Політичні схеми Москаля: Ужгородцям призначили нового заступника мера – Івана Шкирту

Сьогодні, услід за вчорашніми призначеннями нових голів закарпатських РДА, кадрові ротації відбулися в Ужгородській міській раді.

Політичні схеми Москаля: Ужгородцям призначили нового заступника мера – Івана Шкирту

На місце заступника міського голови Володимира Фленька прийшла нова людина – Іван Шкирта.

Щоправда, «нова» - не зовсім доречна характеристика для цього політика. Закарпатцям він відомий ще із першої каденції Геннадія Москаля на посаді губернатора області. Тоді Шкирта обіймав посаду його помічника. І на цьому співпраця вихідця із маленького міжгірського села з одним із найодіозніших політиків сучасної України не закінчилася.

Одна біографія двох політиків

І справді, Івана Шкирту називають людиною Геннадія Москаля. Щоб зрозуміти наскільки насправді правдивим є це твердження, достатньо всього лише порівняти біографії двох політиків. Перші публічні зв’язки Шкирти з Москалем фіксуються саме на початку двохтисячних, коли Геннадій Геннадійович вперше очолив Закарпатську ОДА. У цей рік Шкирта, якщо вірити його офіційній біографії, займався спершу рекламним бізнесом, а згодом став заступником директора ТОВ «Синевир». У той же ж період Шкирта був помічником губернатора. Вочевидь, тільки на громадських засадах. Офіційна ж політична кар’єра новоспеченого заступника ужгородського міського голови розпочалась дещо пізніше. Так, у грудні 2005 року Шкирта прийняв Присягу державного службовця, обійнявши посаду радника голови Луганської обласної державної адміністрації. Головою Луганської ОДА на той момент був не хто інший, як Геннадій Москаль.

У травні 2006 року Геннадій Москаль стає представником Президента України в Криму. Менш ніж через місяць до Криму приїздить і Шкирта. Його призначають на посаду керівника аналітично-інформаційної служби Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим.

Після кількох років роботи в СБУ та РНБО у 2009 році Геннадій Москаль знову повертається на півострів. Цього разу на посаду начальника головного управління МВС Криму. Собі у заступники Москаль одразу бере того ж таки Шкирту.

Згодом офіційні дані все ж розводять Шкирту із Москалем принаймні по різних держустановах. Однак співпраця політиків не закінчується. І сьогоднішні новини з Ужгородської міської ради – яскравий тому доказ. До речі, початково Шкирта повинен був обійняти іншу посаду. У Києві вже були підготовані всі необхідні документи для призначення його заступником голови-керівником апарату Закарпатської ОДА. Однак плани змінилися. Можливо, через те, що Шкирта не зміг пройти люстрацію, адже за часів правління Віктора Януковича очолював Бориспільську РДА. А, можливо, і з дещо інших причин.

Ужгородські схеми

Як нині говорять у кулуарах міської ради, перед Шкиртою стоїть доволі чітке завдання: взяти контроль над міською радою напередодні місцевих виборів. І, навіть більше того, максимально підвищити власну впізнаваність, щоб потім виступити кандидатом у міські голови. Наші джерела у міській раді переконують, що зараз нова об’єднана політична сила, яку на Закарпатті офіційно очолить ударівець Валерій Пацкан, всерйоз розглядає Шкирту як альтернативного Роберту Горвату кандидата у міські голови. Не виключають у мерії і швидкого виходу Віктора Погорєлова у відпустку. Тоді Шкирту призначать виконуючим обов’язки і тим самим передадуть йому в руки всю повноту влади і, що найголовніше, весь наявний адмінресурс.

Разом з тим, відомий політолог Віктор Пащенко виключає можливість участі Шкирти у виборчих перегонах. Причина – абсолютна відсутність хоча б якихось політичних рейтингів.

«Це було б глупо. Тому що ні він не знає людей, ні його люди не знають. У нього рейтинг нульовий і починати з нульового рейтингу, при чому без будь-якої організації… Ні. Але він буде представником виборчого пропрезидентського штабу у міській владі. Тобто він буде займатися виборами. Це буде використання адмінресурсу», - припускає Пащенко.

Саме проведення виборів Пащенко називає і одним із головних завдань нового заступника міського голови. І при цьому звертає увагу на ще одну доволі цікаву особливість у політичній кар’єрі Шкирти – співпрацю із Валерієм Пацканом.

«Погорєлов не є людина Москаля, його не можна зняти. Але Погорєлов – досить залежна людина. І по характеру він такий, що на нього можна натиснути. Думаю, це було зроблено для того, щоб мати на нього контроль через свою людину. Знову ж таки вплив на вибори. При цьому цей Шкирта якийсь час працював і помічником Пацкана. Тобто вони пов’язані. Тому я думаю, що це призначення саме з цією метою. Треба дивитися в контексті того, що Москаль і Пацкан разом організовують місцевий осередок пропрезидентського блоку. Ужгород, фактично, дається під політичну силу Пацкана. І для цього була знайдена фігура, яка влаштовує і Москаля, і була зв’язана з Пацканом, і буде займатися виборами у місті Ужгород. Про жодні справи для Ужгорода не йдеться. Чоловік тут не жив, не знає ні проблем, ні людей. Про якесь реформування не йдеться».

Що ж до можливої кандидатури міського голови, на яку в мерії вже почали «сватати» Шкирту, Пащенко має своє бачення:

«Можливо, по Ужгороду висунуть Горвата. Із розрахунком того, що він виграє вибори мера, відмовляється від депутатства, тоді звільняється ужгородський мажоритарний округ, по якому може піти Москаль у Верховну Раду. Такий у них може бути розрахунок. Тобто Москаль тут свою функцію виконає і піде на пенсію у Верховну Раду. А потім забере із собою і Шкирту назад у Київ».

11 серпня 2015р.

Теги: Іван Шкирта, Геннадій Москаль, Валерій Пацкан, Роберт Горват

Коментарі

Правый сегмент. 2015-08-31 / 12:55:37
Позволю закинуть критиканам - критикуете вы хорошо. А, вот, если каждого из вас, поставить во власть? Вы все, точно также, будете ставить своих людей, и это будет очень мало кому нравится.

льолік 2015-08-18 / 09:15:40
це правда, що в останній час одні олені рвуться до великих посад. Спустилися з гір і починають командувати!!!!!!

Валік 2015-08-13 / 20:48:40
Уже й луганські

Паша 2015-08-12 / 19:02:54
Керувати Ужгородом рвуться одні рагулі( міжгірські, хустські, мукачівські, перечинські), це просто дивно, як їм хочеться до корита.

ужгородець 2015-08-12 / 13:11:59
Мразь редчайша. Без комплексів, готовий заради бабок іти на все. А ще питаннячко до Москаля: чи прийде в область і його зятьок С.Василенко?

Слобода 2015-08-12 / 13:05:46
А что сесия уже била для утверджения? Не слишал чтото

ужгородці 2015-08-12 / 11:29:42
Але вони фантазери!!!

закарпатці 2015-08-12 / 11:29:14
Місія нездійсненна для Москаля з Пацканом!! Поборіться хлопці і наступіть знову на ГРАБЛІ!!

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини