У Четфалві на Берегівщині сільрада порушує норми забудови кладовища, а СЕС закриває очі на реальну загрозу здоров'ю людей (ДОКУМЕНТ)

У селі Четфалва Берегівського району виникла проблема з похованням померлих. На цвинтарі, якому бозна скільки років, не вистачає місця, тож сільський голова вирішив собі розширити його у бік житлових будинків. Громадська забудова розпочинається відразу за дорогою яка відділяє її від кладовища.

У Четфалві на Берегівщині сільрада порушує норми забудови кладовища, а СЕС закриває очі на реальну загрозу здоров

Від найближчих будинків до перших могил – вже менше 100 метрів. Хоча, відповідно до чинних санітарних норм, відстань від кладовища до житлових будинків має бути не менше 300 метрів. Якщо ж кладовище розташоване, як у цьому випадку, вище за той рівень, на якому стоять будинки, то відстань має бути 500 метрів. Відтак санітарні норми вже порушено, а розширюючи цвинтар у цей бік, сільська рада просто нехтує всіма законами і нормами.

Таке сусідство не лише не дуже приємне, але й небезпечне, адже грунтові води через цвинтар потрапляють до криниць, звідки люди беруть воду. До речі, ці криниці розташовані ще майже на третину ближче до свіжих могил, ніж самі будинки.

Не дивлячись на це, захоронення здійснюються вже посеред передбаченої генпланом дороги і під самими парканами сусідніх помешкань, кажуть власники будинків.

Відібрані Держсанепідемслужбою проби питної води з колодязів селян показали невтішні результати: вода є непридатною для споживання через потрапляння речовин, які утворюються при природньому розкладанні тіл померлих. Враховуючи той факт, що частина мешканців продовжують використовувати воду з грунтових вод, загроза епідеміологічного захворювання є реальною і навіть створює умови для виникнення справжньої епідемії (особливо в умовах аномальної спеки в регіоні).

Однак, в санепідемстанції на порушення санітарних норм і загрозу здоров'ю, ба навіть – життю людей, яку самі ж визнали власними лабораторними дослдженнями, закрили очі. Кажуть, що руки у них зв’язані, перевірки їм забороняється проводити законом і бачать вихід не в дотриманні норм і законів, а у тому, щоби сільський голова завозив людям питну воду.

Перевірки-перевірками, але для чого ж ж тоді взагалі існує Держсанепідемслужба? І за що отримують зарплату її чиновники? Адже порушення, які тягнуть за собою масштабні небезпечні наслідки, цілком очевидні і без додаткових перевірок. І дії працівників СЕС в таких випадках чітко визначаються чинним законодавством. А бездіяльність – карна.

На даний час розв’язання ситуації, що склалася навколо місцевого цвинтаря, перебуває на розгляді в Закарпатському окружному адміністративному суді. Остаточного рішення в цій справі ще не існує. А проте, не дивлячись на участь сільської ради в справі як третьої сторони, голова села, не чекаючи прийняття судом рішення, здійснює нові захоронення в бік житлових будинків селян.

До речі, з іншого боку сільського цвинтаря наявні чималі площі, вільні від будь-яких забудов. А отже, питання стоїть лише у елементарному дотриманні права на здоров’я та навіть життя людей. Права, забезпеченого законом.

17 серпня 2015р.

Теги: кладовище, Четфалва, поховання, епідемія

Коментарі

Екологсан 2015-08-20 / 17:00:57
Вже цілий рік, як жодна із існуючих в Україні контрольнихслужб не має права (Закон України і Постанова Кабінету Міністирів)здійснювати контрольні функції, тобтопроводити перевірки, давати приписи і застосовувати міри. За порушення вище переліченого- дисциплінарне, адміністративне, кримінальне покарання. Влада забила останній цв'ях в роботу контролюючих органів. Влада цим самим позбавила (обрізала) себе кваліфікованих конторолюючих органів, тобто втрачає контоль за виконанням прийнятих рішень. Щодо до держсаепідконтролю то тут виходить, що здоров'я простих людей владу не цікавить- чим меньше людей в державі тим меньше для влади проблем. А в даному випадку санітарна служба не приймає рішення де будувати кладовище або житло. Протягом останнього року Держсанепідслужба може лиш давати свої рекомендації, які тим хто приймає рішення (ділить ресурси) до одного місця. Сьгодні в Україні ще більший хаос чим був 1,5- 2 роки тому, чому? Не шукайте стрілочників тут винна система і її керівники на всіх рівнях. Систему і людей в ній треба міняти.

кайданки 2015-08-17 / 12:24:55
У СЕС криша поїхала. Відповідати за епідеміологічне благополуччя - їх прямий обов'язок. І заборона на перевірки тут лише відмазка. Майже йдеться про хабар СЕСникам від сільського голови

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
» Всі новини