Через спалахи на Закарпатті МОЗ анонсувало розробку оперативного плану дій щодо контролю над ситуацією з поліомієлітом

У Міністерстві охорони здоров’я України (МОЗ) відбулося засідання Координаційної робочої групи з питань підтримки статусу країни, вільної від поліомієліту. МОЗ разом із колегами з ВООЗ та ЮНІСЕФ розпочали розробку плану реагування, щоб зупинити розповсюдження вірусу.

Відповідно до плану, передбачається створення штабу реагування при МОЗ, отримання 2-ї партії гуманітарної допомоги полівакцини, посилення заходів епідеміологічного нагляду через лабораторну мережу СЕС, направлення вакцини в регіони та розробка рекомендацій для національного і регіонального рівнів та для пацієнтів – дітей і батьків. Про це повідомили під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Ігор Перегінець, заступник міністра охорони здоров’я України, та міжнародні експерти з ВООЗ та ЮНІСЕФ.

«Ситуація на даний час у фазі активного планування і знаходиться повністю під контролем», - запевнив Ігор Перегінець. Він зазначив, що вже майже два роки міжнародні партнери активно попереджали Україну про загрозу спалаху захворювання у зв’язку з низькими показниками вакцинації,  і МОЗ розпочало підготовку до програми вакцинації ще навесні – зокрема, у травні отримали першу партію полівакцини від ВООЗ за сприяння уряду Канади. Зважаючи на цю попередню підготовку, МОЗ уже має певні напрацювання, але змінює характер кампанії вакцинації з профілактичної на «реагування на спалах». Детальний план вакцинації наразі перебуває на стадії розробки.

Шахін Хусейнов, експерт з імунізації Європейського бюро ВООЗ, повідомив, що у рамках кампанії передбачається вакцинація усіх дітей віком до 6 років, незалежно від того, чи були  вони вакциновані раніше. «Це дуже рідкісний випадок», - підкреслив він. – За останні 15 років у світі було лише 26 випадків спалахів цього рідкісного виду вакциноспорідненого поліовірусу, а спалахів вакциноспорідненого поліовірусу у цілому – 756 випадків. Останній такий спалах зафіксований на Мадагаскарі, і ось тепер маємо два випадки в Україні», - повідомив Шахін Хусейнов. Він наголосив, що у неналежних санітарно-епідеміологічних умовах у групу ризику потрапляють всі – і діти, і дорослі, - хто не був вакцинований. Щоправда, пояснив Драгослав Поповіч, представник ЮНІСЕФ в Україні, в Україні раніше дуже тривалий час застосовувалася оральна поліовакцина і більшість дорослих в Україні - вакциновані, тому для них загрози немає. «Зниження рівня вакцинації в Україні спостерігалося з 2008 року, тому, у першу чергу, необхідно імунізувати дітей, що народилися протягом останніх восьми років», - зазначив він.

Джованна Барбаріс, голова представництва ЮНІСЕФ в Україні, наголосила, що надзвичайно важливо інформувати населення про те, чим є поліомієліт і яку загрозу становить вакциноспоріднений поліовірус. «Лише 27% матерів розуміють, що поліовірус може спричинити параліч, - зазначила вона. - Кампанія вакцинації обов’язково має супроводжуватися відповідною інформаційною кампанією».

 

Ігор Перегінець зазначив, що у цілому у регіонах України є 60 тисяч доз вакцини, з них приблизно 2 тисячі – на Закарпатті. На складах знаходиться 600 тисяч доз інактивованої вакцини і 1 млн. 100 тис. доз оральної поліовакцини, що будуть розподілені і направлені у регіони протягом найближчих 1 – 1,5 тижнів. Наразі МОН очікує отримання наступну партію гуманітарної допомоги поліовакцини, після чого в Україні буде 3 млн. 700 тисяч доз оральної поліовакцини 1 млн. 100 тисяч доз інактивованої поліовакцини. «Вакцинація буде здійснюватися за державні кошти і, попри серйозність ситуації, без примусу», - запевнив заступник міністра охорони здоров’я України.

Нагадаємо, у Закарпатській області зафіксвали спалах поліомієліту, викликаний циркулюючим вакциноспорідненим поліовірусом типу І. Зараз діти, віком 4-х років  і 10 місяців, наразі вже починають одужувати. Вони проживали у різних населених пунктах, але встановили генетичну подібність виявленого збудника в обох випадках, що підтверджує активну циркуляцію вакциноспорідненого поліовірусу на цій території. 

Центр розташовано у приміщенні Українського дому (вул. Хрещатик 2), 1-й поверх. Телефони гарячої лінії +38 050 157 81 59, +38 097 412 26 22, електронна адреса press@uacrisis.org. Дізнайтеся більше на сайті Центру www.uacrisis.org, а також у соціальних мережах Facebook, Twitter, YouTube.

Український кризовий медіа-центр було створено у березні 2014 року зусиллями провідних українських експертів у галузі міжнародних відносин, комунікацій та зв'язків з громадськістю, які погодилися безоплатно надавати свій досвід і час для того, щоб допомогти Україні отримати сильний голос у глобальному діалозі навколо останніх подій. Центр не фінансується жодною політичною силою та є виключно громадським проектом. Завдання Центру - надавати світовій спільноті об'єктивну інформацію про події в Україні, виклики та загрози національній безпеці, зокрема у військовій, політичній, економічній, енергетичній, гуманітарній сферах. Центр надає підтримку всім представникам засобів масової інформації, які висвітлюють події в Україні. З початку роботи УКМЦ було проведено більше 1750 прес-брифінгів, у яких взяло участь 3800+ спікерів, серед яких державні посадовці, дипломати, експерти та громадські діячі. Було написано та розіслано 200+ оригінальних матеріалів для українських та міжнародних медіа. 4100+ представників українських та міжнародних медіа відвідали УКМЦ протягом всього часу роботи, 5800+ журналістів отримують прес-релізи від імені Центру. 17000+ запитів від ЗМІ було опрацьовано операторами гарячої лінії. Понад 50 фіксерів працювало з іноземними ЗМІ у регіонах України.

 
07 вересня 2015р.

Теги: поліомієліт, оперативний план

Коментарі

Степан Крук 2015-09-07 / 10:02:54
Хто буде впроваджувати ці заходи в Закарпатті, хто буде інформувати населення та проводити санітарно-просвітню роботу, коли управління охорони здоровя та і сам губернатор категорично заперечують факт наявності поліомієліту в Закарпатті??!

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини