Звіт ТВС по подіях 11 липня в Мукачеві: силовики займалися не своїми обов'язками, а контрабандою підакцизних товарів, наркотиків

Потоки контрабанди через український кордон забезпечують цілі фабрики і заводи, розташовані по обидва боки кордону України з суміжними країнами. Бенефіціарами нелегального бізнесу виступають керівники регіональних силових структур - МВС і СБУ. До таких скандальним висновків дійшла тимчасова слідча комісія Верховної Ради, яка розслідує обставини трагедії в Мукачево, де чотири місяці тому під час перестрілки між «Правим сектором» і міліцією загинуло кілька людей.

Звіт ТВС по подіях 11 липня в Мукачеві: силовики займалися не своїми обов'язками, а контрабандою підакцизних товарів, наркотиків

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування обставин конфлікту в Закарпатській області (ТСК) напередодні завершила роботу. Її підсумки невтішні: розслідуючи криваву драму, що сталася в Мукачеві 11 липня, депутати виявили ахові масштаби контрабанди на західному кордоні країни. На їхнє переконання, саме боротьба за прикордонну прогалину стала приводом для гучної на всю Європу перестрілки на Закарпатті. Більше того, парламентарії прийшли до висновку: кришування нелегальних транскордонних потоків здійснюється місцевими структурами силових відомств і політиками. Протистояння між СБУ та МВС у цій справі настільки велике, що в парламенті навіть сумніваються в успіху розслідування - кожен правоохоронний орган має свою версію подій.

Нагадаємо, 11 липня в Мукачеві сталося збройне зіткнення із застосуванням вогнепальної зброї, гранат і гранатометів між представниками «Правого сектора» і співробітниками міліції. Постраждали понад десяти осіб, у тому числі цивільні особи і співробітники міліції. Трагічний інцидент розслідують СБУ, МВС і прокуратура, завдяки яким депутати ТСК змогли відновити картину подій.

11 липня 2015 близько 13:00 більш десятка людей Закарпатського «Правого сектора» перекрили джипами дорогу біля спортивно-оздоровчого комплексу «Антарес» у Мукачеві. На одному з чотирьох позашляховиків був встановлений тримач для кулемета.

Тим часом у спорткомплексі проходила зустріч представників «Правого сектора» з народним депутатом України Михайлом Ланьом, під час якої один з представників «Правого сектора» вистрілив у охоронця закладу (згодом він помер).

Протягом півгодини з боку заблокованою дороги пролунали кілька попереджувальних пострілів у повітря, а частина озброєних чоловіків з «Правого сектора» зайшла на територію «Антареса».

У цей час на місце прибули співробітники місцевої міліції на чолі з її начальником Віталієм Шимоняком, які загородили шляху від'їзду «Правому сектору» службовими автомобілями.

Шимоняк спробував вступити в переговори, але представники ПС зробили попереджувальні постріли, зажадавши від міліціонерів скласти зброю. Зрештою, їм вдалося вирватися - протаранивши джипами міліцейські машини, вони попрямували в бік Ужгорода.

Був оголошений план «Перехоплення». Для затримання керівник місцевої міліції направив оперативну групу з двох десятків співробітників до АЗС «Народна» на автодорозі «Київ-Чоп», де міліціонери виставили посилений блок-пост.

Дорогу перегородили службовими автомобілями. Через кілька хвилин «гості» прибули і, зупинившись за 100 метрів, здійснили попереджувальні постріли з кулемета. Співробітники міліції відповіли тим же.

Після цього відбулися переговори між замначальника УМВС України в Закарпатській області Василем Русином і керівником закарпатського «Правого сектора» Романом Стойкою. Під час короткої розмови останній відмовився здатися.

Згодом прибуло підкріплення - рота міліції громадської безпеки особливого призначення.

Почався бій, причому, за даними Генпрокуратури, саме співробітники УМВС першими відкрили вогонь на враження, убивши двох людей і поранивши чотирьох з числа бійців «Правого сектора».

Як уточнюється у висновках ТСК, тоді виникла реальна загроза пожежі та вибуху на АЗС, при цьому співробітники МВС навіть не перекрили доступ до місця подій цивільним особам та автомобілям. Вогнепальні й осколкові поранення на блок-пості отримали сім міліціонерів і п'ять чоловік, які опинилися на місці події абсолютно випадково.

Учасникам бійні з числа «Правого сектора», що вижили, вдалося сховатися. Їхні машини пізніше знайдуть біля села Лавки - вони кинули їх там, сховавшись у лісі.

В операції по затриманню МВС задіяла 250 своїх співробітників.

Слідом за втікачами були спрямовані пошукові групи з підрозділів по боротьбі організованою злочинністю. Міліція також виставила п`ять блок-постів на в'їздах в Закарпатську область, а 12 груп блокування чергували на виходах з лісових масивів. Ще 11 загороджувальних постів перевіряли автотранспорт на дорогах.

Ключовий висновок депутатів у розслідуванні цього конфлікту, до якого прийшла тимчасова слідча комісія: «Генпрокуратура, МВС і СБУ по-різному оцінюють події, які відбулися 11 липня 2015 в Мукачеві. По суті, кожне з правоохоронних відомств має свою версію щодо цього збройного конфлікту».

Нижче ми наводимо ключові факти, на яких акцентує увагу кожне з силових відомств, тим самим, протиставляючи свою версію версіями колег з інших правоохоронних органів.

Версія МВС

У Закарпатській області з березня 2013 року по липень 2015 року діяла злочинна організація під керівництвом Романа Стойки (керівник закарпатського «Правого сектора»). Нібито, це «злочинне угруповання» здійснювала особливо тяжкі злочини, в тому числі, викрадення людей, утримання заручників, займалася рекетом.

Серед іншого уточнюється, що рік тому у Львівській області було затримано автомобіль з представниками «Правого сектора», який незаконно перевозив зброю і боєприпаси з зони АТО. В автомобілі було знайдено зброю співробітника УСБУ в Закарпатській області Василя Щадея.

Висновок МВС: це вказує на тісні зв'язки між представниками «Правого сектора» і співробітниками СБУ.

Нібито, є й інші докази зв'язків есбеушника Щадея з «Правим сектором». У міліції уточнили, що причетні до подій у Мукачевому, раніше також «відзначилися» в п'яти інших кримінальних злочинах в 2014-2015 роках.

Більше того, рідний брат Романа Стойки - Богдан Стойка - є співробітником Центрального апарату Служби безпеки України. На думку МВС, він міг інформувати «Правий сектор» про дії СБУ під час пошуку причетних до стрілянини в Мукачеві. Це, на думку міліції, може свідчити про ухилення СБУ від проведенні всебічного об'єктивного розслідування.

Версія СБУ

За інформацією спецслужби, зустріч в спортивному клубі «Антарес» між народним депутатом Михайлом Ланьом і закарпатським «Правим сектором» була результатом домовленостей між представником ПС Артуром Керімовим і помічником Ланя - Артуром Пашкуляком. (Уточнюється, що номер телефона Керімова Пашкуляку дав згаданий вище Щадей. Останній знайомий з помічником нардепа близько трьох років - вони разом займалися в мукачівській школі бойового самбо. З Керімовим Щадей познайомився в кінці 2014-го в зоні АТО).

Як стверджує СБУ, що трапився в Мукачеві передувало загострення відносин між місцевим «Правим сектором» та керівництвом МВС у Закарпатській області в особі Сергія Шаранича.

Нібито, за три дні до конфлікту між трьома активістами «Правого сектора» і співробітниками патрульно-постової служби відбулася сварка, під час якої міліціонери погрожували бійцям «фізичним знищенням».

Поки розгорявся конфлікт, один з представників міліції викликав слідчо-оперативну групу і подзвонив особам, що «входять до складу злочинного угруповання, підконтрольного народному депутату України Ланьо», - розповіли в СБУ.

Згідно з версією Служби безпеки, незабаром «одному з лідерів ПС подзвонив невідомий на ім'я «Артур» («права рука» Ланьо - СБУ) і в загрозливій формі призначив зустріч на 11 липня 2015 в ресторані «Червоний дракон» (територія спорткомплексу «Антарес» в Мукачеві).

«Правий сектор» почав готуватися до «стрілки» (саме так називають цю зустріч в СБУ - ред.), У тому числі, до застосування фізичної сили, а результатом цієї зустрічі стали відомі події, що мали трагічні наслідки», - йдеться в матеріалах СБУ.

Версія Генпрокуратури

Згідно з інформацією ГПУ, досудове розслідування «перебуває на особистому контролі Віктора Шокіна».

Одним з найбільш важливих фактів, встановлених ГПУ, - першими стрілянину на поразку відкрили саме співробітники МВС, убивши двох людей і поранивши чотирьох з числа бійців «Правого сектора».

У той же час про причини і умови, що сприяли вчиненню злочинів, Генпрокуратура поки не готова звітувати - про це «буде поінформовано за результатами досудового розслідування зазначених кримінальних виробництв».

При цьому в Генпрокуратурі поінформували про те, що після втечі в карпатському лісі було знайдено тіло одного померлого і двох поранених представників «Правого сектора». Згодом були затримані ще двоє, які добровільно склали зброю і здалися правоохоронним органам. Пізніше в лісовому масиві затримали ще двох.

Висновки Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради

Після аналізу інформації від правоохоронних органів, тимчасова слідча комісія зробила висновок: після Революції Гідності держоргани Закарпатської області «продовжили роботу в звичайному для себе режимі, характерні ознаки якого: клановість, корумпованість, кругова порука, кумівство, недосконала кадрова політика, низький рівень розслідування кримінальних злочинів, приховування злочинної діяльності ».

Керівництво прокуратури, УМВС та УСБУ області протягом 2014-2015 років не приділяла уваги заходам з ліквідації збройних злочинних груп, обплутаних корумпованими зв'язками в органах влади, займалися контрабандою підакцизних товарів, наркотиків. Відповідні розслідування передчасно закривалися без необхідних слідчих дій і з надуманих мотивів.

Депутати зазначили, що надзвичайно гостро стоїть проблема корупції в органах митної та прикордонної служб, особливо навколо тютюнової контрабанди. Її масштаби свідчать про вибудувану і розгалужену мережу забезпечення з обох сторін держкордону. У висновку ТСК наводяться показові факти, надані правоохоронними органами. Наприклад, нерідкісні випадки, коли контрабандисти перетинали кордон на малих літаках. Останній випадок був зафіксований у березні 2015 року.

У свою чергу, депутати, проаналізувавши статистику правоохоронних органів по боротьбі з контрабандою, прийшли до висновку, що результати протидії не відображають її справжніх масштабів.

Адже, згідно з інформацією, якою володіють депутати, на територіях суміжних держав існують спеціально побудовані фабрики і заводи з виробництва відповідних товарів (зокрема, тютюнових виробів). Ці товари переміщуються в Україні та по її території, маркуються, як вироблені в Україні, з подальшим легальним переправленням за кордон. Є підстави вважати, що подібні схеми розроблені для багатьох видів товарів і їх обсяг обчислюється мільярдами гривень.

За даними експертів, в 2013 році ринок нелегальних сигарет в Україні оцінювався в 44-47 млрд гривень. У 2014 році збитки держави тільки від недоотримання акцизного збору з нелегального тютюну склали більше 2 млрд гривень.

Роль СБУ та МВС у контрабанді

ТСК звернула увагу на інформацію МВС про те, що рідний брат підозрюваного Романа Стойки - Богдан Стойка - є співробітником Центрального апарату СБУ. Це викликає підозру в тому, що він міг інформувати злочинців про хід розслідування Службою безпеки перестрілки в Мукачеві.

У висновках тимчасової слідчої комісії зазначається, що керівник Антитерористичного центру СБУ Віталій Маліков не побачив підстав для службового розслідування про можливу участь підлеглого - Богдана Стойки - у діяльності закарпатської злочинної групи. «Така позиція одного з топ-керівників Служби безпеки України «може свідчити про ухилення СБУ від проведення всебічного розслідування», йдеться у висновках ТСК.

У матеріалах парламентського розслідування є свідчення, що нардеп Віктор Балога знаходивися в місці, де після збройного конфлікту переховувалися представники «Правого сектора». Депутати висловлюють припущення, що цей парламентарій міг мати й інші несанкціоновані контакти з підозрюваними особами, однак доказів цьому не наводять.

Підводячи підсумок, депутати зробили висновки: останні два роки через неефективну діяльності СБУ щодо протиправних дій за участю «Правого сектора», позаслужбових неформальних і сімейних зв'язків підозрюваного Романа Стойки зі співробітниками Служби безпеки, злочинці «відчували безкарність і вседозволеність».

Вони наполягають також на перевірці дій Володимира Гелетея, який керував невдалою пошуковою операцією втікачів.

Водночас, на думку нардепів, слід підтвердити або спростувати інформацію про те, що колишній начальник УМВС у Закарпатській області Сергій Шаранич «звинуватив СБУ в «кришуванні» «Правого сектора», поставці йому зброї, виконанні замовних акцій», при цьому, використовуючи конфлікт активістів «Правого сектора» з прокурором Закарпатської області, нібито, сам схиляв останнього до спільних дій з нейтралізації осередку «Правого сектора» в регіоні.

У депутатів накопичилося багато питань до правоохоронних органів. Наприклад, вони хочуть ще встановити, чому місцева міліція не змогла запобігти конфлікту в Мукачево, в той час як протягом тривалого періоду вела слідчі дії та оперативно-розшукові заходи по «Правому сектору» в області.

Більше того, на той момент мер міста Золтан Ленд'єл повідомив парламентаріїв, що особисто попереджав начальника мукачівської міліції про намічену розбиранні між Ланьо і «Правим сектором».

Висновки слідчої комісії

- Збройний конфлікт значною мірою був спровокований діями керівництва УМВС та УСБУ в Закарпатській області. Правоохоронні структури області боролися за встановлення контролю за контрабандними потоками.

- Необхідно з'ясувати роль в конфлікті народних депутатів Віктора Балоги, Михайла Ланьо, Дмитра Яроша, екс-керівників УМВС у Закарпатській області Сергія Шаранича та УСБУ в Закарпатській області Володимира Гелетея.

- У безрезультатному пошуку учасників конфлікту можуть бути особисто зацікавлені представники силових структур, деякі з них залишаються на своїх посадах (зокрема, перший заступник начальника УСБУ в Закарпатській області Володимир Гелетей та заступник начальника УМВС у Закарпатській області Василь Русин).

- Головною причиною конфлікту стало з'ясування відносин між представниками основних політико-бізнесових угруповань Закарпатської області щодо контролю над контрабандними потоками через державний кордон.

- Контрабанда була і залишається одним з ключових факторів, що визначають не тільки стан корупції та організованої злочинності, а й економічну, політичну і соціальну ситуацію в Закарпатській області.

- Невідкладними заходами є встановлення «політичних кураторів» контрабанди.

17 листопада 2015р.

Теги: ТСК, Правий сектор, Михайло Ланьо, Сергій Шаранич, міліція

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 5
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 2
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини