На Закарпатті запрацювала Держслужба у справах ветеранів війни і учасників АТО

В Ужгороді відбулася прес-конференція представників сектору у Закарпатській області Державної служби України у справах ветеранів війни і учасників антитерористичної операції. Організація розпочала свою діяльність у жовтні і об'єднує 16 громадських організацій.

На Закарпатті запрацювала Держслужба у справах ветеранів війни і учасників АТО

Іван Балашов, завідувач сектору у Закарпатській області Державної служби України у справах ветеранів війни і учасників антитерористичної операції, полковник запасу розповів, що положення про Держслужбу у справах ветеранів війни і учасників АТО було затверджене 10 вересня цього року. «У службі є департаменти соціально-фінансового забезпечення, соціально-професійної адаптації, персоніфікованих баз учасників АТО, санаторно-курортно забезпечення, відділ роботи з громадськими об’єднаннями та інші, – каже Іван Балашов. – З жовтня працюють сектори у всіх областях, у тому числі на Закарпатті. Питання, якими ми займаємося, це психологічнп реабілітація, надання житла, пільг, освітніх послуг, соціальна адаптація військовослужбовців, які звільняються. Майже весь спектр питань. Не всі напрямки поки що працюють, але добре діють програми забезпечення житлом сімей загиблих учасників АТО, програми технічної реабілітації, протезування. Всі, хто потребує протезування, його отримують з пожиттєвим супроводом, хлопці протезуються закордоном. Учасники АТО також можуть отримати безкоштовні путівки у санаторії разом з членами своїх сімей». 

За словами Івана Балашова, організація має опікуватися і воїнами-афганцями й іншими військовими, але зараз найголовніше – це робота з учасниками АТО. «Весь облік ведеться через нашу службу. На сьогодні майже 2900 учасники бойових дій, які мають відповідні посвідчення, хоча загальна кількість наближається до 5 тис. Ми закликаємо усіх учасників АТО, у кого виникають будь-які питання щодо документації чи пільг, санаторно-курортного лікування тощо, звертатися до нас», –додав Іван Балашов. 

До рядового учасника АТО доводили і до членів сімей. Реально працює такі санаторно-курортне лікування і психологічна реабілітація.

Сергій Кузнєв, головний спеціаліст сектору у Закарпатській області Державної служби України у справах ветеранів війни і учасників антитерористичної операції (учасник АТО, пройшов Дебальцево) детальніше зупинився на програмах для учасників АТО. «Кожен має можливість поїхати у санаторій. Для цього треба тільки звернутися у службу соцзахисту і написати заяву, – каже Сергій Кузнєв. – Також кожен учасник АТО повинен пройти психологічну реабілітацію. Адже люди, які пройшли через бойові дії, міняють своє психологічну поведінку. Всі ті стресові ситуації, через які військовий пройшов, найшвидше будуть помічати ті люди, які його оточують. На жаль, всі центри з психологічної реабілітації розташовані за межами Закарпаття. А такі мають бути в кожному регіоні».

За словами Сергія Кузнєва, на сьогодні виділені конкретні гроші на перенавчання учасників бойових дій. В районах гроші вже надійшли, вони можуть використовуватися для професійної адаптації учасників бойових дій. Є також домовленості з автошколою на навчання для отримання водійських прав для учасників АТО, формуються групи. 

«На жаль, не задіяна робота з учасниками бойових дій з глибинки. Ми б хотіли, щоб люди зверталися до нас. Кожен учасник бойових дій повинен отримати допомогу», – додав Сергій Кузнєв.  

Іван Балашов також продемонстрував спеціальний довідник для учасників бойових дій, де вміщено вся необхідна юридична, консультаційна інформація. « «Така книжка має бути у кожного атошника, – каже Іван Балашов. – На жаль, нема кому перевидати  довідник. Шукаємо спонсорів».

За словами Іван Балашова, візьметься держслужба і за військово-патріотичне виховання. «На превеликий жаль у військкомісаріатах нема черг. Ні на строкову службу, ні на мобілізацію, - коментує полковник. – Із Закарпаття за два останній роки у вищі військові навчальні заклади вступило всього 2 людини». Складна ситуація із спеціалістами військової освіти в області. З 18 районних викладачів військову освіту мають тільки дві особи. 

Адреса  сектору у Закарпатській області Державної служби України у справах ветеранів війни і учасників антитерористичної операції: м.Ужгород, вул.. Гойди,8 , каб 410, тел 614295 телефон, моб. 0505401532 Іван Балашов

26 листопада 2015р.

Теги: ветеран, АТО

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини