На Закарпатті створено Клуб гірськолижних зон області

Перша історична зустріч представників гірськолижних зон Закарпаття відбулася в селищі Вишково, Хустського району. На зустрічі були присутні представники 7 із 9 районів, де працюють гірськолижні витяги: Великоберезнянщина, Перечинщина, Воловеччина, Міжгірщина, Рахівщина, Тячівщина, Хустщина.

На Закарпатті створено Клуб гірськолижних зон області

Директори, власники, інструктори познайомилися та обговорили спільні питання і проблеми, а саме роботу зимових шкіл, нелегальних інструкторів, травматичності на схилах, конфлікти зі сніговими скутерами, постійної відео-трансляції, літній сезон на схилах, створення календаря роботи, юридичний супровід діяльності гірськолижних витягів.

Завершився перший з'їзд-форум представників гірськолижних зон Закарпаття створенням Клубу гірськолижних зон Закарпаття.

Серед питань, що обговорювалися представниками підприємств краю, які надають послуги канатних доріг, підйомників на гірськолижних курортах Закарпаття, напередодні нового сезону були питання засніження трас, безпеки гірсько-лижних трас, робота інструкторів, захист інтересів.

Позитивним є той момент, що основні гірськолижні зони Красія, Драгобрат та Пилипець є учасниками всеукраїнських змагань. Але на сьогодні нема єдиного календаря подій, який зміг би інформувати не лише любителів лиж, але й інших туристів та стимулювати їх візит у гори.

Допомоги у просуванні, розвитку потенціалу потребують як існуючі, так і новостворені витяги.

Представники гірськолижних трасс відзначили ряд проблем та питань, які так чи інакше виникають у процесі діяльності та потребують тих чи інших рішень, а саме:

Проектно-архітектурних рішень. На сьогодні багато проблем пов’язаних з тим, що виділення землі, будівництво канатних доріг, та прилеглої інфраструктури

Експлуатації канатних доріг та підйомників у цілому. Перевірка технічного стану, профілактика корозії та старіння металу, агрегатів та матеріалів.

Будівництва та експлуатації системи штучного засніження. Альтернативи природному повинні бути. Зрозуміло це дорого, але ці питання слід вивчати та шукати альтернативні рішення.

Безпеки гірськолижних трас. Потрібно працювати з лижниками та формувати культуру поведінки на трасі. Лижники повинні бути відповідальними за свої дії на схилах гір. Адже, рівень на навики дуже відрізняються.

Захист від лавин (окремі зони). В Закарпатті існує загроза сходу снігових лавин, часто її провокують ті ж самі лижники, сноубордисти. З цим слід працювати, та запобігати.

Догляд за гірськолижними і лижними трасами. Всі думають про сезон, але доглядати за трасами потрібно й у міжсезоння. Лише якісний підхід й комплексне управління протягом цілого року здатні підвищити безпеку та якість траси.

Будівництво сноупарків. Послуги на ці проекти мають попит, та здатні підвищувати привабливість територій.

Пропускні і касові системи. Питання посилення контролю пропуску відвідувачів, запровадження гнучких систем обліку, ціноутворення.

Системи інформації та зв’язку. Впровадження практичних систем передачі інформації, відеокамери, інтернет зв’язок.

Послуги на горі (харчування, допомога). Відвідувачі гірськолижних схилів потребують якісних послуг. Про це теж треба подбати, адже це буде приваблювати й інших туристів.

Сервіс та прокат на гірськолижних комплексах. Розвиток додаткових послуг, співпраця з компаніями виробниками, продажу спорядження.

Дитячі гірськолижні гірки. Вчити кататись на лижах, сноубордах потрібно в окремих місцях, де дітям було б безпечно. На трасах слід вводити градацію розмежування катання за віком.

Адміністрування та управління, юридичний захист інтересів. Паспорти та проекти схилів, поведінка на схилах, безпека туристів, укладання угод, захист інтересів та прав сторін.

Робота навчальних центрів, підготовка інструкторів та персоналу. Це питання дуже важливе, з огляду на безпеку та якість послуг.

Гірськолижна поліція, чи патруль. Учасники зібрання, одноголосно висловили підтримку думки, що потрібно вирішувати питання безпеки на території гірськолижних трас та курортів. Це б могли зробити патрулі, чи спеціалізований підрозділ поліції. Всі розуміють, що сьогодні такого права у охоронців нема, але робота патруля, чи поліцейського повинна бути направлена на підвищення безпеки відвідувачів гірськолижних трас. Адже, відвідувач траси повинен себе безпечно почувати, а тих хто перевищує швидкість, катається у стані алкогольного сп’яніння, несе загрозу життю, здоров’ю інших, не дотримується правил громадського порядку потрібно знімати з траси, та притягувати до адміністративних покарань, згідно законодавства.

Протягом наступних днів буде створено інформаційний пакет щодо діючих витягів та послуг на гірськолижних зонах Закарпаття, повідомляє «Турінформ Закарпаття».

16 листопада 2015р.

Теги: гірськолижні зони

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини