На Закарпатті зберігається майже найнижчий в Україні рівень захворюваності на рак молочної залози

23 жовтня в Ужгородському прес-клубі реформ відбулося засідання на тему: «Жовтень – місяць знань про рак молочної залози».

На Закарпатті зберігається майже найнижчий в Україні рівень захворюваності на рак молочної залози

На Закарпатті зберігається майже найнижчий в Україні рівень захворюваності на рак молочної залози, розповів головний лікар обласного клінічного онкодиспансеру, доктор медичних наук, професор Андрій Русин. За його словами, щорічно в області реєструється 300 випадків захворювання. Андрій Русин переконаний, що покращити боротьбу з раком сьогодні може лише раннє виявлення хвороби: «Захворювання протікає безсимптомно, аж поки пухлина не набуває великих розмірів чи не дає метастази. Тому визначальною є перш за все зацікавленість самих людей у стані свого здоров’я, інакше проблему не вирішити», — каже А. Русин. Лікар радить жінкам проводити самообстеження молочних залоз хоча б раз у місяць, а при найменших змінах звертатися до спеціаліста.

У групу ризику за діагнозом рак потрапляє майже 100 % закарпатців. Аборти, наявність раку у родичів, постійні стресові напруження, часте вживання кави і шоколаду — усе це покази до постійного профілактичного обстеження. 

Щодо якості надання медичної допомоги, А. Русин стверджує, що закарпатські фахівці здатні сьогодні працювати на рівні сучасних клінік Америки, Німеччини: «Ми можемо вилікувати 98 % людей при ракові на першій стадії. Тому наше основне завдання —раніше виявляти цю патологію і тоді з нею боротися».

Ярослав Дячун, лікар-онколог м. Ужгорода зауважив, що кількість свідомих жінок, які розуміють роль профілактики, на жаль, не зростає. Більшість задумуються над власним здоров’ям уже при занедбаному стані хвороби. «До лікарів, особливо онкологів, людям слід приходити у здоровому стані, щоб випередити хворобу», — наголосив Ярослав Дячун.

Любов Жолудєва, заступник головного лікаря онкодиспансеру звернула увагу на те, що жінки пенсійного віку рідше звертаються за медичною допомогою і тим більше з профілактичною метою. В Ужгороді ситуація, звичайно, краща, ніж у районах. Проте усі жінки незалежно від місця проживання повинні стежити за власним здоров’ям. «Обстеження у мамолога повинно стати звичною процедурою для кожної жінки, як, наприклад, манікюр», — переконує Л. Жолудєва.

В Ужгороді працює маммологічний і маммографічний кабінет, розповіла ужгородський маммолог Рімма Конар. За її словами, жінки почали звертатися і з власної ініціативи, а не лише за направленням терапевта чи гінеколога. Протягом цього року було виконано близько 80 маммографій для жінок віком понад 40 років, що проте не є достатньою цифрою, на думку професіоналів. Клінічно обстежено понад 600 жінок. Рак виявлено у 5 пацієнток кабінету. Кабінет знаходиться в Ужгородській міській поліклініці. Рімма Конар радить робити маммографію раз на два роки жінкам після 40 років, після 50 років — один раз на рік.

До операції і в післяопераційний період жінкам допомагає подолати біду громадська організація «Амазонки Закарпаття». Її голова Наталія Шаульська повідомила, що сьогодні понад 16 тисяч українок хворіють на рак молочної залози і більшості із них надто важко витримати це на психологічному рівні, тому їм необхідна реабілітаційна підтримка. Н. Шаульська розповіла і про постанову Верховної Ради, яка утруднила процес отримання жінками безкоштовного протезу. Тільки завдяки всеукраїнському рухові громадських організацій було відновлено право прооперованих жінок отримати безкоштовні протези. Крім того, жінкам, за словами Н. Шаульської, доводилося після операції пройти ще 10 інстанцій для отримання протезу. За кілька місяців його «вибивання» виникають різні супутні захворювання. Сьогодні, знову ж завдяки клопотанням громадськості, перелік необхідних документів зменшився до 4 пунктів.

«Амазонки Закарпаття» розробили також програму реабілітації жінок і винесли питання створення реабілітаційного центру на розгляд депутатів. Найбільша проблема — у приміщенні. Сьогодні навіть ніде розмістити вже подароване Закарпаттю польськими колегами реабілітаційне устаткування.

Закарпатських фахівців-реабілітологів запрошують навіть до столиці, бо в Україні обмаль спеціалістів із реабілітації жінок. Закарпатські ж лікарі проходили відповідне навчання у Польщі, саме завдяки міжнародній співпраці спеціалізованих громадських організацій. Реабілітацією жінок професійно займається Ярослав Дячун. «Важко описати щастя жінки, яка позбулася післяопераційних набряків руки, що вже майже не рухалася», — розповідає Я. Дячун про своїх пацієнток. — Існують методики, відповідне устаткування, але сьогодні ми навіть не маємо приміщення для того, щоб його розмістити». Понад 500 пролікованих закарпатських жінок за словами Я. Дячуна, потребують постійного нагляду і фахової підтримки, тож Ужгород доріс до потреби реабілітаційного центру, але розуміють це, на жаль, не усі відповідальні особи.

23 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 22
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини