Випробування Йовбаком. Чи втримається Аваков на посаді після збройного інциденту на Закарпатті

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков залишається єдиним силовиком, який сьогодні не є людиною президента й не підпорядковується беззаперечно його наказам, при цьому зберігаючи своє крісло від лютого 2014 року. Керівництво Генеральної прокуратури та СБУ Петро Порошенко на цей момент уже змінив.

Випробування Йовбаком. Чи втримається Аваков на посаді після збройного інциденту на Закарпатті

Причому основним критерієм нових призначень став не стільки професіоналізм, скільки особиста лояльність до гаранта. ГПУ очолив Віктор Шокін, що не хапає зірок з неба, а на чолі СБУ взагалі опинився чоловік з очевидним корупційним шлейфом.

Арсен Аваков, незважаючи на критику від президента і членів його фракції, а також численні негативні відгуки у ЗМІ, поки що залишається на посаді. Порошенко, судячи з усього, не проти замінити його зручнішою постаттю, однак не може цього зробити. У Раді насилу вдалося назбирати голоси для відставки Валентина Наливайченка, тож про звільнення Авакова, за яким стоїть друга за чисельністю фракція парламенту, донедавна президент міг тільки мріяти. Щоб домогтися звільнення незручного міністра, Порошенку потрібна воістину вагома причина. І нею може стати інцидент на Закарпатті, де міліція вступила в перестрілку з представниками «Правого сектору», двоє бійців якого були вбиті.

Не секрет, що Порошенко із дня його обрання главою держави у 2014-му мріє зосередити в своїх руках весь силовий блок. Однак цьому опираються практично всі конкуренти президента, які дуже не хочуть отримати нового Януковича. За визнанням одного з нардепів, Порошенко ще після парламентських виборів пропонував зробити Авакова міністром економіки, а в крісло очільника МВС посадити свою людину. Але команда «Народного фронту» й сам Аваков, зрозуміло, не погодилися. І Арсен Борисович зберіг за собою посаду.

Свій високий пост він отримав відразу після перемоги Євромайдану, оскільки був однією з головних бойових одиниць у революційній команді. На той момент Аваков разом із Турчиновим, Яценюком і Пашинським іще входив до політради «Батьківщини», тому міг розраховувати на місце в новому уряді. Перші заклики до його відставки пролунали вже через місяць після призначення міністром. 24 березня 2014-го під час затримання працівниками міліції в Рівненській області був убитий активіст «Правого сектору» Олександр Музичко, відомий також як Сашко Білий. Після його загибелі ПС оголосив, що помститься Авакову, й зажадав його відставки, проте резонанс навколо загибелі Музичка швидко стих на тлі подій на Сході країни.

Відтоді за півтора року роботи Кабміну претензій до Авакова накопичилося багато, але досить поширена і протилежна думка. Мовляв, нинішній міністр зробив на посаді більше, ніж будь-хто з попередників. Тільки після призначення Арсена Борисовича у МВС почалося хоч щось віддалено схоже на реформи. Характерно, що Порошенко підкреслено хвалить за позитивні досягнення МВС тільки заступника Авакова Еку Згуладзе, тоді як на самого міністра пропрезидентські сили намагаються звалювати весь негатив. Зокрема, саме Згуладзе дісталася вся похвала за створення нової патрульної поліції.

За час роботи міністром внутрішніх справ Арсену Авакову так і не вдалося подолати корупцію і підняти довіру населення до міліції. А нещодавній інцидент у Мукачевому, навпаки, тільки додав негативу. В останні дні про відставку Авакова заговорили з новою силою. За весь час його перебування на посаді це, мабуть, найсерйозніший привід для таких розмов.

Прихильники «Правого сектору» стверджують, що міліція перша відкрила по них вогонь, через що добровольці й зазнали втрат. Якби було навпаки, запевняють вони, жертв та поранених серед правоохоронців виявилося б більше. Міліція, зрозуміло, заперечує цю версію. От тільки рівень довіри до неї настільки низький, що навіть наданий відеозапис не переконує прибічників ПС.

Ще більший скандал викликали кадри відеосюжету «Радіо Свобода», на яких добре видно людину в спортивних штанях із вогнепальною зброєю, яка стоїть на дорозі разом із працівниками міліції і перевіряє машини, що проїжджають. Аналогія з донець­­кими та луганськими «ополченцями», котрі також перший час стояли на постах разом із міліціонерами, здалася глядачам надто очевидною, тому відразу виникло запитання: хто цей громадянин і що він робив на міліцейському блокпосту в Мукачевому.

Пояснення підлеглих Авакова виявилися досить плутаними. Спочатку голова прес-служби МВС Артем Шевченко повідомив на своїй сторінці у Facebook, що люди в цивільному, які опинилися в кадрі відеосюжету, є співробітниками міліції, котрі по тривозі були викликані на роботу й не встигли переодягнутись у форму. Таку саму інформацію закарпатські емвеесники повідомили й нардепові Єгору Фірсову, який, перебуваючи в Мукачевому, спробував знайти «міліціонера». Паралельно в мережі з’явилась інформація, що людина в спортивних штанях насправді є наближеною до депутата Ланьо і в міліції не служить.

У МВС, імовірно, зрозуміли, що обман рано чи пізно буде викрито, тому від первісних пояснень відмовилися. Той самий Артем Шевченко повідомив, що громадянин у цивільному все-таки не міліціонер, а простий мисливець на ім’я Микола Йовбак, який проїжджав повз пост правоохоронців зі зброєю і відчув непереборне бажання охороняти порядок разом із ними. Згодом сам пан Йовбак продемонстрував у ефірі hromadske.tv посвідчення добровільного помічника МВС.

Така плутанина у свідченнях викликала в соціальних мережах хвилю насмішок та обурення. Стало зрозуміло, що в міліції брешуть. До того ж на сайті Верховної Ради серед помічників депутата Ланьо опинилася людина з таким самим прізвищем, родом із того-таки села, що й «мисливець» Йовбак.

На Закарпатті про співпрацю міліції з людьми Ланьо, якого називають кримінальним авторитетом, говорять відверто. І якщо ця інформація відповідає дійсності, то новини для Арсена Авакова зовсім погані. Виходить, що МВС у Закарпатській області – це щось на зразок особистого охоронного агентства одного з місцевих олігархів, а міліціонери нічим не відрізняються від тітушків, із якими разом патрулюють дороги.

Чи будуть звільнені закарпатські чиновники, питання наразі відкрите. Аваков, швидше за все, поки що збереже свій пост. Але привід для звільнення незручного міністра в Порошенка нарешті з’явився. Події в Мукачевому лягли на репутацію Арсена Авакова жирною чорною плямою, стерти яку буде не так просто.

Денис Казанський, Тиждень

17 липня 2015р.

Теги: Аваков, випробовування, звільнення, збройний інцидент, Мукачево

Коментарі

Закарпатец 2015-07-17 / 17:15:55
Іще коли призначали Шаранича народ протестував, але Аваков не рахуєтся з людми регіону і поставив корупціонера на посаду на свій розсуд.

скиф 2015-07-17 / 15:00:03
Зачем бизнесмену авакову пост такого коррупционного министерства как мвд? Почему аваков не уволил начальника мвд Закарпатья? Почему авакков не выехал на место происшествия в Мукачево? Почему не наказал своего "гебельса" мвд артёма шевченко он же "кисилёв"-солоьёв-за обман граждан Украины?

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини