Цьогоріч заходи фестивалю Docudays UA в Ужгороді об'єднає пропаганда

В Ужгороді відбулася прес-конференція організаторів XII-го мандрівного фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS UA, який стартує в Ужгороді 16 жовтня і триватиме до 5 листопада.

Цьогоріч заходи фестивалю Docudays UA в Ужгороді об'єднає пропаганда

Цьогорічні заходи фестивалю об’єднані темою «Пропаганда», оскільки увага всіх українців прикута до війни на Сході. Цю війну називають гібридною, бо розв’язана вона задовго до пострілів, у першу чергу, зброєю медіа та пропаганди. Тому ужгородський Docudays UA відкриється 16 жовтня, о 18:30 у Виставковому центрі “ILKO” (вул. Кошицька, 28) фільмом з програми ПРОПАГАНДА «Звідки з'являється пил і куди зникають гроші» Тійто Оясоо та Ене-Лііс Семпері. На закритті фестивалю 24 жовтня буде показано стрічку «Це моя земля» Тамари Ерде. Обидві відео-роботи торкаються важливих сфер суспільного життя – освіти та політики.

Цього року, за словами директора Благодійної організації «Комітет Медичної допомоги в Закарпатті» Наталії Кабацій, фестиваль має окремий відділ «Ефект Грузії», оскільки пропаганду почали активно застосовувати ще під час відомих грузинських подій. Ввели і нову програму «Docu-діти».

Відкриє програму естонський фільм «Звідки з’являється пил і куди зникають гроші», дещо іронічний. Триватимуть і правозахисні заходи. Так, відома російська фотограф, журналіст і письменниця Вікторія Івлєва представить власну книгу «Мандрівка, или Путешествие фейсбучного червя по Украине». Авторка після Майдану подорожувала Україною, навіть вивозила людей із окупованих територій, поки сама не потрапила до полону. «Навіть у Росії є люди, які стараються боротися із пропагандою і я думаю, що активним людям з Ужгорода, цікаво буде з нею познайомитися, - каже Н. Кабацій. – Гостя також поділиться власним досвідом життя в Росії, роботи журналістом. Це буде дуже цікава зустріч (17 жовтня о 18.30 у приміщенні Будинку профспілок на вул. Руській)».   

Також у програмі – фільм про Абхазію, фільм на тематику життя батьків із дітьми з обмеженими можливостями (зокрема, як їх «відпускати» у самостійне доросле життя), фільм про кохання, стрічка «Вбивство шахтарів», фільм про конфлікт Ізраїлю і Палестини (викладання історії та перекручування фактів).

Вдруге в рамках фестивалю відбудеться конкурс творчих робіт та фотографій "Права людини в Ужгороді очима дітей", 5 листопада буде виставка кращих робіт школярів у номінаціях: кращий малюнок, вірш, оповідання, фотографія. Це дозволить школярам творчо глянути на проблеми захисту прав людини, прав дітей, їх проаналізувати і поділитися через творчість своїми роздумами.

Також буде організовано захід «Жива книга», на якому молодь зможе поспілкуватися з вимушеними переселенцями, представниками національних та етнічних груп, відомими людьми міста.

Вхід на усі покази є вільним. Фестиваль – не комерційний і не політичний. Є і короткометражні фільми для діток, повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському прес-клубі.

 
14 жовтня 2015р.

Теги: Docudays, пропаганда

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини