Через спеку на Закарпатті посилено контролюють якість води в пунктах централізованих питних водозаборів

Упродовж останнього тижня на території Закарпатської області зберігається спека, на низині спекотна погода. У басейні Верхньої Тиси зафіксовано місцями невеликі короткочасні дощі, грози. На річках області утримаються низькі, меженні рівні води. Найбільш мала водність відмічається в басейні р. Уж, де опадів протягом червня – липня випало всього 32-50% норми. На річках басейна р. Уж станом на 23 липня рівні води лише на 2-6 см вищі за найменші за багаторіччя.

Через спеку на Закарпатті посилено контролюють якість води в пунктах централізованих питних водозаборів

Так, за даними Закарпатського ЦГМ, протягом півріччя 2015 року на Закарпатті спостерігався значний дефіцит опадів: в низинній частині та в басейні р. Уж – 59-72% норми; на решті території  -  70-97% норми; виключення басейн Верхньої Тиси – 108% норми.

Малосніжна зима, мала зволоженість весною, перший літній місяць червень (опади 42-92% норми) призвели до формування на річках області в липні маловодного періоду. Посушливий липень сприяв подальшому зниженню водності на річках. Станом на 23 липня найменше опадів за липень випало в басейнах р. Уж – 32% норми, р. Латориця – 41% норми (дощі були локальні та короткочасні).

Примітка. За норму маловодного періоду (літня межень) прийняті середньомісячні багаторічні витрати за два самих маловодних місяця літньо-осінньої межені.

Для покращення водного режиму в посушливий період підрозділами БУВР Тиси – міжрайонними управліннями водного господарства проведено водогосподарські заходи: розчистка каналів, очищення їх від рослинності, підтримка експлуатаційних рівнів води в каналах за допомогою шлюзів, подача насосними станціями води на зрошення (0,44 тис. м3), перерозподіл стоку для обводнення (0,6 тис. м3), акумулювання води у водосховищах для потреб риборозведення та обводнення, відновлення джерел.

Органами водного господарства  укладено договори на подачу води для поливу сільськогосподарських культур: між  Мукачівським МУВГ і Ракошинською філією СТОВ ім.Шевченка Мукачівського району на площу 26 га та Виноградівським МУВГ і ТОВ “Райдуга” – на площу 70 гектарів.

Крім цього, полив сільськогосподарських культур проводиться в господарствах Берегівського, Виноградівського, Мукачівського та Ужгородського районів. Станом на 1 липня 2015 року полито 517 га земель, з них: краплинним зрошенням полито 201 га садів та овочів, дощуванням – 316 га овочів та картоплі.

У зв’язку з аномально високими середньодобовими температурами повітря по Закарпатській області на виконання доручення Держводагентства України №3245/9/11-14 від 03.07.2014 р лабораторією моніторингу вод та ґрунтів проводиться посилений контроль за якістю води в пунктах централізованих питних водозаборів, які входять до «Програми державного моніторингу довкілля у частині контролю якості поверхневих вод за радіологічними та гідрохімічними показниками по Закарпатській області» на р. Уж, м. Ужгород; р. Латориця, м.Чоп; р. Тиса, м. Тячів.

За показниками загально-санітарного аналізу якість води в питних водозаборах відповідає нормативним вимогам та не перевищує фонові показники для відповідного періоду водності. Вміст важких металів не перевищував гранично-допустимі концентрації.

З метою попередження замору риби в міжгосподарських меліоративних каналах в меженний період, лабораторією БУВР Тиси також проводиться посилений контроль якості води в меліоративних каналах на вміст розчиненого кисню.

Вміст розчиненого кисню в меліоративних каналах області складає від 4,3 мгО2/дм3 до 7,6 мгО2/дм3, що відповідає Санітарним правилам і нормам охорони поверхневих вод від забруднення (Сан-ПіН 4630-88), ГДК ≥4,0 мгО2/дм3.

Завдяки проведенню оперативних водогосподарських заходів вдалося забезпечити підтримку оптимальних рівнів води за допомогою шлюзів-регуляторів, недопущено погіршення якісті води за кисневим режимом, замору водних живих організмів у меліоративних каналах не виявлено.

В цілому, протягом червня-липня поточного року якість поверхневих вод річок області відповідала Санітарним правилам і нормам охорони поверхневих вод від забруднення  і знаходиться на рівні фонових значень для даного періоду року та мінімальної водності.

Спеціалістами лабораторії моніторингу вод та ґрунтів БУВР Тиси  надалі ведеться посилений контроль якості поверхневих вод річок та меліоративних каналів на території області. 

За даними Закарпатської гідрогеолого-меліоративної партії БУВР Тиси, рівень ґрунтових вод на еталонних меліоративних системах Закарпаття також понизився до мінімально-критичних значень, через відсутність достатньої кількості опадів та меженного рівня води в річках області. Через низькі рівні ґрунтових вод в окремих населених пунктах погіршилася ситуація з забезпеченням водою населення, рівень води в джерелах водопостачання (свердловинах, колодязях, каптажах) зменшився.

Відтак в установі звертаються до суб’єктів господарювання області, які надають послуги з водопостачання та водовідведення, всіх суб’єктів господарювання та мешканців Закарпаття, економно та раціонально використовувати водні ресурси краю, не допускати втрат води, максимально обмежити використання водних ресурсів не за призначенням, не скидати неочищених стічних вод у поверхневі водні об’єкти та рельєф місцевості. Не дотримання елементарних норм водокористування може призвести до вкрай небажаних екологічних наслідків, йдеться у повідомленні на офіційному сайті БУВР Тиса.

28 липня 2015р.

Теги: спека, контроль, якість, вода

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 2
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини