Як зупинити незаконну вирубку лісу на Закарпатті?

Хто незаконно вирубує ліс на Закарпатті, отримує за свою роботу незначні гроші й першим потрапляє під удар правосуддя. Водночас замовники-високопосадовці збагачуються на лісі й здебільшого залишаються безкарними.

Як зупинити незаконну вирубку лісу на Закарпатті?

У 1998 та 2001 роках Закарпаття буквально потонуло під водою, яка зійшла з гір. Десятки затоплених сіл, тисячі зруйнованих будинків і навіть смерті. Тоді науковці в один голос заявили, що причиною катастрофи стало варварське і безконтрольне господарювання в лісах Карпат. Трагедія згуртувала не лише українських вчених, а й іноземних. Вони почали міркувати, як уберегти ліси. У перші роки після катастрофи їх підтримували і чиновники. Була прийнята низка законів, в тому числі про заборону вивезення за кордон необробленої деревини. На території області побільшало національних парків, а частину унікальних пралісів внесли до всесвітньої екологічної спадщини.

Після руйнівних повеней 1998 та 2001 років причиною катастроф називали масову вирубку лісів

Новий губернатор - нові порядки

Утім, в останні роки безконтрольне господарювання в лісах знову набуло загрозливих масштабів. На вакханалію у закарпатських лісах звернув увагу й новопризначений голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Боротьбу з нею він розпочав з розпорядження, яким заборонив видавати "сертифікати про походження лісоматеріалів круглих та виготовлених із них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій у частині експорту круглих необроблених матеріалів". Без таких сертифікатів деревину за кордон не вивезти.

Власне, 1 листопада набуде чинності Закон України, яким також забороняють експорт лісу-кругляка. "Поки закон не набрав чинності, вирубують усе, що можна й не можна. Куди не їду по області - всюди лісовози. Мало того, що вивозять кругляк, то ще й розбивають у спеку дороги. Цьому необхідно покласти край, інакше до 1 листопада Карпати залишаться лисими,” - заявив днями Москаль.

Вантажівки з лісом на дорогах Закарпаття

Основні покупці - українці

Колишній працівник міліції, а нині юрист громадської організації "Громадський конвент" Роман Богуславський, вважає, що заборона експорту не тільки не врятує ліси від незаконних вирубок. "Основний покупець - українець, а тому боротись треба не регуляторними методами, а шляхом застосування реального кримінального покарання”, - переконаний Богуславський.

За словами активіста, наразі система покарань не працює, бо в схемах незаконних рубок задіяні силовики, зокрема відділ внутрішньої безпеки УМВС. "Це завжди був їхній хліб. Плюс деякі крихти перепадають керівництву райвідділів (міліції - Ред.) у районах, де проводиться інтенсивна заготівля деревини. Спільно вони закривали всі питання по постах ДАІ, по відсутності перевірок незаконних пилорам”, - розповідає Роман Богуславський. Він каже, що це не єдині кримінальні схеми: “Завжди існували ті, хто домовлялися спочатку з лісівниками і лише потім давали хабарі працівникам ДАІ, щоб переправити деревину до місця призначення. Також використовувались фіктивні документи про походження продукту”.

Останнім часом - у зв'язку з антиконтрабандною кампанією нового керівництва області і встановленням постів на всіх основних автошляхах регіону - пересування лісовозів дещо ускладнилось. Більшість фур рухається з правильно оформленими документами, але це не вирішило проблему - хіба що перевело її у інше русло. “Так, якщо особа оформлює під вирубку ділянку і отримує легальні папери, то паралельно може провести рубку ще на 5-6 таких самих за розміром ділянок лісу і всі вони будуть транспортуватись за одними й тими ж документами”, - пояснює Богуславський.

Безкарність - основна причина безладу?

Гучних кримінальних вироків щодо незаконного вирубування деревини на Закарпатті ніколи не було. До рук правосуддя потрапляють здебільшого дрібні виконавці, а не замовники. Але й ці справи спускаються на гальмах. Місцеві чиновники лісової галузі запевняють, що звільняють зі своїх лав недобросовісних працівників. За даними управління лісового господарства Закарпатської ОДА, з початку цього року ними виявлено 221 лісопорушення на суму збитків понад 4,5 мільйона гривень. Утім, відшкодувати вдалося менше двох відсотків збитків - за рахунок добровільно сплачених штрафів. Решту справ передали правоохоронцям. Інформації про покарання винуватців поки що немає.

У прокуратурі Закарпатської області повідомили, що наразі розслідують 58 кримінальних проваджень стосовно порушення в лісовій галузі. З них дев'ять випадків - щодо зловживання службовим становищем з боку посадовців лісової галузі. Серед підозрюваних - працівники Синевирського та Ужанського національних парків, чиновники управління лісогосподарства та деяких місцевих лісництв. Крім того, 116 кримінальних справ залишається у провадженні правоохоронців. Деякі справи вже скеровані до суду, але вироків також поки нема.


Жодного порятунку без реформи

Утім, навіть якщо ці кримінальні справи будуть росзслідувані неупереджено й за грати потраплять усі особи, задіяні в злочинних схемах, цього буде замало, щоб врятувати ліси від варварського вирубування, переконані природоохоронці. Президентка громадської організації "Екосфера" Оксана Станкевич-Волосянчук переконана, що галузь потрібно реформувати. Нині фінансова система лісогосподарювання побудована так, що усі податки йдуть в держбюджет, а коштів зворотніх нема ні на зарплати, ні на відновлення лісів, каже вона. Така ситуація, на її думку, лише підштовхує лісників до зловживання й різних махінацій. Реформа лісової галузі змінить схеми лісогосподарювання, зробить їх прозорими й унеможливить фінансові й корупційні зловживання, переконана активістка. Однак утілювати подібну реформу в життя уряд не поспішає.

 

Наталя Зотова, DW.com

08 вересня 2015р.

Теги: ліс, вирубка, деревина

Коментарі

Іван 2023-11-30 / 18:17:19
Зупиніть лісних мажорів в селі Лавки скоро буде футбольне поле замість ліса.

ліс 2020-03-23 / 12:00:46
Зупинити, бо попливе все закарпаття, буде пізно, і гроші не допоможуть, одумайтесь,поки є шанс змінити

Іnka 2020-03-23 / 11:55:59
Бережіть ліс,дерева,тваринок,рибки- це наш з вами спільний дім земля !!!!

Зайчик 2020-03-23 / 11:51:57
Терміново заборонити вирубка лісів !!!!!!!

леший 2016-03-02 / 22:00:50
Всем лесникам. лесничим воро-бизнесменам надоруки рубить прямо на етих пнях.Чтоб все издалека узнавали берукий- значит вор. Иного пути нет.

Михайло 2015-09-23 / 16:18:45
Зупинити вирубку лісів у Карпатах дуже просто. Необхідно всім посадовим особам - від голів ОДА, РДА, сільрад, прокурорів, начальників міліції до дільничних міліціонерів не сидіти в кабінетах та писати необхідні цифри в звітах про ніби-то боротьбу з цим злом, а щоденно бувати на лісосіках. Місце їх знаходження не є секретом. Нагально просимо почати з урочища Ведмежа на Свалявщині, бо там родовища цілющих мінеральних вод, а лісу все менші площі, а потічки зовсім сухі. Тому, новий водогін - порятунок тимчасовий, а головне - короткотерміновий!

Парк 2015-09-17 / 14:32:38
Люба реформа галузi лicогосподарювання це ЗАПОВIДНИК (ПАРК) бо в Ясiня ДЛМП хто бiльше краде того бiльшу кiлькiсть разiв призначають та перепризначують на керiвнi посади, злодiй мiняе злодiя по черзi так охороняють лiс вiд власних пилорам та пилорам своiх родин. ПАРК i тiльки.

Граб 2015-09-17 / 14:15:08
ЗАПОВIДНИК !!! доки не приберемо те що нагосподарювали а потiм - як у Цивiлiзацii а не як папуаси крадемо самi в себе за рахунок дiтей власних та заради збагачення керiвникiв ДЛМП яким за рахунок папiрцiв кольору смереки вдаеться мiнятися мiсцями тай красти зараз та вiд майбутнiх поколiнь - тiльки ПАРК на 50 рокiв - а там може Бог розум наверне

Читатель 2015-09-16 / 20:33:34
Цитата: «Для сравнения отметим, что рентабельность производственной деятельности Прикарпатского производственного объединения имени 60-летия Советской Украины составляет 11,8 млн. руб. [14], а ежегодный ущерб от наводнений достигает в среднем 20 млн. руб. [19] (Украинские Карпаты. Природа. Киев: «Наукова думка», 1988. Цитата со стр.197).
Следовательно, лес в горах выполняет очень важные экологические функции, поэтому сплошные рубки должны быть категорически запрещены. Допустимы только рубки по уходу за лесом. Мы видим, что тучи есть, а дождя все нет. Одна из причин в том, что из-за уничтожения леса, уменьшилась концентрация в воздухе легких, отрицательно заряженных частиц, которые вызывают осадки, а их особенно много продуцируют хвойные деревья. Если не выживает ель, более живучи сосна и пихта. Но надо срочно делать посадки.

vasja 2015-09-11 / 14:00:22
Як зупинити вирубку лiсiв на закарпаттi?!??!!??!Елементарно:розтрiляти спочатку всю закарпатську обл адмiнiстрацiю а потiм верховну раду в киевi!!!!! Пiсля цього мало хто захоче вирубати лiси i косити бабло!!!!!!!

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 2
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини