В Ужгороді відбулася прем’єра книги Івана Хланти "Літературно-мистецьке життя Копашнова" (ФОТО)

В читальній залі відділу обслуговування юнацтва Закарпатської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва з успіхом відбулася прем’єра книги заслуженого діяча мистецтв України Івана Хланти "Літературно-мистецьке життя Копашнова".

В Ужгороді відбулася прем’єра книги Івана Хланти "Літературно-мистецьке життя Копашнова" (ФОТО)

Упродовж творчих літ в цьому культурно-освітньому закладі відбулося найбільше презентацій відомого фольклориста і краєзнавця. Нове видання доповнило список його 90 книжок, серед яких фундаментальними є «Пісня над Карпатами», «Закарпатський вертеп», «Літературне Закарпаття у XX столітті», «Вчора була неділенька», «Ой видно село», «Пісні Іршавщини», «Народні пісні українців Банату (Румунія)», «Співанки Закарпатських гір і долин» та інші.

«Літературно-мистецьке життя Копашнова» увібрало історико-біографічні матеріали про діячів літератури, культури та мистецтва, які побували в Народному літературно-мистецькому музеї Копашнова, виступали перед учнями та вчителями місцевої школи і про яких широко і розлого розповідають музейні експонати.

У 2005 році Іван Васильович ініціював створення у рідному селі Копашневі Народного літературно-мистецького музею, у якому нині зберігається понад 3 тисяч експонатів. Весь матеріал зібраний ним самим. У музеї можна ознайомитися з біографією і творчістю всіх письменників Закарпаття. Найбільше їх родом з Мукачівщини, Іршавщини, Хустщини, Міжгірщини та інших районів області. За останні десять років сюди навідалося уже десятки-сотні знаних особистостей краю –  письменники і художники,  журналісти, педагоги та інші.

Учасників презентації потішила внучка фольклориста Вероніка Хланта, учениця ЗОШ №6 ім. В.Гренджі-Донського, яка виконала вірш про рідне село Копашново. А гостями свята були слухачі курсів підвищення кваліфікації вчителів образотворчого мистецтва, української мови та літератури Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти та чимало відомих особистостей міста та краю, нариси та статті про яких увійшли до книги. Саме вони – заслужений працівник культури України Василь Габорець, художник Василь Вовчок, архітектор Петро Гайович, літературознавець Дмитро Федака, журналістка і поетеса Ірина Гармасій, голова Закарпатського  об’єднання спілки краєзнавців України Михайло Делеган, педагог  Дравицької ЗОШ I-III ст. Ганна Ковач, бібліотекар Центральної дитячої бібліотеки «Казка» Олена Левко, фотохудожник Семен Мельник, педагог і автор книг про с. Пацканьово Марія Панько та інші, висловлювали слова вдячності науковцю і великому працелюбу Івану Хланті за сподвижництво у збереженні духовної спадщини рідного народу, імен талановитих людей, що творять його долю.

Ірина Гармасій привітала фольклориста від імені голови Всеукараїнського об’єднання «Письменники Бойківщини» Любові Рудавської-Вовк та колег-письменників, членами якого є. Від себе подякувала за допомогу в підготовці збірника українських народних пісень «Пісня – то моє життя», записаних з уст її матері Анни Опришко в рідному селі Голобутів на Стрийщині. «Спасибі Вам, Іване Васильовичу, за  Франкове «Пісня і праця – великі дві сили», про що мені часто нагадували. На Різдво буде десять років, як Ви вперше побували у батьківській хаті, розпочали запис пісень. Поруч з Вами розумію, що зробила в житті щось дуже важливе». – Зазначила ужгородська поетеса.

Фольклор давно став сутністю життя Івана Хланти. Він належить до тих науковців, які без галасу й самореклами спокійно й зосереджено кладуть свою цеглину в храм духовності України. Проте науковець відомий не лише як фольклорист, але й педагог, літературознавець, бібліограф. Його авторству належить 20 біобібліографічних покажчиків про видатних діячів культури Закарпаття, а саме: Володимира Ладижця, Петра Лінтура, Степана Жупанина, Семена Панька, Юрія Керекеша, Петра Угляренка, Василя Вовчка, Миколу Рішка, Василя Пагирю, Омеляна Довганича, Миколу Зимомрю, Івана Сенька, Василя Микитася, Івана Чопея та інших. А найбільший з покажчиків – «Літературне Закарпаття у ХХ столітті» – справедливо вважається нашою літературною енциклопедією.

 

Тетяна Вудмаска, завідувачка відділом обслуговування юнацтва ЗОДЮБ

13 листопада 2015р.

Теги: Іван Хланта, життя Копашнова

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини