Контрабандні війни на Закарпатті: "відкритий наступ" на прикордонників

Контрабандисти, схоже, пішли у "відкритий наступ" на прикордонників, які намагаються чинити опір їхньому бізнесу. Лише за останні місяці було зафіксовано з десяток фактів погроз, залякувань і побиття працівників ДПС.

Затриманий мукачівськими прикордонниками підозрюваний у контрабанді сигарет
Затриманий мукачівськими прикордонниками підозрюваний у контрабанді сигарет

Сигарети і нелегали - основний промисел дрібних контрабандистів на Закарпатті. Свій транскордонний бізнес в обхід пунктів пропуску через так звану “зеленку” (неофіційні шляхи перетину держкордону - ред.) вони вибудували давно. Утім, відшліфовані роками схеми нещодавно почали руйнуватися. Причин тому декілька: це і криваві розбірки бійців "Правого сектору" з місцевими ділками, які привернули світову увагу до західних кордонів України, і задекларована Державною прикордонною службою (ДПС) жорстка боротьба з контрабандою, і реальна чистка кордонів у сусідніх країнах-членах ЄС, які провели масові арешти серед службових осіб, задіяних в контрабандних схемах.

Ці фактори значно ускладнили роботу не стільки великих контрабандистів, яких "покривають" високі можновладці, а саме дрібних, які працювали на місцевому рівні й отримували від контрабанди в рази менші, але стабільні прибутки. Принаймні, саме такий висновок випливає з аналітичної довідки, яку DW надали в Мукачівському прикордонному загоні. Усі затримані в останні місяці контрабандисти - це жителі прикордонних сіл, які намагалися переправляти до ЄС незначні партії цигарок. Усі конфлікти також виникали саме з дрібними місцевими перемитниками.

Часом перемитники кидають товар посеред поля, тікаючи від працівників ДПС

Часом перемитники кидають товар посеред поля, тікаючи від працівників ДПС

Різка реакція на боротьбу з контрабандою

Дедалі частіше під час спроб затримати перевізників нелегальних мігрантів чи перемитників сигарет прикордонники змушені застосовувати зброю. Поки що це здебільшого лише попереджувальні постріли в повітря, щоб вгамувати чи зупинити порушників, які поводять себе агресивно і готові чинити опір, кажуть у прес-службі Мукачівського прикордонного загону. Там стверджують, що останнім часом кожна рішуча дія прикордонників викликає різку протидію контрабандистів.

За інформацією прес-служби, лише влітку 2015 року було зафіксовано вісім випадків, коли службовим особам ДПС погрожували фізичною розправою або знищенням майна. Три справи спрямовані до міліції та внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Щодо решти - тривають внутрішні розслідування. Усі конфлікти виникали через припинення спроб нелегально переправити цигарки через "зелений" кордон.

Минулого тижня погрози прикордонникам надійшли і від перевізників нелегальних мігрантів. Одинадцятьох нелегалів і двох їхніх провідників мукачівські прикордонники зупинили усього за кілька кроків від українсько-угорського кордону. Це сталося неподалік від села Косино Берегівського району. Під час затримання працівникам ДПС довелося застосувати зброю - настільки агресивними були провідники.

Окрім контрабанди сигарет, активно процвітає на Закарпатті й бізнес із перевезення нелегалів

Окрім контрабанди сигарет, активно процвітає на Закарпатті й "бізнес" із перевезення нелегалів

У підсумку з’ясувалося, що порушниками закону були місцеві жителі. Їх ще не встигли доправити на прикордонну заставу, як працівникам ДПС вже почали надходити дзвінки з погрозами. Невідомі особи вимагали негайно відпустити затриманих, інакше обіцяли жорстоко поквитатися з прикордонниками. Зокрема, погрожували спалити майно, розповідають у мукачівському відділі ДПС.

Від словесних погроз - до фізичної розправи

Між тим у Хустському районі контрабандисти перейшли від словесних погроз до реальної фізичної розправи з прикордонниками. Вони побили місцевого 45-річного працівника ДПС. Із заявою про побиття чоловік звернувся до міліції. Постраждалий повідомив, що кілька чоловіків прийшли до нього додому й після словесних погроз почали завдавати ударів. Цей інцидент він пов'язує зі своєю професійною діяльністю, адже напередодні затримав 12 ящиків контрабандних цигарок. Правоохоронці того ж дня затримали одного з нападників. Ним виявився односелець постраждалого, якого у селі знають як перемитника. У розмові з DW речниця Хустського райвідділу міліції Агнеса Куртяк повідомила, що розслідування по цій справі триває, проводиться низка експертиз.

Між тим дехто на Закарпатті вважає, що всі ці напади і погрози прикордонникам є лише наслідком переділу контрабандних потоків або підвищення "грошових винагород" за поступки з боку ДПС. Про це в розмові з DW говорить один з мобілізованих до лав ДПС військовослужбовців, який не називає свого прізвища, щоб не наразитися на небезпеку. Колись він вже працював на кордоні, але звільнився ще в середині 1990-х років. Чоловік стверджує, що через велику увагу до контрабанди, "тарифи" за сприяння нелегальному бізнесу на кордоні значно зросли. Це не влаштовує контрабандистів, тому вони й вдаються до розбірок, каже він. Неофіційно на це натякають навіть правоохоронці, але відкрито говорити не хочуть.

Спільні зусилля контрабандистів

Про те, що контрабандисти почали групуватися й разом відстоювати свій незаконний бізнес, свідчать одразу два нещодавні інциденти. Наприкінці серпня на ділянці відділу прикордонної служби “Солотвино”, що на українсько-румунському кордоні, прикордонники затримали місцевого жителя під час спроби переправити в Румунію 12 ящиків цигарок.

Інший резонансний випадок трапився на Рахівщині. Співробітники СБУ і військової прокуратури піймали на хабарі місцевого прикордонника. За сприяння в переправленні до Румунії партії цигарок він сподівався отримати 480 доларів США хабаря. Контрабандисти, з якими, як підозрюють, співпрацював працівник ДПС, кинулися визволяти затриманого. Дійшло до бійки і навіть стрілянини, внаслідок якої постраждали двоє співробітників СБУ. Цю справу вже розслідували й наприкінці серпня скерували до суду. За інформацією прес-центру Рахівського райвідділу міліції, організатору спротиву інкримінують втручання в роботу правоохоронців, а також вчинення насильства щодо силовиків під час виконання ними професійних обов'язків. Йому загрожує до 10 років ув’язнення.Затриманий встиг здійснити телефонних дзвінок - і вже за лічені хвилини на місце події прибуло понад два десятка агресивно налаштованих осіб. Вони оточили прикордонників і й почали погрожувати фізичною розправою, якщо ті не відпустять зловмисника. Конфлікт вдалося пригасити лише за допомогою правоохоронців. У Мукачівському прикордонному загоні стверджують: майже всі, хто приїхав виручати контрабандиста, також причетні до контрабанди і не раз потрапляли до їхніх рук

Лише з допомогою місцевих

Утім, більшість жителів сіл на кордоні з Угорщиною та Румунією все ж на боці прикордонників. Вони активно з ними співрацюють, повідомляють про злочини на кордоні. Саме завдяки співпраці місцевих затримують і нелегалів, і перемитників цигарок, розповідають у прикордонній служюі. Факт швидкого й незаконного збагачення обурює тих, хто власною працею заробляє на життя. У прикордонних селах багато людей займаються фермерством і зеленим туризмом. Гучні контрабандні розбірки шкодять їхньому чесному промислу. Від цього страждає й імідж Закарпаття. Люди певні, що за порушення на кордоні слід повернути кримінальну відповідальність. Бо наразі затримані контрабандисти здебільшого відбуваються лише незначними штрафами.

 

Наталя Зотова, DW.com

10 вересня 2015р.

Теги: контрабанда, прикордонник

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини