Віктор Погорєлов: "Якщо міська і селищна влада серйозно переймається проблемами опалення, то вже від цього стає затишніше в домівках..."

Серед перших цьогоріч на Закарпатті отримали тепло жителі міста Виноградів. Рік тому тутешній філіал "Закарпаттеплоенерго" відділився від обласної структури і, спираючись на підтримку місцевої влади, став господарювати самостійно. Результати не забарилися: у виноградівців немає боргів за газ, вони чи не найкраще підготувалися до нового опалювального сезону і вже розпочали його, тоді як жителі багатьох інших закарпатських міст і досі мерзнуть у своїх квартирах. Маються на увазі ті, хто ще не встановив індивідуального опалення.

Віктор Погорєлов: "Якщо міська і селищна влада серйозно переймається проблемами опалення, то вже від цього стає затишніше в домівках..."

— Вочевидь, досвід виноградівців вартий поширення, - сказав кореспонденту УКРІНФОРМУ начальник головного управління економіки Закарпатської обласної держадміністрації Віктор Погорєлов. - Приклад тутешнього міського керівництва, яке взяло на себе відповідальність за обігрівання квартир, вартий наслідування. У Виноградові вирішили питання оплати за газ - і з боку населення, і бюджетної сфери, всіляко сприяють і допомагають комунальникам та газовикам. Це й дало бажаний результат.


На жаль, така ситуація не скрізь. От і маємо досить тривожну картину із забезпеченням газом населених пунктів області на поточний опалювальний сезон. Адже щоб і далі отримувати газ, треба погасити борг за отримане паливо у 2006-2007 роках, а також хоча б на 95 відсотків здійснити передоплату за майбутні поставки газу. Закарпаття далеко не найгірше платить за "блакитне паливо". Зокрема, населення краю вже розрахувалося за спожитий газ /газові плити й автономне опалення/ на 90,8 відсотка. Тільки за останній тиждень газові борги закарпатців стали на 12 відсотків меншими: ситуація притискає...


Гірше з розрахунками населення за надане тепло у 2006-2007 роках, зауважив керівник. Найгірші справи в Ужгороді. Якщо, приміром, область розрахувалася на 70 відсотків, то місто Ужгород - на 57. Це чи не найгірший показник в Україні. Мукачівська міськрада віднайшла-таки 700 тисяч гривень на погашення боргів за газ, залишилася передоплата. В обласному ж центрі поки що зберігають "олімпійський спокій".


Я не розумію такого ставлення до людей, каже Віктор Погорєлов. Свого часу і я був Ужгородським міським головою, стикався з подібними проблемами. Але ми їх вирішували. Бувало нелегко, але справи просувалися, люди не мерзли. Коли ж почнеться теперішній опалювальний сезон в Ужгороді, ніхто з упевненістю сказати не може. Тільки підприємство "Уж-тепло" заборгувало близько 7 млн гривень. Навіть погасивши цей борг, воно навряд чи отримає газ без можливих інших домовленостей з компанією "Газ України".


Система опалення на Закарпатті добре підготовлена до зими. Та все ж більшість ужгородців та жителів райцентрів області, які користуються централізованим обігріванням житла, поки що мерзнуть у своїх квартирах, на повну котушку використовуючи електрообігрівальні прилади. Краще тим, хто обзавівся індивідуальними обігрівальними системами. Вони у будь-який час можуть вмикати і вимикати свої котли і бойлери. Правда, після ситуації в Дніпропетровську, де вибух газу зруйнував житловий будинок, гостро постало питання техніки безпеки. Адже установки індивідуального опалення працюють на газі...


І все ж перехід на котли автономного та квартального опалення виправдовує себе, переконаний Віктор Погорєлов. У цьому напрямі газівники працюватимуть і далі, відмовляючись від великих районних котелень і переходячи на малі - квартальні та розташовані на дахах будинків. Адже чим менша відстань до споживача, тим менші втрати теплової енергії і фінансові витрати, краща якість обслуговування. Менше буде й проблем на зразок тих, які виникли цього року в області з подачею тепла у квартири.


Тепло і газ - поняття взаємозв'язані. Вирішивши питання постачання газу, місцева влада автоматично "вмикає" подачу тепла для населення та бюджетної сфери. Але щоби подати газ у населені пункти, треба прокласти підвідні газопроводи до них. Далі, як правило, роботи проводяться за рахунок жителів. Обласна влада приділяє цьому питанню значну увагу, кошти інвестуються з обласного та районного бюджетів. У кількох районах краю, до речі, вже завершено газифікацію. А всього в області газифіковано близько 70 відсотків населених пунктів. Цьогоріч на цьому напрямі освоєно 2,8 млн гривень, проте торік - 11 мільйонів. Газівники сподіваються і наступного року отримати стільки ж. А в Рахові, відомому своїм туристичним і рекреаційним потенціалом, планується впроваджувати електричне опалення житла. У цій гірській місцевості тягнути газопроводи складно, опалювати мазутом - екологічно недоцільно. Отож, електроенергія - найприйнятніша альтернатива.


Думаю, що до кінця цього тижня тепло отримають жителі більшості міст і райцентрів Закарпаття, зазначив на завершення розмови Віктор Погорєлов. Сподіваємося, у компанії "Газ України" врахують упущення деяких керівників і з розумінням поставляться до потреб мешканців. Адже, фігурально кажучи, холод - не тітка...

Ярослав Ядловський, УКРІНФОРМ
23 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини