Олександр Конюшок: Надійність міліцейської служби охорони, якій 29 жовтня виповнюється 55 років, майже стовідсоткова

Сьогодні Державні службі охороні при МВС України виповнюється 55 років. З цієї нагоди у п’ятницю, 26 жовтня, в Ужгороді у приміщенні Закарпатської обласної філармонії відбулися урочистості, головними героями яких стали співробітники Відділу Державної служби охорони при УМВС України в Закарпатській області. Пропонуємо вашій увазі інтерв’ю власного кореспондента УКРІНФОРМ Ярослава Ядловського з головним держохоронцем Закарпаття полковником міліції Олександром КОНЮШКОМ.

Олександр Конюшок
Олександр Конюшок

"ОХОРОНЯЄМО БЛИЗЬКО ДВОХ ТИСЯЧ ОБ'ЄКТІВ..."

—  Отже, 29 жовтня — 55 років, як була створена міліцейська служба охорони (ДСО). Розкажіть трохи про її історію...

— Історія нашої структури починається з 1952 року, коли була прийнята постанова "Про створення служби позавідомчої охорони при міськрайвідділах внутрішніх справ". На неї покладалися обов'язки вартувати всі об'єкти народного господарства, їй підпорядкували й сторожову охорону. У наступному році затвердили "Положення про позавідомчу охорону". У 1966-му створені пункти централізованої охорони (ПЦО), а з 1967-го сторожову охорону на окремих об'єктах замінила міліцейська.

У 1975 р. були сформовані відділи та відділення позавідомчої охорони при всіх міськрайвідділах внутрішніх справ. До складу цих підрозділів входили міліцейська, сторожова та воєнізована охорона, а 10 серпня 1993 року постановою Кабінету Міністрів України затверджено "Положення про Державну службу охорони при Міністерстві внутрішніх справ". Власне, за цим положенням працюємо й досі.

— Олександре Володимировичу, ваші колеги з Києва на честь 55-річчя ДСО нещодавно здійснили сходження на гору Олімп у Греції. А як відзначатимуть ювілей міліцейські охоронці на Закарпатті?

— Наш юрисконсульт Петро Бронтерюк, полковник міліції у відставці, підготував книгу про службу охорони закарпатської міліції (друге, доповнене видання).

Крім того, учора в Ужгороді відбулися урочисті збори з участю керівництва УМВС, а також прес-конференція для журналістів та святковий концерт. Багатьох кращих працівників з нагоди ювілею премійовано.

—  На зборах, вочевидь, згадали й тих, хто стояв біля витоків ВДСО?

— Звичайно, не забули колишніх керівників служби, які багато зробили для її становлення і розвитку. Це — підполковники міліції Ілля Палагута, Василь Чикало, Микола Дацюк, Михайло Булеца, полковники Іван Маркуш, Василь Ребрей, Михайло Куцкір, Веніамін Дорошук, Костянтин Бігар.

— Яка вона, нинішня служба охорони при УМВС України в Закарпатській області?

— У системі ВДСО при УМВС зайнято понад 600 чоловік, 300 з них — співробітники міліції, а інші 300 — працівники цивільної охорони, технічної сфери, спеціалісти і службовці. У складі ВДСО діють спецпідрозділ "Титан", який займається супроводом цінних вантажів, охороною фізичних осіб і т.д., а також служба інкасації. Майже у всіх районах краю охоронні функції виконують міліцейська та цивільна охорона. З огляду на потреби часу об'єднано пункти централізованого спостереження Ужгородського та Мукачівського міжрайонних відділів ДСО, співробітники яких забезпечують цілодобове спостереження за об'єктами, особистим майном громадян у Сваляві, Берегові, Хусті, Тячеві, Перечині, Чопі та Міжгір'ї.

Наш відділ забезпечує захист більш як 1870 об'єктів, 545 приміщень з особистим майном громадян, 50 кредитно-фінансових установ. 1369 об'єктів охороняються з допомогою технічних засобів і знаходяться під наглядом на пунктах централізованого спостереження, 24 обслуговуються постами цивільної охорони, а 22 — постами охорони міліцейської.

ЯКЩО БАЖАЄТЕ СТАТИ КЛІЄНТОМ ВДСО ПРИ УМВС...

— Кілька слів про вашу клієнтуру...

— Свою безпеку нам довірили кредитно-фінансові установи Закарпаття, обласна держадміністрація, золотополіметалева фабрика, закарпатські музеї — краєзнавчий, архітектури і побуту, художній, ЗАТ "Ужгородський коньячний завод" та інші підприємства, установи й організації.

—  Пане полковнику, а яка надійність міліцейської служби охорони?

— Скажемо так: майже стовідсоткова.

— Майже?..

— Принаймні в останні роки на закарпатських об'єктах, взятих під нашу охорону, крадіжок не було.

— А якщо все-таки щось станеться: ніхто ж від крадіжки не застрахований...

— Якраз застрахований: у нашій системі діє своя страхова компанія, яка компенсує всі втрати, понесені власником об'єкта з вини нашої служби.

— На ринку охоронних послуг у вас нині чимало конкурентів — приватних структур. Чим "бере" клієнта ДСО?

—  Наша служба — єдина, якій дозволено здійснювати охоронні послуги з використанням вогнепальної зброї. Вже це суттєво підвищує надійність охорони. Крім того, ми впроваджуємо в практику новітні технології, застосовуємо сучасну техніку. Словом, приваблюємо замовників високою надійністю охорони і культурою обслуговування, здатністю організувати охорону об'єкта у будь-якому  місці, навіть там, де немає телефонного зв'язку...

— Якщо клієнт, так би мовити, "дозрів": куди йому звертатися?

— Прошу телефонувати на наші номери: т/факс 3-50-46, 61-57-57.

— Ваш підрозділ діє на засадах самофінансування та повного госпрозрахунку...

— Так, хоча ДСО є державною структурою, але працює, як бізнесова структура. Ми сплачуємо податки державі, за свої кошти закуповуємо службовий автотранспорт, зброю, засоби зв'язку, індивідуального захисту працівників і т.д. Скажімо, цьогоріч середньомісячний дохід на одного працівника становить 2500 гривень. У поточному році ВДСО при УМВС сплатив податків до бюджету та відрахувань до фондів соціального захисту на суму понад 4,5 мільйона гривень.

ОХОРОННА СЛУЖБА — НЕБЕЗПЕЧНА І СКЛАДНА...

— Співробітники ВДСО при УМВС, крім охоронних функцій, здійснюють і суто міліцейські - беруть участь у боротьбі зі злочинністю...

— Так, тільки у поточному році працівники нашої служби безпосередньо розкрили 49 злочинів за-гальнокримінальної спрямованості, 4 злочини попереджено на об'єктах, які знаходяться під нашою охороною. А з участю працівників ВДСО розкрито й попереджено понад 740 кримінально-карних діянь.

— Отже, Олександре Володимировичу, робота у системі Державної служби охорони досить небезпечна...

— Так, невипадково ми видаємо нашим працівникам вогнепальну зброю. Адже й злочинці часто йдуть "на діло" озброєними. Маємо і втрати. Зокрема, під час виконання службових обов'язків загинули співробітники ДСО старшина міліції Василь Каптур, прапорщик Михайло Кемінь, молодший сержант Іван Мишко, сержант Олексій Подрез, капітан Михайло Кедик. У ці ювілейні дні ми з вдячністю і шаною згадуємо цих людей. Вони — приклад для тих, хто став на їхнє місце. Ми їх ніколи не забудемо. Вічна їм пам'ять!

— У дні свят прийнято згадувати й відзначати кращих працівників. Вочевидь, є такі й у ВДСО при УМВС...

— Звісно, є. І таких чимало. Передусім хотів би відзначити начальника міжрайонного відділу ДСО при Мукачівському міськвідділі майора міліції Івана Коструба, начальника ПЦС з Виноградова Володимира Угрина, міліціонера Ужгородського МВДСО старшину Станіслава Граба, молодшого інспектора спецпідрозділу "Титан" прапорщика Володимира Малейка, міліціонера Мукачівського МВДСО Івана Возбергера, молодшого інспектора-кінолога групи затримання з Хуста Віктора Джугу, міліціонера-кінолога групи затримання Рахівського ВДСО старшину Миколу Цюперяка, міліціонера-водія групи затримання з Виноградова старшину Віталія Лендєла, помічника чергового Ужгородського МВДСО Павла Валька, працівницю цивільної охорони зі Сваляви Софію Фалес, електромонтера Мукачівського МВДСО Михайла Шелестая та інших. Всі вони заслуговують доброго слова, їм вдячні наші клієнти.

— І наостанок... Що побажаєте своїм колегам і підлеглим з нагоди 55-річчя Державної служби охорони?

— Насамперед — міцного здоров'я і щастя. Нехай доля щедро обдарує всіх миром і злагодою у домівках, сімейним благополуччям, різними життєвими гараздами. Божої благодаті всім, успіхів у службі, нових здобутків на благо рідної Вітчизни!

— Спасибі за розмову. І вас із ювілеєм!

Інтерв'ю взяв Ярослав Ядловський
29 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини