Ужгородці, що намагаються зберегти парк з озером, звернулися до Москаля

Ініціативна група громадян, що провадить громадянську кампанію за збереження парку «Перемога» у місті Ужгороді, звернулася з відкритим листом до голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля. Ужгородці пояснили свою позицію і попросили сприяння у віднайденні альтернативного рішення щодо хоспісу, зокрема задля зупинення корупційної теми із затвердження змін до генерального плану міста загалом.

Ужгородці, що намагаються зберегти парк з озером, звернулися до Москаля

Голові Закарпатської ОДА

п. Москалю Г.Г.

 

ВІДКРИТЕ  ЗВЕРНЕННЯ

Шановний Геннадій Геннадійовичу!

Ми, Ініціативна група громадян, провадимо громадянську кампанію за збереження парку «Перемога» у місті Ужгороді на усіх 7 га поки що незабудованої зеленої зони. Наш парк розташований в центрі густозаселеного житлового кварталу. Він був закладений ще у 80-х рр. як ландшафтний парк із штучною водоймою у центрі відомою в народі як «Кірпічка», де мешкає понад 7000 ужгородців із загальною площею понад 13,8 га. Інших зелених зон у цих житлових кварталах немає. На сьогодні, не забудованою залишилось тільки 7 га зеленої зони…

Ми виступаємо за те, щоб території парку (точніше, тому, що від неї залишилось), відновили статус зеленої зони і в подальшому там стали неможливі будь-які забудови. У злочинних змінах до генерального плану міста цей парк відсутній. В сучасній рекреаційній зоні має з’явитись тотальна забудова торгово-розважальних об’єктів, а також хоспіс, 5-9-ти поверхові житлові будинки, тощо.

У 2007 році 6 га парку «Перемога» таємно було віддано в оренду ТОВ «Ужгород-Маркет» для будівництва торгівельно-розважального комплексу. 25.06.2015 тимчасова комісія з перевірки цільового використання орендованих земельних ділянок на території парку встановила, що ТОВ «Ужгород-Маркет» використовує орендовані землі з порушенням законодавства про оренду комунального майна.

Ми вимагаємо невідкладного розірвання злочинного договору оренди, однак міська рада утримується від логічного звернення до суду. Нещодавно прокуратурою Закарпатської області розпочато кримінальне провадження за фактом підроблення документів службовими особами Ужгородської міськради зі зміни цільового призначення земель парку і передачі їх в оренду.

Разом з тим, міська рада намагається ухвалити рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення єдиної поки що вільної земельної ділянки на території парку релігійній організації «Монастир святого Антонія Падевського Чину Братів Менших Францисканів Мукачівської Греко-католицької Єпархії» земельної ділянки площею 0,9326 га для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій по вул. Заньковецької, б/н та передати її в постійне користування.

Ця земельна ділянка є частиною території зеленої зони парку «Перемога». При землевідводі не повинно бути порушено Закону України «Про мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах», а так само не повинно бути порушено обмеження визначенні Водним кодексом України.

Ми не проти будівництва хоспісу. Такий заклад безсумнівно потрібен в Ужгороді, але в належному і пристосованому місці аби відповідати усім державним стандартам. Ми свідомі того, що заклад на 25 місць не в змозі задовольнити попит ужгородців на таку благодійну послугу. Тому таке рішення має бути системним та ухваленим у взаємозв’язку із регіональною цільовою програмою з відповідним фінансуванням з бюджету.

Таке питання вже давно назріло і перезріло, адже ініціативи з розвитку паліативної допомоги локально з’являються у Мукачеві, Виноградові та інших містах області, але без єдиної регіональної стратегії, що звісно шкодить справі.

Опісля укрупнення громад багато діючих медичних закладів буде припинено шляхом приєднання. Напр., невирішена доля залізничної лікарні у м. Ужгороді, де усіх пацієнтів було переадресовано до УЦМКЛ. Звідси, персонал лікарні та сам заклад можна перепрофілювати і зберегти робочі місця. Подібна ситуація є наявною по всій області. Також можливе державно-приватне партнерство. У підпорядкуванні обласної ради на території міста є кілька медичних закладів, які можуть бути передані в т.ч. під приватну ініціативу монахів.

З цього приводу були проведені громадські слухання 17.06.2015, де думки громади розділились. Було створено робочу групу для врегулювання спірних питань між ініціативною групою мешканців кварталу та релігійною громадою стосовно збереження парку та будівництва хоспісу.

На разі, міська рада відмовляється надати альтернативне рішення щодо хоспісу, зробивши з громади заручника корупційної теми із затвердження змін до генерального плану міста загалом.

У зв’язку з цим, просимо допомоги у пошуку іншої альтернативної ділянки в Ужгороді під будівництво хоспісу в тому числі на території вивільнених медичних закладів, а також ініціювати розвиток мережі комунальних хоспісів з відповідним цільовим фінансуванням на 2016-2020 рр.

14 вересня 2015р.

Теги: хоспіс, парк Перемога, Кірпічка

Коментарі

111111111111 2015-09-15 / 10:19:40
Старожил знає, що говорить - у нас всі роботи по благоустрою міста: ремонт доріг, встановлення вуличного освітлення, світлофорів і пішохідних переходів, ремонти і облагородження прибудинкових територій, запуск фонтанів і цілодобового водопостачання - це все приурочено до виборів і благополучно все припиняється і забуваються обіцянки, як тільки підраховано голоси. Так було Н-ну кількість років підряд, і так буде і зараз - немає абсолютно ніяких передпосилань, щоб цього разу було щось інакше.

Старожилу 2015-09-15 / 08:33:00
Хто піднімав? Щось ти мутиш...

І звідки ти знаєш, як буде?

Старожил 2015-09-15 / 07:01:27
5 років тому перед виборами також піднімали питання про створення тут парку. Пройшли в міськраду і відразу забули. Парку, як не було, так і нема. Так само буде і зараз.

Микола 2015-09-15 / 00:14:13
Молодці!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини