із обласного бюджету госпіталю передбачено 3 мільйони 669,3 тисячі гривень. Фінансування здійснюється в повному обсязі.

А чи можуть цим похвалитися міські медичні заклади, які отримують кошти із міського бюджету? Ось про це міг би і розповісти пан Злива. А заодно поінформувати ужгородців, що робиться міською владою для ветеранів війни, малозабезпечених громадян, багатодітних сімей, для забезпечення міста теплом. Або хоча б дати відповідь, чим допомогла міська влада сім’ї Пазуханичів, котра в зиму входять без тепла, бо місто відрізало будинок, в якому вони мешкають, від централізованого теплопостачання, а на встановлення індивідуального опалення мати і донька-інвалід коштів не мають. Щоб почути думку простих ужгородців з цього приводу, радимо Сергію Миколайовичу зайти на будь-який закарпатський сайт. Ось тільки одна цитата-відгук з Інтернету на публікацію про сім’ю Пазуханичів: “Доброго дня! У нас та сама проблема! Вже не знаємо, до кого звертатись! Ми з бабусею живемо вдвох, я - студентка денного відділення, бабуся - пенсіонерка (ветеран праці, дитина війни). Нам не вистачає на їжу, а не те, що на установку "автономки". Звертались до місцевої адміністрації з проханням або не відключати центральне опалення, або встановити за рахунок бюджетних коштів автономне. Від центрального опалення відключили, а про автономне не може бути й мови, бо як нам пояснили "таких, як ми, тисячі і на всіх не вистачить!".

Невже для допомоги таким людям не можна знайти кілька тисяч із багатомільйонних надходжень в міську казну від продажу землі, про які так любить кричати на всіх кутах наш мер? Куди ж ідуть ці мільйони, якщо навіть за тепло мерія умудрилася заборгувати мільйони? Судячи з усього, йдуть вони аж ніяк не у міську казну...

Юлія ЛІСНА
01 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини