В Ужгороді визначили переможців конкурсу живопису імені Адальберта Ерделі (ФОТО)

23 жовтня в Ужгороді підбили підсумки І-го Всеукраїнського конкурсу живопису імені Адальберта Ерделі. Всього у творчих змаганнях узяли участь 25 студентів із 11 вишів України.

В Ужгороді визначили переможців конкурсу живопису імені Адальберта Ерделі (ФОТО)

Судіювало професійне журі­ – президент Національної академії мистецтв України Андрій Чебикін, викладач Полтавського національного педагогічного університету ім.В.Короленка Олександр Тарасенко, провідні художники Закарпаття Володимир Микита, Василь Скакандій та Антон Ковач – під головуванням ректора Закарпатського художнього інституту Івана Небесника.

Конкурсантам належало виконати живописний твір під час пленеру, що проходив учора, 22 жовтня, на території Ужгородського скансену. На думку Народного художника України Василя Скакандія, середовище для пленеру підібрано дуже вдало. "Новий погляд на старе село – це завжди цікаво. Молоді живописці прониклись тутешньою атмосферою, але, пропустивши її крізь призму власного хисту, в результаті представили нам роботи, не подібні між собою і, хоча виконана всього за день, добірка цілком заслуговує масштабного представлення". Таку ж думку висловив і начальник управління культури Закарпатської ОДА та пообіцяв підтримку в експонуванні робіт у якомусь із виставкових залів Ужгорода. Також Юрій Глеба побажав учасникам, аби натхнення, віднайдене на Закарпатті, проявилось і в наступних їхніх роботах та приваблювало надалі приїздити сюди, бо ж Срібна Земля повниться чудовими краєвидами і культурними пам’ятками, вартими ока художника. 

Крім того, Закарпаття заряджене неймовірною творчою енергетикою видатних митців, зокрема, Адальберта Ерделі. На переконання Андрія Чебикіна, закономірно, що такий конкурс засновано в одній із живописних столиць України. "Так само, логічною буде і поява тут академії. Вона стане четвертою після Київської, Харківської та Львівської. Ми довго працювали й над тим, щоби створити академію на Півдні – в Криму, та через відомі події нині це неможливо. Зате найближчим часом матимемо вже два потужні виші на Заході – в серці України і в найбільш європейській її часині". 

Для створення академії на Закарпатті є всі підстави: як історичне підґрунтя, так і сучасна мистецька репутація області, вагомий внесок у творення якої здійснює саме Закарпатський художній інститут. Сьогодні в ньому працює 42 педагоги, серед яких 30 доцентів та 4 професори. В науковому потенціалі вишу можна пересвідчитись, приміром, завдяки престижній щорічній Міжнародній науково-практичній конференції "Ерделівські читання". А ось конкурс із живопису – нова можливість самоствердитись для студентів, заодно – це ще один проект, присвячений покровителеві вишу – Адальберту Ерделі. Конкурс також приурочено до 70-річчя з часу утворення першого мистецького закладу в краї, яке виповнюється у березні 2016 року. Символічно, що саме в ювілейний рік інститут стане академією (з початком наступного навчального року).

Після урочистого вступу, оголосили переможців І-го Всеукраїнського конкурсу живопису імені Адальберта Ерделі та вручили відповідні сертифікати: 

1. Гран-прі – Маргарита Романенко (ДЗ "Луганський національний університет ім.Т.Шевченка");

2. Номінація "За технічне володіння матеріалом" – Анастасія Щетиніна (Харківська державна академія дизайну і мистецтв);

3. Номінація "За стилістичну організацію у висвітленні теми" – Ірина Ворона-Балтазюк (Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури);

4. Номінація "За продовження традицій закарпатської школи живопису" – Віра Воробок (Закарпатський художній інститут).

Власні нагороди – почесні дипломи НАМУ – вручив президент Андрій Чебикін. Його фаворитами стали вже згадані Маргарита Романенко, Ірина Ворона-Балтазюк та Віра Воробок, а також Микола Крикун (Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія).

Всі учасники творчих змагань одержали цінні альбомні видання, книги та приладдя для живопису, повідомили Закарпаття онлайн в Управлінні культури Закарпатської ОДА.

23 жовтня 2015р.

Теги: конкурс, живопис, Ерделі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини