Сніжана Колодій та Евеліна Гурницька із Закарпаття стали переможницями програми Українського жіночого фонду "Перший крок до успіху"

Український жіночий фонд пропонує країні нову культуру — суспільство, де лідерами є жінки.

Катерина Ющенко та астронавт Хайдемарі Стефанишин-Пайпер (США) на саміті жінок-лідерів "Голоси життя"
Катерина Ющенко та астронавт Хайдемарі Стефанишин-Пайпер (США) на саміті жінок-лідерів "Голоси життя"

Варто лише раз поставити жінку нарівні з чоловіком, як вона почне його перевершувати. Навряд чи задумувалися над цією філософською сентенцією Софокла дівчата, які стали переможницями програми «Перший крок до успіху», організованої Українським жіночим фондом. Реальне життя вони пізнають на практиці — роблячи щось конкретне для себе та своєї громади. Філософський же бік питання жіночого лідерства 16—20 річні активісткигромадського життя повністю віддають зіркам театру, телебачення, політики, бізнесу, громадського життя (понад 20 особам), з якими приїхали поспілкуватися в Київ. Ця зустріч відбулася в рамках ще однієї важливої для жіночого руху події — саміту в Києві жінок-лідерів з усього світу, проведеного жіночою організацією «Голоси життя».

ДРУГИЙ «ПЕРШИЙ КРОК...»

Конкурс «Перший крок до успіху» проводиться в Україні вдруге: якщо для участі у минулорічному потрібно було лише написати есе на тему «Я — майбутній лідер», то тепер дівчатам довелося попрацювати більше, аби створити повноцінний проект. Із поданих на конкурс 88 проектів перемогли 30. Їхні авторки й приїхали в столицю за натхненням: поспілкуватися із відомими успішними жінками.

— 90% відомих та успішних жінок, які торік нас підтримали, взяли участь і у цьому заході, — розповіла голова Українського жіночого фонду Наталя Карбовська. — Для дівчат це велика моральна підтримка — їм дуже цікаво дізнатися, як жінки стали відомими. З іншого боку, деякі партнерки нашого конкурсу наразі ведуть мову про те, щоб надати нашим переможницям можливість стажуватися в їхніх установах та організаціях, дехто говорить про фінансову підтримку проектів дівчат... Ми завжди орієнтуємо жінок-зірок на те, що нам потрібна будь-яка підтримка.

Окрім натхнення переможниць конкурсу невдовзі чекає й фінансова підтримка їхніх проектів. А тематика їхня — найрізноманішніша: профілактики ВІЛ/СНІДу, облаштування подвір’їв, євроінтеграція, створення жіночих клубів, допомога інвалідам тощо.

— Ці дівчата — не прості. Вони думають про свою громаду і щось роблять. Повірте, на рівному місці проект не напишеш: для цього потрібно знати свою громаду, проблеми місцевості, де живе дівчина, — пояснила Наталя Карбовська. — Ми надаємо можливість проявити свою ініціативу дівчатам, які живуть у віддалених районах, ученицям сіл із депресивних місцевостей, а також сиротам. Хочу відзначити переможницю із Запорізької області Каріну Лалабекову, яка написала проект на проведення тренінгу по євроінтеграції молоді: дівчина була на стажування в Єврокомісії і невдовзі вона передаватиме знання своїм ровесникам. У нас є Сніжана Колодій із маленького села на Закарпатті, яка виграла грант на обладнання ігрового майданчика для дітей у своєму селі. А Поліна Школяренко із Полтавщини хоче організувати в своєму селі музей села та відкрити громадський центр. Також ми підтримали цікавий проект із Ужгороду: Евеліна Гурницька запропонувала організовувати громаду для прибирання території.

ГОЛОВНЕ — СОЦІАЛЬНА ЧУТЛИВІСТЬ

Чи не обмежиться активне громадське життя коштами, виділеними під гранти? На це питання відповідь має дати кожна зокрема переможниця «Першого кроку до успіху». Завдання конкурсу — дати імпульс, допомогти зробити, власне, перший крок, а далі все залежить від наполегливості й лідерських якостей, про які найчастіше запитували дівчата в «зірок».

— У цих дівчат є соціальна чутливість. Думаю, що це більш важливо, ніж думати лідер я чи ні, ким я буду і як я себе реалізую як професіонал. Тому, якщо людина вже зараз може бути «великою» внутрішньо і дбати не про заробіток, а про свою громаду. Кожна з них, безумовно, реалізується в житті, — переконана голова правління «Кредитпромбанку» Людмила Распутна. — Закладена в них любов до людей — це найважливіше, тому що філософія будь-якого бізнесу має бути спрямована на людину. Ще я б їм побажала працювати над собою і ні коли не говорити, що вони чимось жертвують. Жертви нікому не потрібні — ні роботі, ні сім’ї. Якщо тобі щось подобається робити — ти робиш. І колективу не треба нічим жертвувати — тоді люди будуть творчо працювати. А якщо йти на роботу, як на плаху, то вона ніякого прогресу не дасть.

Людмила Распутна, яка за версією журналу «Фокус» увійшла у 100 найвпливовіших жінок України, пообіцяла на першому етапі реалізації кількох проектів фінансову підтримку: яких — ще вирішується, але перевагу віддасть тим, «які близькі до нашої філософії». Вона переконана: якщо для дівчат соціальна активність не буде разовою акцією, а станом їхньої душі, то кінця цьому проекту не повинно бути.

З нею погоджується менеджер із зовнішніх зв’язків компанії «Proctor&Gambal» Ніна Немазана. Ця компанія теж збирається відібрати 10 проектів і надати їхнім авторам гранти. Крім того, підтримавши цей конкурс, компанія вирішила наступного року запровадити подібний.

— Ми підтримали цю акцію, бо дуже хочемо, щоб дівчата «наповнилися» лідерським досвідом. Хочемо, щоб вони побачили, як жінки працюють на саміті й зрозуміли: лідер — це не людина, яка раптом захотіла ним бути. Я переконана, що лідер — це людина, яка каже «я це зроблю», яка перша береться за справу, коли цього ніхто не робить, підставляє плече коли важка ноша і не відступить, коли невдача. Ще одне завдання лідера: коли у нього є мета — донести її до інших і переконати в її доцільності, організувати колектив, щоб всі працювали як один механізм, — наголосила Ніна Немазана.

ФІЛОСОФІЯ УСПІХУ

Такої кількості настанов та розповідей від відомих та успішних жінок дівчата-учасниці цього зібрання, мабуть, не отримають за весь наступний рік — до наступної зустрічі. Особливою популярністю у переможців «Першого кроку» користувалася телеведуча і народний депутат Ольга Герасим’юк та головний редактор журналу «Единственная» Олена Скачко. Переможниці конкурсу Інна Спектор та Олександра Шевченко цікавилися в них, як «пробиватися» в житті.

— Треба сидіти на передніх рядах, тому що з задніх погано чути і видно, — напівжартувала Ольга Герасим’юк. — І не потрібно «витоптувати навколо себе квіти», боячись суперників. Я б сказала, що їх потрібно шукати: вони будуть вам дихати в потилицю і заставляти вас бути в формі. І ще, дуже важливо обрати саме свій шлях. Не хочу помилитися, але, на маю думку, критерієм цього є радість від роботи, яку виконуєш і натхнення, яке вона вам дарує, а ви його — людям. На жаль, я знаю багатьох людей, які після того, як «злетіли», зламалися, бо стали не на свою дорогу.

На важливості командної роботи наголосила Олена Скачко («лідер без команди — не лідер») порівнявши роботу колективу з грою футбольної команди: «Яким би геніальним не був форвард, він не зможе забити жодного м’яча без взаємодії з командою»...

За кілька годин спілкування дівчата отримали справжній майстер-клас від жінок-зірок про кроки до успіху. Як зізналася переможниця конкурсу Сніжана Колодій із Закарпаття, за кілька годин їй вдалося стільки почути історій успіху та порад (хоча багато хто говорив, що «немає рецепту успіху»), що всю інформацію важко вмістити в голові. Найбільше їй сподобалося висловлювання Олени Скачко, яка завірила дівчат, що успіху в житті досягає не той, кому більше дано від природи чи соціуму, а той, хто із даного «витискає» максимум — віднаходить в собі найкраще і його розвиває.

І все ж важливa не інформація, яка залишилася в голові дівчат, а новий смисл, який винесли вони з такої зустрічі, — тільки власний і дуже особистий. Якщо вони його знайшли — все добре.

Оксана МИКОЛЮК, «День»
16 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 4
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини