Поліомієліт на Закарпатті: чи варто панікувати?

На Закарпатті підтверджено два випадки поліомієліту – захворювання, яке призводить до смерті або каліцтва дітей. Лікарі сперечаються, чи йдеться про смертельний тип вірусу. Діти без щеплення – у небезпеці.

Поліомієліт на Закарпатті: чи варто панікувати?

Інформація про ураження закарпатських дітей небезпечним поліомієлітом вразила місцевих санепідеміологів й інфекціоністів. Вони не заперечують, що цьогоріч в області було зареєстровано 12 випадків захворювання дітей на гострий в'ялий параліч. Щоб переконатися, чи це не поліомієліт, аналізи направляють у центральну лабораторію "Українського центру з контролю та моніторингу захворювання Міністерства охорони здоров'я України" та лабораторію Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) чи Інституту поліомієліту та вірусних енцефалітів імені Чумакова, що в Росії.

Результати досліджень: думки розділилися

Діти, у яких фахівці ВООЗ, за наданими закарпатськими медиками аналізами, підтвердили днями поліомієліт, потрапили до місцевих лікарень з симптомами гострого в'ялого параліча наприкінці червня і на початку липня. Мова йде про однорічну дитину з Рахівщини та чотирирічну з Тячівщини. Головний санітарний лікар Закарпаття Володимир Маркович, розповідає, що ці діти не були щеплені. В одному випадку через відмову батьків, в іншому – через постійні медичні протипокази. "Спалах поліомієліту у Закарпатській області викликаний циркулюючим вакциноспорідненим вірусом типу 1. Хоча діти живуть у різних місцях, у виявленого збудника встановлена генетична подібність вірусу у цих двох випадках, що підтверджує активну циркуляцію поліомієліту на цій території України. Відповідно до визначення ВООЗ, це трактується як спалах поліомієліту", - заявив заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець на прес-брифінгу у п'ятницю, 4 вересня.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль різко розкритикував заяви про спалах поліомієліту на Закарпатті. Він, як і більшість місцевих лікарів,певен, роздмухування паніки є безпідставним. "Діти вже одужали, старший хлопчик ходить у садочок. Жодної загрози для населення нема", - каже Москаль. Тому і протиепідеміологічних заходів в регіоні не планують. Мало того, збираються гучно відсвяткувати фестиваль "Рахівська бринза" у районі, де був зафіксований гострий в´ялий параліч.

Серед батьків почалася паніка

Натомысть у ВООЗ наполягають, що ситуація вкрай серйозна. Про небезпеку спалаху поліомієліту організація попереджала останні два роки. "Важливо розуміти, що ми бачимо тільки верхівку айсбергу. За цими двома, у яких виявлений вірус поліомієліту, стоїть більше двохсот дітей, які переносять вірус безсимптомно у легкій формі і від кожного з них вірус передаватиметься далі", - застерігає голова представництва ВООЗ в Україні Доріт Ніцан Калускі.

Багато батьків на Закарпатті, чиї діти не щеплені від поліомієліту, не на жарт перелякалися після інформації про цю недугу й повели дітей на щеплення. Але, наприклад, у Мукачівській обласній дитячій лікарні немає жодної ампули вакцини, хоча в МОЗ стверджують, що в регіоні є дві тисячі доз вакцини у запасі. З іншого боку є батьки, які переконані, що "вся ця суєта схожа на кількарічну історію зі свинячим грипом і таблетками "Таміфлю". Коли, через схожі загрозливі заяви, люди змітали з полиць аптек ці рятівні препарати.

Київські чиновники закликають не панікувати і обіцяють найближчим часом доставити необхідну кількість доз вакцини на Закарпаття та інші регіони. Для визначення першочергових заходів реагування на спалах поліомієліту був створений оперативний штаб з реагування та протидії розповсюдженню захворювання. Туди запросили представників міжнародних організацій ВОЗ та ЮНІСЕФ.

Щеплення на критично низькому рівні

Між тим, головний інфекціоніст Закарпаття Михайло Поляк оприлюднив вражаючу статистику щеплень. З його слів, в області вже кілька років поспіль через брак вакцин зриваються календарі щеплень, а кількість щеплених дітей близька до критичного рівня – усього 14 відсотків від потреби.

З понеділка на Закарпатті почнуть працювати фахівці ВООЗ, а в інших регіонах України почнеться кампанія з додатковї імунізації дітей віком від народження до 6 років. Вакцини для щеплення у вигляді гуманітарної допомоги надав канадський уряд та ЮНІСЕФ. Щеплення будуть безкоштовними. За бажанням вакцинуватися зможуть і дорослі, обіцяють у міністерстві охорони здоров'я.

 

DW.COM

05 вересня 2015р.

Теги: поліомієліт, щеплення, вакцина

Коментарі

ось так 2015-09-05 / 14:49:49
"Бла-бла-бла" Москаля тепер визначає, чи є на Закарпатті контрабанда, чи нема (реалії підміняють віртуальним пашталаканням), наперед призначає перемогу провладної сили, яку він форсовано просуває, і навіть, як бачимо, наявність чи відсутність поліомієліту.

Ідіотизм вищої марки.
Але, хто знає москаля із минулого, цьому не дивується.

Степан Крук 2015-09-05 / 10:50:18
На додаток. Ніякого "дикого", "недикого", "озвірілого" поліомієліту в природі не існує. Є абортивний, менінгіальний та бульбарний поліомієліт. Шкода, коли виконуюча обовязки в.о. начальника управління охорони здоровя на всю Україну демонструє свою тупість: поліомієліта в закарпатті нема, але він хороший, не дикий!

Степан Крук 2015-09-05 / 10:36:17
Панікувати не варто! Але ситуація дійсно не проста. Обурює інше. На "Новому каналі" в.о начальника управління охорони здоровя Т.Мицьо заявляє на камеру, що поліомієліта в області нема, а міністр охорони здоровя України категорично не погоджується з цим та ставить під сумнів компетентність керівництва закарпатською медициною. Гадаю, що справа тут не в компетенції медиків, просто перед виборами в цю ситуацію втрутилася політика. Те що в області наявність чи відсутність поліомієліту визначає губернатор, а не медики є очевидним. Цитую цю публікацію: "Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль різко розкритикував заяви про спалах поліомієліту на Закарпатті". Іншими словами, тиск на управління ОЗ є очевидним, тому
продажні чиновники від медицини, котрим управлінські крісла святіші за правду та здоровя пацієнтів пудрять нам мізки гострими вялими паралічами тощо. Для них авторитетна думка Всесвітньої організації охорони здоровя та міністра - ніщо, адже їх подальше карєрне майбутнє напряму залежить від "генерал-губернатора".

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини