На розширеному засіданні колегії Закарпатської ОДА підбили підсумки економічного і соціального розвитку області за 9 місяців

З доповідями про підсумки економічного і соціального розвитку області за 9 місяців 2007 року та про підсумки виконання місцевих бюджетів за цей же період виступили відповідно начальники головних управлінь облдержадміністрації – економіки Віктор Погорєлов та фінансового Петро Лазар.

На розширеному засіданні колегії Закарпатської ОДА підбили підсумки економічного і соціального розвитку області за 9 місяців

Відкриваючи засідання, голова облдержадміністрації Олег Гаваші зауважив, що за результатами шести місяців відбулася конкретна розмова, яка продовжилася практично у всіх районах на виїзних засіданнях колегії. Окреслюючи коло проблемних питань, намічено перспективи. Але не всюди зуміли винести уроки, тому дехто з районних очільників подав у відставку, яка і була прийнята.

Водночас важливі питання слід вирішувати, міняючи підходи, дбаючи, насамперед, про перспективу, – підкреслив керівник краю.

Віктор Погорєлов охарактеризував стан економіки області за дев’ять місяців. Говорилося як про здобутки, так і про упущення.

Обсяги виробництва промислової продукції за цей період залишаються значними і зросли порівняно з попереднім роком на 21,3 відсотка. За темпами виробництва промислової продукції область – серед перших поміж інших регіонів країни. Проте доповідач назвав і певні негативні тенденції. Так, зниження обсягів промислового виробництва з початку року допущено у 6 районах області, найбільше у Міжгірському (у 5,4 раза), Берегівському (на 23,8 відс.) та місті Чоп (на 11,5 відс.) та у таких видах діяльності, як целюлозно-паперове виробництво, видавнича справа (на 9,3 відс.), металургія та обробка металу (на 5,0 відс.), легка промисловість (на 2,8 відс.), добувна промисловість (на 10,2 відсотка).

Порівняно з 9 місяцями минулого року знизили обсяги виробництва у промисловості 40,8 відсотка загальної кількості підприємств. У вересні кожне чотирнадцяте не працювало. З початку року не розпочали діяльність ТОВ „Закарпатполіметали”, ВАТ „Укрпроджест Берегівська швейна фабрика”, СП „Мукачівський плодоовочевий консервний завод”, ДП „Мукачівська кераміка”, ТОВ „Імперіал”, ЗАТ „Буштинський лісокомбінат”, ВАТ „Закарпатський металургійний завод”.

Залишається збитковою діяльність добувної промисловості (4,4 млн.грн.) за рахунок підприємств з видобування корисних копалин (окрім паливно-енергетичних). Їх збитки за січень-серпень поточного року сягнули 6,9 млн.грн.

Спостерігається хронічне зменшення видобутку солі через аварійний стан шахти №8 Солотвинського солерудника. За січень-вересень в порівнянні з відповідним періодом минулого року її вироблено на 68,6 відс. менше. Ситуацію ускладнила серйозна аварія, що сталася в червні цього року, на ліквідацію якої з державного бюджету виділено 9 млн. грн. І ТОВ “Закарпатполіметали”, призупинивши свою діяльність у кінці минулого року, її так і не відновило.

У аграрному секторі темп приросту валової продукції рослинництва становить 4,6 відсотка. Намолочено зернових 134,5 тис. тонн зерна, середня урожайність 29,1 ц/га з гектара, що більше минулого року. Завершується збирання кукурудзи, на середину жовтня впорано 33,6 тис.га, урожайність становить 45,0 ц/га. Згідно розрахунків очікуване виробництво зерна становитиме в межах 280 тис. тонн, що відповідає затвердженій Програмі ”Зерно 2007”. Але у тваринництві зменшується чисельність поголів'я великої рогатої худоби – на 2,6 відс., корів – 3,4, овець та кіз – 0,9 відсотка.

Нині одним із проблемних питань є низька забезпеченість худоби кормами у всіх районах області. Їх заготівля щороку зменшується.

Враховуючи, що основними виробниками сільськогосподарської продукції є особисті підсобні господарства, Віктор Погорєлов звернув увагу на їх підтримку.

Доповідач говорив і про інші “вузькі” місця нашої економіки. Це, зокрема:

у промисловості - недосконала структура виробництва, яка зорієнтована, в основному, на виробництво продукції з давальницької сировини; брак інвестицій у високотехнологічне та відповідно високоякісне виробництво; значна частка збиткових підприємств; низький рівень інноваційної спрямованості підприємств;

у аграрному секторі – незначна кількість підприємств по переробці молока та м’яса, неефективність заходів щодо підтримки розвитку особистих підсобних господарств;

у торгівлі - висока частка продажу споживчих товарів через організовані та неформальні ринки, неорієнтованість оптової та роздрібної ланки торгівлі на реалізацію продукції регіонального товаровиробника, порушення правил торгівлі на ринках;

у житлово-комунальній сфері - відпрацювання нормативного терміну амортизації більшості об’єктів комунального призначення, збитковість підприємств галузі;

у галузі туризму та рекреації – зменшення кількості туристів, слабка комунікаційна доступність перспективних для освоєння в туристично-рекреаційних цілях територій та незадовільний стан виробничої інфраструктури туристично-рекреаційного комплексу в гірських районах;

у сфері зовнішньоекономічних зв’язків – збереження негативного сальдо зовнішньоторгівельної діяльності, відсутність стимулюючих умов роботи іноземного інвестиційного капіталу, пільгових режимів та механізмів стимулювання розвитку інвестиційної діяльності у гірських населених пунктах.

Отже, керівникам райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування разом з обласною адміністрацією необхідно об’єднати та скоординувати зусилля при вирішенні цих проблемних питань з метою активізації підприємницької активності та забезпечення високих соціальних стандартів життя закарпатців.

А начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Петро Лазар, який доповідав з другого питання порядку денного, говорив про підсумки виконання місцевих бюджетів.

Надходження податків і зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів усіх рівнів зросли до аналогічного періоду минулого року на 31,8 відсотка і на 1 жовтня п.р. становили 1 734,1 млн.грн. До загального фонду державного бюджету протягом січня-вересня 2007 року надійшло податків, зборів у сумі 1 035,8 млн.грн., що на 29,6 відс. або 236,7 млн.грн. більше відповідного періоду минулого року. План на січень-вересень виконаний на 110,5 відс., понад план отримали 98,4 млн. гривень.

До спеціального фонду державного бюджету надійшло податків, зборів у сумі 112,2 млн.грн. План доходів на січень-вересень по спеціальному фонду державного бюджету виконаний на 117,9 відс., більше плану надійшло 17 036,8 тис. гривень.

Протягом 9-ти місяців п.р. обсяги доходів місцевих бюджетів із урахуванням власних надходжень бюджетних установ (без урахування міжбюджетних трансфертів) становили 593,5 млн.грн. проти 419,0 млн.грн. аналогічного періоду минулого року. Відповідно темп зростання доходів до місцевих бюджетів виріс до 141,6 відс. (у аналогічному періоді 130,8 відс.). Обсяги доходів місцевих бюджетів на 1 особу склали 477,17 грн., і зросли порівняно з аналогічним періодом минулого року на 141,51 грн. або 42,2 відс.

До загального фонду місцевих бюджетів мобілізовано доходів в сумі 439,2 млн.грн., що складає 108,6 відс. до плану. Виконання затвердженого плану доходів загального фонду на січень-вересень 2007 року забезпечено у всіх адміністративно-територіальних одиницях області. Протягом ІІІ кварталу п.р. за рахунок перевиконання дохідної частини загального фонду місцевих бюджетів збільшено видатки на 40,5 млн.грн., в т.ч. на зарплату 9,4 млн.грн., енергоносії – 1,6 млн.грн., капітальні видатки – 16,5 млн.грн., інші поточні – 13,0 млн.грн.

Петро Лазар звернув увагу також на негативні тенденції, які спостерігаються у крайовому фінансовому господарстві. Зокрема, податковий борг з податків і зборів (обов’язкових платежів) до місцевих бюджетів області зріс в порівнянні з 1 січнем 2007 року у 2,1 рази та на 1 жовтня становив 14,8 млн. гривень.

Не забезпечили виконання плану доходів загального фонду 25 сільських рад (8,1 відс. від загальної кількості). Продовжується практика, коли окремі роботодавці виплачують зарплату меншу встановленого мінімального розміру. За даними головного управління Пенсійного фонду України в області за серпень цього року 2082 суб’єкти підприємницької діяльності (юридичні і фізичні особи), організації, установи (або 16,1 відс. від загальної їх кількості) виплатили заробітну плату працівникам меншу, ніж вимагає закон. І досі із 609 населених пунктів грошову оцінку землі проведено лише у в 286 (47,0 відс. від загальної кількості).

Незадовільно використовуються кошти спеціальних фондів місцевих бюджетів, кошти на ремонт та утримання вулиць і доріг, що належать до комунальної власності, на охорону та раціональне використання земель, охорону навколишнього середовища за рахунок цільових фондів тощо. Незадовільний стан використання субвенцій з державного бюджету.

Завершується бюджетний рік. Розпорядникам необхідно вжити заходів, спрямованих на освоєння коштів субвенцій у повному обсязі до передбаченої суми, – підкреслив доповідач.

Підбиваючи підсумки колегії, Олег Гаваші звернув увагу на безумовне виконання доручень, що давалися під час виїзних засідань колегій облдержадміністрації. Керівник краю незадоволений освоєнням субвенцій, які були направлені, зокрема, на розбудову житлово-комунального комплексу управлінню капітального будівництва, Ужгородському та Мукачівському міськвиконкомам. Голова облдержадміністрації вимагає чіткості у роботі центрів зайнятості щодо прогнозування на ринку праці та створення нових робочих місць.

Не можна, за його словами, розслаблятися у таких важливих питаннях, які зачіпають кожного закарпатця. Це – ціноутворення та сплата за енергоносії.

З обговорених питань прийнято конкретні рішення та дано окремі доручення.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
31 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини