Як украсти парк від міської громади?

Не зважаючи на те, що і Генеральним планом м. Ужгорода від 1991 року, і Генеральним планом м. Ужгорода від 2004 року територія парку Перемоги по вулиці Заньковецької визначена як зелена зона загального користування, де будівництво об'єктів не передбачено, в різні роки тут були збудовані дві культові споруди, а у 2014 році Ужгородська міська рада виділила релігійній громаді додатково ще 1 га території для будівництва. За Генеральним планом від 2015 року зелена зона у цьому густонаселеному житловому кварталі повинна взагалі зникнути – у плані зонування тут з’явились зони будівництва культурних та спортивних об’єктів, розважально-рекреаційних об’єктів, торгівельних об’єктів та житлові будинки.

Як украсти парк від міської громади?

Дещо з історії Ландшафтного Парку ім. 40-річчя Перемоги

Ландшафтний Парк ім. 40-річчя Перемоги був закладений у місті Ужгороді у 1985 році, про що свідчить пам’ятний камінь, розташований неподалік. Відповідно до Проекту благоустрою та озеленення комплексної зеленої зони м. Ужгорода, розробленого у 1982 році й перезатвердженого у 2000 році, проектована площа парку Перемоги повинна була становити 13,8 га. Спроектовано цей парк було ландшафтним архітектором Валентиною Григорівною Маєвською, відомою багатьма оригінальними проектами парків у всіх куточках України. Вхід на територію парку був запланований його творцями саме у тому місці, де зараз стоїть пам’ятний камінь. Ще у радянські часи на території парку були проведені дренажні роботи, завезений ґрунт та проведено освітлення. Цей парк згадується також серед інших зелених зон загального користування і у «Комплексному плані з перетворення міста Ужгорода в місто високопродуктивної праці, високої культури та зразкового громадського порядку на 1984-1985 роки». Однак тоді межі парку не були винесені в натуру. Це дало змогу Ужгородській міській раді «забути» про цей парк і, починаючи з 90-х років минулого століття, крок за кроком вкрасти його у громади.




Як протягом 15 років від Парку Перемоги не залишилось нічого

Так, у Генеральному плані міста Ужгорода від 1991 року на території парку з’явились об’єкти фізичного виховання та спорту. На місці старих кортів біля спорткомплексу «Юність» побудували автостоянку, а 4,4 га парку Перемоги були віддані під будівництво нових кортів та спортивних майданчиків, що і було відображено у Генплані. Пізніше на території парку, всупереч цьому ж Генплану, який закріплював за цією земельною ділянкою статус зеленої зони загального користування, де не передбачено жодне будівництво, з’явилась перша культова споруда і парк втратив чергові 0,687 га. Генпланом 2004 року цю територію парку, відведену для будівництва і обслуговування баптиської церкви було нанесено на карту й таким чином узаконено. Решта території, як і раніше, залишалась у статусі зеленої зони загального користування.

Так тривало до 2007 року. До цього часу парк Перемоги залишався у переліку існуючих зелених зон м. Ужгорода й мав статус зеленої зони загального користування, закріплений Генпланом 2004 року.

Однак посадовці міської влади в черговий раз вдалися до протизаконних дій – у 2006 році тут на 0,925 га території парку почалося будівництво нової культової споруди – греко-католицького монастиря Братів Менших (Францисканців), а у 2007 році 6 га парку було віддано в оренду ТОВ «Ужгород-Маркет» для будівництва торгівельно-розважального комплексу. У 2014 році Ужгородська міська рада віддала останні 0,9326 га парку Перемоги монастирю Братів Менших під будівництво ще однієї споруди, названої госпісом, хоча ця установа не матиме статусу медичної. Без відповідного на те рішення Ужгородської міської ради та, знову-таки, в супереч чинному Генеральному плану 2004 року, цільове використання цих ділянок було змінено із «зеленої зони загального користування» на «зону будівництва та обслуговування об’єктів торгівлі (6 га) та громадських і релігійних організацій (0,9326 га) – фото 5-6. Так, за задумом чинної міської влади м. Ужгорода, парк Перемоги, як зелена зона загального користування, повинна зникнути в карти міста.


Що таке зелені зони загального користування?

«Зелена зона» – це ділянка в межах населеного пункту, що має згідно з його генеральним планом та земельним кадастром статус, який так і називається «зелена зона», або «озеленена територія». Отож  зелена зона – це статус, або цільове призначення земельної  ділянки. До зелених зон загального користування відносять парки, сквери, алеї, бульвари, набережні. Це ті куточки міста, які городяни залюбки відвідують для прогулянки з дітьми, домашніми тваринами, відпочинку, спілкування з природою, спілкування між собою, відновлення своїх фізичних та психічних сил, створення позитивного настрою.

Зелені зони у міському середовищі виконують кілька різних функцій, зокрема екологічні, соціальні, економічні, містобудівні, історико-культурні тощо. Наявна кількість зелених зон загального користування у містах є міжнародним індикатором відповідності міст принципам сталого розвитку. Будь-яке європейське місто строго дотримується цих містобудівних норм та екологічних стандартів.

Зелені зони очищають та оздоровлюють повітряний басейн міста і поліпшують його мікроклімат. Зелені насадження поглинають вуглець і виділяють кисень, знижують температуру в спекотну погоду, знижують рівень міського шуму, запиленість і загазованість повітря, захищають від вітрів. Ця функція надзвичайно важлива для нашого міста, адже Ужгород, за даними Лабораторії спостереження за атмосферним повітрям м. Ужгорода Гідрометеоцентру, вже десятиліття очолює списки найбільш загазованих міст Правобережної України. А статистика онкозахворюваності та захворюваності верхніх дихальних шляхів у дорослих та дітей лише підтверджують кореляцію між якістю атмосферного повітря та здоров’я мешканців міста.

Зелені зони в містах винятково потрібні, оскільки лише вони здатні зберегти для міського ландшафту екосистемні функції. Зокрема, зелені зони є середовищем існування тварин і зростання рослин. Лише тут можливе проникнення атмосферних опадів в ґрунт для підтримки рівня ґрунтових вод. Лише зелені насадження можуть виконувати функцію переробки мертвої органічної речовини і формування ґрунту в межах населених пунктів. Що ж стосується парку Перемоги, то найбільшою його принадою є озеро, яке збирає довкола себе і рибалок, і пляжників, і молодь, і дітей з батьками, які спостерігають за водними птахами та підгодовують їх. Адже тут гніздяться дикі качки, лиски, водяні курочки, очеретянки великі, бугайчики – птахи, внесені до Червоного списку Закарпатської області, часто сюди прилітають лебеді (фото 7-9). Це не лише елемент міської естетики, але й елемент виховання дружнього ставлення до природи.

Зелені зони в місті є важливою складовою поняття «висока якість життя». На це чітко вказує аналіз цін на нерухомість і результати соціологічних опитувань. Зелені зони є важливими місцями для відпочинку громадян. Це в першу чергу стосується маломобільних і незахищених прошарків населення, які в силу фізичних чи фінансових причин не можуть часто виїжджати за місто: людям похилого віку, інвалідам, матерям з маленькими дітьми, незабезпеченим громадянам. А у сейсмічній зоні, де розташоване і наше місто, такі зелені території повинні бути у близькій доступності, особливо у густозаселених кварталах міста.

Разом з тим, в зелених зонах формується особливе соціальне середовище, що включає в себе спілкування людей різних поколінь по інтересам, проведення культурних подій тощо. Парки і сквери міста є одними з основних складових його комунікаційного простору.

Зелені насадження дають можливість для занять спортом і покращення здоров’я громадян. Озеленені території мають винятковий вплив на нервову систему людини. На газонах та галявинах у  парку можна посидіти і відпочити. Особливо приваблюють людей водойми, де можна покупатись, позагорати або ж просто подивитись на воду. Потребу у цьому принаймні інколи відчуває більшість громадян.

Державними будівельними нормами для таких міст, як наше місто Ужгород, для безпечного і комфортного проживання містян на кожного мешканця повинно бути 10 м2 зелених зон загального користування, тобто парків, скверів, алей, бульварів, набережних. А у житлових кварталах міста на одну людину має бути  6 м2 загального користування. Це означає, що у місті Ужгороді в цілому повинно бути 120 га зелених зон загального користування, а в житлових кварталах - ще 72 га. Отже, разом – 192 га. Однак у місті Ужгороді, яке ще 20-30 років назад називали місто-садом, катастрофічно не вистачає зелених зон. Так, замість 192 га у місті є лише 73,42 га зелених зон загального користування. Ужгородська міська влада планує розширення площі зелених зон загального користування, але за рахунок механічного включення до меж міста існуючих лісових масивів та інших насаджень, розташованих довкола міста. Таким чином необхідну кількість зелених зон забезпечать винятково за рахунок зеленого кільця міста. При цьому площі зелених зон загального користування у житлових кварталах багатоповерхових забудов, всупереч Державним будівельним нормам, планується віддати під забудову. До цих зелених зон належить зелена зона на пл. Богдана Хмельницького (дитячий майданчик «Рошен»), зелена зона на розі вул. 8-го Березня та вул. Легоцького, а також парк Перемоги. Найбільш густо забудовану частину міста генпланом планується перетворити на загазований вихлопами кам’яний мішок без зелених зон – парків, скверів, бульварів, алей. Насолоджуватись зеленню та прохолодою в місті суджено тільки мешканцям елітних кварталів садибної забудови. Чи може таке місто називатись європейським, з рівними можливостями та комфортними умовами для життя, містом сталого розвитку? Відповідь очевидна.


Чому важливо не втратити зелену зону в серці багатоповерхової забудови?

Що є для мешканців густонаселеного житлового кварталу Кірпічка цей парк Перемоги з озером? Це найбільший цілісний масив зеленої зони у багатоповерхових житлових кварталах лівобережної частини міста, який є життєво важливим для нас, їх мешканців. Це єдине місце для прогулянок сімей з дітьми, літніх людей та молоді, місце для активного відпочинку, пляжування та риболовлі, де кожен мешканець може безкоштовно провести своє дозвілля. Крім цього – цей зелений масив є джерелом кисню в мікрорайоні зі жвавим транспортним рухом. Отже, ця зелена зона є вкрай важливою для формування здорового мікроклімату та створення комфортних умов проживання містян. Кожен клапоть таких зон містяни повинні захищати й зберігати.

Оксана Станкевич-Волосянчук, к.б.н., президент РМЕО "ЕКОСФЕРА"

01 вересня 2015р.

Теги: парк, зелена зона, озеро

Коментарі

Монах 2015-10-06 / 09:52:38
Активісти вже запропонували декілька варіантів готових будівель в межах міста для хоспіса. Так і кошти зможемо зекономити і парк залишиться для жителів.

пенсіонер 2015-09-16 / 20:08:37
І хоспіс треба. А парк з нормальними доріжками, освітленням, лавочками, щоб було де посидіти, площадкою для дітей, щоб не каталися на велосипедах під вікнамми, не треба? Щоб просто десь походити не по дорогах. Де в цьому районі ще є таке місце? Та наша влада спить і бачить щоб цю ,,калюжу,, закопати. Тож скільки мільйонів там можна закопати!? І про себе не забути. А як зволожує в жару ця ,,калюжа,,мікрорайон навколо себе.Правда, в такому виді це не парк Перемоги, а парк Поразки. Ганьба всім нам, але в першу чергу тим, кому ми довірили наше місто.Ні один мер не спромігся хочаб покосити буряни два рази за літо.

До Ніка 2015-09-15 / 17:14:25
Ви так дуже люстрацією монахів не переймайтеся. Усі ми будемо люстровані - хтось ще при житті, а хтось коли попаде на суд Божий. А на рахунок території, то вона належить громаді римо-католицької церкви. І ніяка влада територію монахам не віддавала. А зараз будується унікальна церква (аналог у Сербії), де будуть правити як греко-католики так і римо-католики. А на рахунок "за які ши-ши", то є пожертви, є меценати, є допомога з-за кордону. Це не Сідор і Ко.,які вже у свої джипи не влізають, і купу нерухомості мають, і нічого - і Ви не переживаєте як їх люструвати. А на рахунок годування знедолених, то прийдіть щодня о 13.00 і подивитесь скільки нещасних старих людей приходять з баночками за обідом, за одно подивитесь і чим годують (лобстерів і червоної ікри не побачите).

ужгородка 2015-09-14 / 23:26:20
Рем, лишіться "Демальянсу". Крім них цією темою переймаються сотні аполітичних ужгородців. А партійці лише долучилися.

Ник 2015-09-14 / 22:58:27
Шо ти монахи таки дила провертають, так годують бидних? За котри "ши-ши"? Вони вже мали давно привести парк в порядок, раз им видилили територию и близько вода. Их треба люструвати и виддати монастир пид хоспис!

Рем 2015-09-13 / 14:30:48
А хоспіс - це не п"ятизірковий готель, і всю територію парку не забудують. Це буде будівля біля монастиря, щоб за немічними людьми могли доглядати монахи. А чому ви не зможете спокійно ходити - це вже питання ? Ви тепер спокійно можете там ввечері ходити, думаю, що ні. А на рахунок "клаптів землі", то чому "Демальянс" не повертає ужгородцям будівлі у старій частині міста, які давно розбазарила наша влада?? Боїться? Правильно, на Францисканців можна нападати, називати їх аферистами (вони ж беззахисні), нападіть на чиновників - проблеми Вам будуть гарантовані, і Вашим "активістам-альтруїстам".

Бувалий Закарпатець 2015-09-13 / 13:32:23
хоспіс в центрі Ужгорода ..?!
ну-ну. прям таки спимо і бачимо :) а ще хтось каже, що там можна буде спокійно ходити на прогулянки, і буцімто проблем ніяких не має, і таке будівництво потрібне, і так далі, далі ..
по моєму ще одна афЕра, тільки тепер під соусом релігії із подачі Францисканців. Справа тут не в замовній статті, якщо на те є місце, а справа в тому, що останній клапоть зеленої землі може бути закатаний бетоном і закладений цеглою ! На мою думку цього допустити не можна !

Рем 2015-09-12 / 19:24:12
Якби не вибори в країні, то партія "Демальянс" так би не рвалася до прибирання та самореклами (до цього часу її активісти не влаштовували суботники просто так, бо вони такі собі "щирі борці з чистотою та екологією"). І якщо вони програють вибори (дасть Бог програють), то дуже скоро вони забудуть і про парк, і про озеро (і ми про них). А це не що інше як дорватися до "корита" влади любою ціною. Вони б краще допомогли монахам (годувати бідних щодня, збирати дітей малозабезпечених сімей до школи, відправляти одяг та ліки для воїнів АТО). Це б їм реально додало голосів на виборах, а так .....

Живу на Занковецькій 2015-09-07 / 18:45:16
Передвиборчий піар однії з партій, що йде на місцеві вибори, не більше. Озеро висохне - осовновну утічку води водоканал перекрив і болото теперь не поповнюеться. Ще 2-3 роки, і там залишется лишень калюжа.
У любої території має бути хазяїн і кірпічка не виключення. Громада палець об палець не ударить, навіть для того щоб, за своїм псом у парку прибрати, не кажучи про сміття. Щодо активності, усіх цікавлять хащі боці озера біля школи, але там навіть діти не ходять, тому що, рядом доглянуті спортмайданчики двух шкіл.
А ось територія колишньго завода, чомусьуваги не привертає. Ні сіра неєстетична будівля в спальному районі, ні руїна і притони навколо неї, ні діти що постійно лізуть туди гратись.
До речі кто там був, знає, що там площа пустиря перед заводом колосальна, навіть може бути більша ніж та, що в "парку".

Хто водить активістів за ніс? 2015-09-07 / 16:14:53
Партія "Демальянс" вирішила пропіаритися перед виборами. Що ж успішно... Особливо голосно вміють кричати "активісти" на громадських слуханнях коли пропонувалося вислухати аргументи сторони, що ініціювала будівництво хоспісу. Чомусь в жодній з публікацй не піднімається тема, що водойма та прилегла територія є в оренді і що сам орендар повинен би привести цю територію в нормальний вигляд. Схоже що активістів хтось свідомо вводить в оману і всліпу використовує людей для вирішення своїх бізнес-інтересів. Адже ЖОДНА ГРОМАДСЬКА ініціатива не матиме юридичного статусу якщо орендар справно сплачує оренду до міського бюджету. Чому ж не піднімається питання розірвання договору оренди? Чому активісти захищаючи озера так агресино налаштовані проти соціального закладу? Відповідь проста: озеро та прилегла територія ВЖЕ ДАВНО мають свого господаря, але тут виявилося, що є один невеличкий шматочок землі який цей ГОСПОДАР теж хоче прибрати до рук. Підключають декілька проплачених активістів, ті "заводять" публіку і вау!!! захисники пташок, водойм ті кущів на тарілочці із блакитною смужечкою подають підприємцю зону для облаштування відпочинку. Так може хтось таки назве таємного господаря озера та прилеглої території за якого так ревно воюють з два десятки людей?

Житель 2015-09-05 / 18:23:17
Цікаво якого біса тим францисканам виділили земельну ділянку в парковій зоні!? В ужгороді вже сотні монастирів та церков, але немає парків, шкіл, садочків та доріг. Релігія перетворилася на хороший бізнес. Вони спершу будують елітні готелі а потім зводять біля них церкви, щоб заробляти не маленькі кошти. Досі немає ні проекту хоспісу ні фінансування! Про що ми говоримо!?

Ужгородець 2015-09-05 / 15:53:41
Усім, хто наївно вважає, що Францискани облаштують хоспіс і парк, до якого усім буде доступ, раджу поцікавитися у Францисканів, чи є у них проект цього "хоспісу" і "парку" біля нього. І чи є у Францисканів потрібна для цього сума - ніхто не первіряв, а зелену зону між трьома релігійними громадами уже розшматували.

Компроміс 2015-09-03 / 10:07:55
А хто заважитиме "гуляти з дытьми по парку", якщо буду хоспіс? Ви подивіться як гарно вони облаштували територію навколо храму! Можливо краще шукати компроміс: хоспіс же не претендує на територію озера чи його узбережжя. Переконана, що саме з будівництвом хоспісу і парк оживе і набуде, нарешті, культурного вигляду. А зараз це суцільні хащі. Не розумію цього протистояння. Навпаки би об'єднались активісти обох сторін і створили гарний об'єкт де і погуляти з дітьми можна, і старшим людям відпочити. А так позиція захисників цієї висихаючої калюжі ну дуже нагадує лобіювання бізнесових інтересів певних особистей, які налаштовані побувати там чергового торгівельного монстра...

сміхота 2015-09-03 / 01:53:42
зацікавлені особи почалити хламити тему :)

цирк на дроті 2015-09-02 / 14:55:34
де ви там бачили парк відколи сміттєзвалище і болото стало парком?

толік 2015-09-02 / 14:54:43
а з чого ви взяли , що "Чому треба приватизувати шмат озера". хто приватизував озеро!!!???!?!?!?!? до озера як був доступ вільним, так і є. розібратися треба спочатку, а потім писати! мова йде про "парк", який і парком назвати важко. тим більше, що для того , щоб ця місцевість носила назву парку францискани зробили більше ніж вся громада за 30 років існування цього "парку"... і прибирань території проведено побільше як "екологами".
мене цікавить зовсім інше... ну пустувала б ця територія і далі. пили б собі там пияки у літній період, ширялися б наркомани,зачиналися б діти, цигани проводили б гігієнічні процедури, навколишні мешканці купали б там собак і скидували б усякий непотріб в озеро. - ВАМ і АВТОРУ від цього було б легше??? Чи багато з вас наприклад СПОКІЙНО МОЖЕ ПРОЙТИСЯ ЦИМ "ПАРКОМ" В ТЕМНУ ПОРУ ДОБИ? А якби там побудували розважальний заклад чи багато б з вас виступило проти цього, враховуючи, що власником був би 100000%% якийсь злодій із депутатів, прокурорів і т.д. ?? чи може ратушяйцьові медведики сприяють протидії онкозахворювань??? чи може сідор ЗАКОННО отримав шматок землі ??? і засрав одну з центральних площ ужгорода шатровим татаро-московським "мистецтвом", при цьому косячи бабло по-повній???. чи "пані" еколог" не бачить скільки ПРЯМИХ ДОСТУПІВ до річок закарпаття, або лісових угідь є прихватизовано спритними людцями,???

так що проблеми треба ставити і вирішувати по мірі їхньої величини, а не навпаки, бо ми як наш "президент" - з корупцією боремося виключно з тими , хто заважає, а бувші риги - всією своєю злодійською бандою або при посадах, або з грошима у росії...

12345 2015-09-02 / 14:20:12
А картинки з пташками явно взяті з інтернету. Потрібно ж було найти там місцевих пташок, а не плагіатити!!!!!!

вірник 2015-09-02 / 13:33:52
Толік, а хто заважає францисканцям займатися всім цим у іншому місці? Чому треба приватизувати шмат озера, яке є власністю громади міста, а не якоїсь частинки цієї громади?

толік 2015-09-02 / 13:17:54
не розумію, що поганого в тому , що францискани побудували монастир, церкву і соціальний будинок. тяжко назвати парком це захаращене повне шприців, пляшок, бомжів і алкашів місце...((( до речі, монахи посадили більше дерев, як автор статті і всі разом взяті на території п"парку"... та й , знаючи їх особисто , думаю, що для діток там буде зроблене більше качель і майданчиків, як було до цього, тобто - було повний НУЛЬ!!!
п.с. наскільки я знаю, вже роками монахи году3ють там бідних людей, А СКІЛЬКИ НАГОДУВАЛИ ВИ??? І ЧОМУ не обурюються вкраденою сепаратистом сідором земелькою навпроти "України"?і скількох той сідор нагодував бідних наприклад...

Лариса 2015-09-02 / 10:47:37
будьте милосердними. А хоспіс все ж таки потрібно 100 процентів. І нормальні виважені та добрі люди підтримують цю ідею, а ...... хай буде на їх совісті (якщо вона є).

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини