В УжНУ відкрили музей-колекцію відомої україністки Словаччини Олени Рудловчак (ВІДЕО)

У Всеукраїнський день бібліотек в УжНУ відбулося урочисте засідання з нагоди відкриття музею-колекції видатної україністки Словаччини, уродженки Закарпаття Олени Рудловчак.

В УжНУ відкрили музей-колекцію відомої україністки Словаччини Олени Рудловчак (ВІДЕО)

У заході взяли участь працівники бібліотеки, ветерани бібліотечної справи, викладачі та студенти УжНУ, а також поважні гості: ректор УжНУ Володимир Смоланка, проректор Мирослава Лендьел, генеральний консул Словаччини в Україні Янка Бур’янова, іноземний академік НАН України Микола Мушинка, донька Олени Рудловчак Марія Дуфкова-Рудловчак, ректор Закарпатського художнього інституту Іван Небесник, проректор ЗХІ Наталія Ребрик, декан філологічного факультету Галина Шумицька, подруга дослідниці Мілада Бренішінова, академік Володимир Микита, журналіст Олександр Гаврош, директор видавництва «Ґражда» Іван Ребрик.

Модератором заходу стала директор Наукової бібліотеки УжНУ Марія Медведь, яка розпочала урочисту частину привітанням працівників бібліотеки з професійним святом, а також із 70-річчям книгозбірні УжНУ. Пані Марія зауважила, що зустрічати ювілей заведено здобутками: «Лише за цей місяць маємо їх кілька: це комп’ютеризація відділу гуманітарної навчальної літератури, відкриття угорськомовної бібліотеки ім. М.Берчені. А сьогодні відкриваємо ще одне унікальне зібрання – музей-колекцію дослідниці Олени Рудловчак».

З привітальними словами до присутніх  звернувся і ректор Володимир Смоланка, який підкреслив важливу роль бібліотеки у навчальному процесі, подякував її працівникам за самовіддану працю, а також зауважив, що книгозбірня УжНУ – одна з найкращих в Україні. Після вітання ректор вручив подяки за вагомі успіхи у роботі всім відділам бібліотеки УжНУ.

Привітала працівників книгозбірні з професійним святом і генеральний консул Словаччини в Україні Янка Бур’янова, підкресливши, що доробок великої українки у Словаччині повернувся до України, на Закарпаття. «Спадщина Олени Рудловчак буде оздобою, прикрасою вашого університету. Я поважаю науковий доробок цієї жінки, її внесок у вивчення слов’янських літератур. Дякую всім і кожному, хто допомагав у створенні цього музею, особливо Миколі Мушинці, який протягом багатьох років дбав про цю колекцію, зберігаючи її для майбутніх поколінь. Ще раз вітаю університет з таким великим надбанням», – підсумувала пані консул.

Микола Мушинка поділився, що дуже щасливий, бо заповіт Олени Михайлівни виконано – її праці знайшли прихисток в університеті, почесним доктором якого вона є. Пан академік зауважив: «Олена Рудловчак не бачила у Пряшеві шляхів застосування своєї бібліотеки. А дуже хотіла, щоб надбаним нею користувалися й далі. Тішить, що книги з приватної бібліотеки дослідниці, а також архівні матеріали зберігатимуться на Закарпатті, де вона народилася, виросла, куди її довго не пускали, бо для Радянської України була зрадницею. Олена Михайлівна мріяла, щоб її праці опинилися в Ужгороді. Сьогодні це сталося».

На завершення свого виступу професор подякував усім, хто допоміг зреалізувати мрію дослідниці, а також побажав, аби подаровану наукову спадщину використовували, черпали з неї нові знання, адже там є багато матеріалів, які сама Олена Рудловчак опрацювати не встигла.

Зворушливою була промова доньки дослідниці Марії Дуфкової-Рудловчак. Пані Марія привітала бібліотекарів зі святом, зауваживши, що саме у книгозбірнях зафіксовано все, що трапляється у житті людей, тому побажала, аби всі події в житті були добрими. Також заперечила, що це вона зробила подарунок УжНУ: «Не я, а ви зробили добре діло для всієї моєї сім’ї. Був час повної зневіри, коли я не знала, що буде з книгами, працями моєї мами… А потім пан Мушинка, ректор Володимир Смоланка, декан Галина Шумицька та інші люди взялися допомогти. І я уклінно дякую за це. А ще дякую викладачам вашого вишу, які, передаючи свої знання студентам, не забувають про наше минуле – те, з чого ми виросли. Так працювала моя мама». Підсумувала свій виступ пані Дуфкова-Рудловчак згадкою про те, що її мати співпрацювала з працівниками університету, тому дуже добре, що «робота моєї мами вернулася під вашу стріху».

Присутні також мали змогу почути, як усе починалося, від людей, що безпосередньо працювали над створенням музею-колекції на всіх етапах: подружжя Ребриків, декана філологічного факультету Галини Шумицької та завідувача кафедри соціології і соціальної роботи Федора Шандора.

У роботі над облаштуванням музею взяв участь і Закарпатський художній інститут. Так, студенти ЗХІ за підтримки ректора, професора Івана Небесника, розробили дизайн музею-колекції. Пан Небесник сказав, що роль ЗХІ дуже скромна у створенні цього куточка, але він радий долучитися до доброї справи і вдячний усім, хто сприяв реалізації цього проекту.

Завершився захід урочистим відкриттям музею-колекції Олени Рудловчак. Символічну стрічку перерізали ректор УжНУ та донька дослідниці. Після цього до музею запросили всіх зацікавлених.

За матеріалами Медіацентр УжНУ

03 жовтня 2015р.

Теги: Рудловчак, музей, УжНУ

НОВИНИ: Соціо

11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
23:14
/ 4
Рік Августина Волошина
» Всі новини