Ліквідувати клани на Закарпатті – це означає ліквідувати саме Закарпаття

Спостерігаючи упродовж уже тижня за відео з Геннадієм Москалем, бачимо, як його обличчя все більше видовжується, а посмішки стають усе натужнішими. Губернатор зіткнувся з набагато більшими проблемами, ніж очікував. Закарпаття виявилося зовсім іншим, ніж те, яке він покинув тринадцять років тому. На Луганщині поділ на своїх і чужих більш чіткий, бо там відкрита війна. У нас же тут, так би мовити, холодний мир. Усе традиційно відбувається під килимом. Ні про які швидкі результати не може бути й мови. Усе, навпаки, буде довго, нудно і без особливих ефектів.

Ліквідувати клани на Закарпатті – це означає ліквідувати саме Закарпаття

Уже найперша і, здавалося би, найлегша проблема – кадрова – викликала ледве не непереборні труднощі. Досвідчені місцеві апаратники нюхом відчули, що на перших порах адміністрація працюватиме, як м’ясорубка. Тому ніхто із впливових закарпатців не поспішає виходити з кадрового резерву. Генерал-губернатор, мовляв, приїхав і поїде, а нам тут ще жити і жити. Можна, звичайно, усі вакансії заповнити знайомими з-за перевалів, але тоді це буде вже відверто окупаційна адміністрація. Та й пересаджувати управлінців, сформованих зовсім в інших умовах, – це нагадує спроби Микити Хрущова вирощувати кукурудзу десь на Поліссі.

Кавалерійські атаки у закарпатських хащах нічим не увінчаються. Тут потрібні або багатоходові інтриги, або ще тяжче – просто жити не по брехні і нізащо не сходити з цього шляху. В обох випадках репутація політика безнадійно псується уже через тиждень-другий. Ну, Геннадію Геннадійовичу, у принципі, це байдуже – ні на президентське, ні на прем’єрське крісло він не претендує. Йому головне – це розібратися зі злобою дня. Але й це, виявляється, не так просто.

Здавалося би, і 2001, і 2015 роки перед Москалем те саме завдання – зменшити вплив групи Віктора Балоги. Правда, тоді той вплив охоплював передусім Мукачівщину, а тепер – усе Закарпаття без винятку. Але справа не тільки у територіальних параметрах. Тоді існували чисельні альтернативні команди, з-поміж яких було легко обирати. Обрали втім найгірший варіант – СДПУ(о). Тепер же альтернативи, навпаки, дуже слабенькі. До нещодавніх членів Партії регіонів звертатися – якось не з руки. Багато хто цього не зрозуміє. А всі інші групи – в якомусь стані анабіозу, аніж готові до бою. Є ще молодь, яка висунулася в ході Революції гідності, але зі зрозумілих причин ці люди губернаторові невідомі.

До того ж наразі не дуже зрозуміло, чого прагне офіційний Київ від Геннадія Москаля насправді. У 2001 році, коли Леонід Кучма робив ставку на олігархів, було зрозуміліше: пригальмувати місцевих вискочок і дати дорогу в область так званій київській групі. Зараз нагорі нібито курс на деолігархізацію. Та й Віктор Медведчук тепер нібито персона нон грата на Банковій. Хоча це ще під питанням. Врешті-решт, ситне місце порожнім не буває. Якщо групу Балоги тут дійсно потіснять, то її місце негайно займе якась інша команда. Питання тільки – чи місцева, чи заїжджа. Для закарпатців цей момент таки принциповий.

Людей зі зброєю на Закарпатті ніколи не любили, тому нинішня мілітаризація краю може мати тільки короткотерміновий характер. Ліквідувати клановий характер нашого суспільства – це взагалі утопія. Бо клани тут – це не щось вузеньке на кшталт масонських лож, а величезні соціальні утворення з тисяч і тисяч чоловік. Маячнею є навіть об’єднання двох-трьох сусідніх сіл, котрі упродовж цілих століть плекали свою специфіку, а тут їм не сіло ні впало пропонують перемішатися. Можливо, на українському сході з його більшою переселенською активністю це й реально, але на Закарпатті – зовсім ні. Тут все устійнювалося віками, тому змінюватися за якийсь рік не буде.

Тож і за нинішньою вовтузнею Ужгород спокійно споглядає з висоти своїх одинадцяти століть. Було тут реформаторів – аж гай гудів. Місто ж вічне і змінюється дуже непомітно.

Сергій Федака, газета "Наш Ужгород"

06 серпня 2015р.

Теги: клан, Москаль, Закарпаття

Коментарі

Чмиач 2015-08-16 / 16:49:12
Про все, що завгодно говоримо, але про головне замовчуємо:
наркота, яка знащує молодих людей виробляється у нас як цукерки. Та тільки за це має бути повна конфіскація вього майна і за грати пожиттево.

закарпатка 2015-08-09 / 19:58:40
Справа не у клановості на Закарпатті і не у нездатності Москаля побороти вплив кланів, а у жадібності Києва, якому дуже добре платять із Закарпаття. Тому всі процеси тут у нас пройдуть тишком-нишком, нічого не афішуючи, уже про все домовились, і тільки наївні ідеалісти чекають змін. Короче, як кажуть у "Нашій файті"- усьо буде чікі-пікі.

I am 2015-08-08 / 20:34:57
Але Закарпаття саме хоче ліквідування кланів. Бо область не є монархією чи королівством. Місцеві мешканці до 1945 року жили в демократії, тому з тих пір не признавали ні радянську владу, і не признають владу клану відомої всім сім'ї.

унгвар 2015-08-08 / 14:59:11
якщо клан то синонімом слова гроші, тоді так, тоді ясно чому в нас мери тільки кланові - рата або погорелов, петьовка чи ланьо

Степан 2015-08-08 / 00:15:06
До Правди...у Радяснькі часи було більшеправди ніж тепер

правда 2015-08-07 / 17:49:56
Повно кланів. Навіть при радянській владі у владу тягли родичів-кумів-сватів

АВТОРУ 2015-08-07 / 15:06:52
Будь ласка назвіть клани які існували на Закарпатті 25, 30, 40, 50 років тому? І будь ласка не пишіть дурниць!

НОВИНИ: Політика

11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
» Всі новини