Громадськість попереджає про "технічну" загрозу зриву місцевих виборів на Закарпатті

На Закарпатті обласна рада відтермінувала не лише затвердження Перспективного плану формування спроможних територіальних громад, але й,автоматично, вибори в них

Громадськість попереджає про "технічну" загрозу зриву місцевих виборів на Закарпатті

Як відомо, Закарпаття входить до трійки регіонів, обласні ради яких ще не затвердили Перспективний план формування об'єднаних територіальних громад. На сесії, яка відбулася у травні, його розгляд було вирішено відкласти для детального доопрацювання. І лише наприкінці липня відбулася презентація оновленої моделі Перспективного плану для депутатського корпусу та громадськості. Після чого Робоча група при ОДА, на яку покладено здійснювати заходи з реалізації закону України «Про добровільні об'єднання територіальних громад», вирішила рекомендувати Закарпатській обласній раді прийняти Перспективний план із врахуванням зауважень, висловлених її учасниками та депутатами облради. Втім, лише на минулому тижні стала відома дата проведення сесії обласної ради – 27 серпня 2015 р, хоча раніше в кулуарах обласної ради йшлося про дату не пізніше 10 серпня. Як виявилось, серпневі дні нині стали критичними для проведення чи блокування місцевих виборів в уже об’єднаних громадах всієї України.

Згідно із Законом України «Про місцеві вибори», який набрав чинності, перші місцеві вибори в громадах призначаються не пізніше, ніж за 70 днів до дня виборів (не пізніше 15 серпня 2015 року). Таким чином, нині Закарпатська обласна рада, призначивши сесію на 27 серпня, фактично унеможливила перші місцеві вибори 25 жовтня в тих громадах, які уже провели громадські обговорення і сесії рад по створенню об’єднаної громади. Нині таких громад на Закарпатті всього не більше 10-12, і вони прийняли рішення про створення 5 об’єднаних громад. Це найнижчий поки що показник в Україні. Всього ж очікується, що у Перспективному плані може бути схвалено утворення близько 65-75 спроможних територіальних громад, які загалом об’єднають 337 місцевих рад. Звісно, перші вибори в більшості з них 25 жовтня уже не відбудуться, бо процеси об’єднання ще попереду.

Між тим, три асоціації органів місцевого самоврядування – Закарпатські регіональні відділення Асоціації міст України (голова Тячівський міський голова І.Ковач) і Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад (голова Невицький сільський голова М.Лаба) та обласна Асоціація міст, селищ і сіл «Закарпаття – ХХІ століття» (віце-президент О.Лукша), не зволікаючи, ще 7 серпня, направили в обласну раду спільне звернення з проханням перепризначити проведення сесії обласної ради з 27 серпня на будь який день до 15 серпня 2015 року. Тим більше, що сесія облради ще з травня не закрита. Відповіді на звернення не отримано. Про ситуацію письмово поінформовано і голову Закарпатської ОДА Геннадія Москаля. Як виявилось, облдержадміністрація сама уже двічі зверталась до облради з пропозицією прискорити проведення сесії обласної ради щодо затвердження Перспективного плану.
 

Коментар співголови об’єднання Форум місцевого самоврядування і громадськості Закарпаття «Реформи задля гідного життя», експерт Офісу реформ і віце-президент Асоціації міст, селищ і сіл «Закарпаття – ХХІ століття» Олега Лукши:

«Наприкінці травня обласна рада справді обґрунтовано зняла питання про Перспективний план з розгляду на більш детальне доопрацювання та активне роз’яснення в громадах. За цей час Офісом реформ було проведено близько півсотні виїздів у райони для консультацій і роз’яснень в громадах, а на 23 липня навіть було організовано навіть Депутатський день в обласній раді. Правда, зі 108 депутатів на нього прийшли не більше 10 народних обранців. Тим не менше, управлінням містобудування і архітектури облдержадміністрації за сприяння Офісу реформ уже в середині липня завершено розробку відкоригованого і узгодженого з районними владами і більшістю територіальних громад Перспективний план. Відповідний проект рішення 21 липня було подано до обласної ради. Непроведення сесії обласної ради по його затвердженню до 15 серпня ставить під загрозу проведення місцевих виборів в тих громадах, які вже вирішили об’єднатись і офіційно закріпили це прагнення сесіями рад нинішніх територіальних громад. Адже відповідно до част. 4 статті 15 ЗУ «Про місцеві вибори», перші місцеві вибори призначаються не пізніше, ніж за 70 днів до дня виборів. Відтак для проведення місцевих виборів в об’єднаних громадах 25 жовтня 2015 року відповідні рішення обласних рад і ОДА (зокрема, позитивний висновок щодо відповідності рішень сесій місцевих рад про об’єднання Конституції і законам України) мають бути прийняті до 15 серпня 2015 р. Цих рішень немає, бо, у свою чергу, вони «зав’язані» на затвердження Перспективного плану формування спроможних територіальних громад у Закарпатській області. Коло замкнулось. Саме тому три асоціації органів місцевого самоврядування Закарпаття і подали звернення до обласної ради з проханням провести сесію до 15 серпня 2015 р.

Ми не бачимо вагомих причин, які б стримували скликання сесії облради. Тим більше, що ця сесія, розпочавшись у травні, не закрита саме через проблему Перспективного плану. Посилання на відпустки депутатів не витримують критики в такий складний для країни час. Потрібна всього-навсього політична воля керівництва і депутатів облради. Адже область може виявитись єдиною в Україні, де з формальних неув’язок жодна з уже об’єднаних громад не зможе провести вибори 25 жовтня 2015 р. В сутності, це правовий колапс, бо сесії місцевих рад щодо об’єднання уже проведені, а вибори в них з формальних термінів 70 днів не будуть оголошені обласною радою вчасно. Заради справедливості слід визнати, що й у багатьох інших областях не скликаються сесії заради призначення перших місцевих виборів в уже об’єднаних громадах. Але тим, хто мав намір вперше обрати раду і голову нової громади на Закарпаття, від цього не легше.

До того ж, жодна з об’єднаних громад Закарпаття не зможе скористатись тими економічними перевагами, які надають реформи з децентралізації влади і місцевого самоврядування. Включаючи й зарезервовані кошти на розвиток їх інфраструктури у Державному фонді регіонального розвитку. Як на мене, це правовий колапс, якщо не парадокс. Чому від рішення обласної ради, а часто – ще й від політичних уподобань її депутатів має залежати доля уже фактично об’єднаних територіальних громад?! Парадокс у тому, що обласна рада начебто є ще й виразником спільних інтересів громад області, а насправді створила ситуацію, за якою доля навіть ще невеликої кількості об’єднаних громад є під загрозою. Навряд чи Закарпаття нині потребує додаткового соціального напруження».

Прес-центр об’єднання Форум місцевого самоврядування і громадськості Закарпаття «Реформи задля гідного життя»

11 серпня 2015р.

Теги: вибори, громада

Коментарі

тарас 2015-08-17 / 10:04:44
Абсолютна більшість мешканців краю категорічно проти примусової колективізації сіл та селищь.Пан Лукша бреше коли говорить за якюсь фінансову превагу нової системи адже кошти будуть надаватись за рахунок економії тобто закриваються школи амбулаторії клуби таким чином економлять коштами що потім можно використати на розвиток.ЯКЩО ЦІ КОШТИ ЗАЛИШАТЬСЯ ТА НЕ ЗАБЕРУТЬ КУДИСЬ.

Йосип 2015-08-13 / 22:10:04
Правильно робить облрада,абсолютна більшість сільських рад та громадян проти такої обєднання,це знищення місцевого самоврядування.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини