На газопроводі "Вояни – Ужгород" протестують віртуальний реверс газу з ЄС

Україна має намір з оператором газотранспортної системи Словаччини – компанією Eustream протестувати віртуальний реверс природного газу на газопроводі «Вояни - Ужгород», що в майбутньому дасть змогу ліквідувати посередництво російського «Газпрому» за транзит газу через українську ГТС.

На газопроводі "Вояни – Ужгород" протестують віртуальний реверс газу з ЄС

Про це на Комітеті Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки заявив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігор Діденко.

«У дискусіях з Мінфіном ухвалено рішення про те, що ми проекспериментуємо цю операцію на трубі «Вояни – Ужгород», на якій існує цивілізований партнер Eustream – словацька транспортна компанія, і цивілізований, як ми вважаємо, партнер «Укртрансгаз» НАК «Нафтогаз», – сказав Діденко.

Цю заяву заступник міністра озвучив на комітеті, представляючи законопроект №3074 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу».

Діденко нагадав, що віртуальний реверс газу дасть можливість Україні купувати газ у європейських компаній без його фізичного переміщення.

«Ми сьогодні купуємо газ по реверсу, і йдеться про те, що ми хочемо мати можливість отримувати газ з віртуального реверсу. Тобто, якщо ми повинні доставити газпромівський газ у кількості 100 одиниць на західний кордон, а 30 одиниць цього газу йде в компанію RWE, то, купуючи у компанії RWE ці 30 одиниць газу, нам не потрібно здійснювати його фізичне переміщення», – сказав чиновник.

За його словами, цим законопроектом в Митний кодекс вноситься поняття і можливість віртуального реверсу, але лише за умови погодження з постачальником газу. 

«Тобто, якщо ми зараз захочемо провести цю операцію з «Газпромом», а вони будуть проти, то ця операція не підпадає під умови віртуального реверсу – УНІАН)», - сказав Діденко.

При цьому він зазначив, що завдяки експериментальному віртуальному реверсу з Eustream Україна зможе отримати досвід роботи, який необхідний для участі в дискусіях з європейськими компаніями та Єврокомісією щодо усунення посередництва «Газпрому» при транспортуванні газу через українську ГТС.

«Провівши один сезон або на кілька місяців роботи з Eustream, ми вже за домовленістю з Єврокомісією будемо мати можливість, скажімо так, більш жорстко працювати з європейськими компаніями, аби вони більш жорстко працювали з «Газпромом» для того, аби цю операцію розвивати і на весь газ, який йде зі сходу на захід», - підсумував Діденко.

Після цього голова комітету Микола Мартиненко запропонував присутнім на засіданні народним депутатам рекомендувати законопроект для розгляду в профільному комітеті.

«Шановні колеги, абсолютно зрозуміла і проста норма. Пропоную за основу і в цілому рекомендувати профільному комітету», - сказав Мартиненко.

Дану пропозицію голови комітету депутати підтримали.

Як повідомляв УНІАН, Україна з 2013 року обговорює з Угорщиною і Словаччиною можливості організації так званого віртуального реверсу газу, який передбачає відбір Україною обсягів газу, які йдуть від «Газпрому», і компенсацію цих обсягів європейськими операторами, в тому числі німецькою компанією RWE. На даний момент проведено вже кілька раундів таких переговорів, однак поки що цей варіант не передбачений у договірних відносинах між країнами.

Наприкінці травня 2015 року Україна й Угорщина підписали договір про газовий інтерконнектор, який ліквідує потребу в будівництві фізичних потужностей щодо постачання газу між країнами.

Для початку роботи за новою угодою «Укртрансгазу» необхідні шіппер-коди, які надають інформацію про потоки газу, їх спрямування, обсяги, час, замовників, одержувачів і т. п.

На сьогодні «Укртрансгаз» не може повноцінно співпрацювати з операторами суміжних ГТС країн - членів Євросоюзу через наявну схему їх взаємодії з «Газпромом». Ця схема утворилася за радянських часів і не відповідає сучасному законодавству Енергетичного співтовариства, членом якого є Україна.

«Газпром» не надає українській стороні шіппер-коди чи інформацію про окремі партії газу, який він транспортує територією України. На газовимірювальних станціях на західному кордоні України весь обсяг газу передається компанії Gazprom Export – дочірньому підприємству «Газпрому». Після цього «Газпром» передає газ сусіднім з Україною операторам ГТС, розкриваючи їм шіппер-коди.

16 вересня 2015р.

Теги: реверс, Вояни, Eustream

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини